„Непознатият фотограф Георг Волц“ - тур в изложбата с Александър Въчков
 / 01.07.21 oт 18:30 .
Галерия Синтезис

Галерия Синтезис ви кани на тур в изложбата заедно с историческия ни консултант Александър Въчков. Тренираното му око забелязва във фотографиите на Георг Волц подробности, които биха ни убягнали. Заедно с него ще разгледаме изложбата и той ще ни покаже интересни детайли в снимките и ще коментира исторически факти, свързани с тях.


 
За лектора:
Александър Въчков завършва история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а по-късно и Националната художествена академия, където през 1998г. защитава докторската си дисертация на тема „Българските военни униформи 1877-1945г.“ Научните му търсения и интереси са свързани предимно с военните униформи и изследване и популяризиране на историята на войните, които води България след освобождението си от турско робство. През 1996г. Български пощи валидират пощенски марки под заглавие „Български военни униформи“, на които той е автор.
Автор е и на шест книги посветени на военната история, униформите и въоръжението на Българската войска. Работи като консултант в киното. Участва в създаването на „Последния господар на Балканите“(Франция, Гърция, България), „Турски гамбит“(Русия), „Врагове“(България), на сериалите „Дървото на живота“(2 сезон), „Границата“ и др. Консултира и редица музеи в страната. Автор е на идейния проект и интериорното решение на музея „Средновековен Царевград Търнов“ в гр. Велико Търново.


Като оформител и илюстратор участва в създаването на няколко многотомни илюстрирани детски енциклопедии с над 200 000 тираж. Интересите му са в областта на енциклопедичната научна илюстрация, историята и детските книги. Сътрудничи и в периодичния печат. От 2015 г. рисува легендарния инспектор Стрезов в списание „ОСЕМ“.
Дългогодишният му интерес към деветото изкуство има за основа една от най-големите колекции на комикси в България с над 15 000 заглавия. Един от малкото изследователи на това изкуство у нас. Представя родния комикс на фестивалите в Лесковац, Белград, Лодз, Варшава, Москва. Куратор е на няколко изложби на рисувани истории в България-„Повторното начало“, София, 2011, „Ретроспекция на модерния комикс във Варна“,Варна, 2012, „Първа национална изложба на комикса“, София, 2013, „Комикс експо“, София, 2014 и др. Има редица публикации по темата в българския и чуждестранния периодичен печат.
Рисува и комикси, предимно фантастика и на историческа тема. Неговата авторска поредица „Владетелите на България“ се ползва с широка популярност. Комиксът „Заветът на кан Кубрат“ чрез дарителска кампания е отпечатан в 120 000 тираж и в две последователни години учениците от трети и четвърти клас в цялата страна го получават като подарък.
Занимава се и с преподавателска дейност. Освен лекциите в Националната художествена академия води и различни комикс работилници с деца на различна възраст. Има участия в научни конференции, тематични мероприятия и телевизионни предавания с научно-популярен и патриотичен характер.


 

Фотогалерия: „Непознатият фотограф Георг Волц“ - тур в изложбата с Александър Въчков
 / 01.07.21 oт 18:30 .
Галерия Синтезис

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии