Вълшебните стъкла - изложба на Петър Арнаудов / 19.09 - 21.10.20 / София

Галерия SYNTHESIS | 19 Септември 2020 - 21 Октомври 2020
Галерия Синтезис представя
изложбата
Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов
19 септември – 21 октомври 2020
 
Куратор: Бедрос Азинян
Откриване: 19 септември, 16:00 до 20:00 ч., галерия SYNTHESIS


Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ продължава линията на галерия Синтезис да показва автори, оставили значима следа във фотографията от началото на 20-ти век. Тя включва 60 непоказвани досега фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г. В същия модул през 2019 г. беше показана изложбата  „Манаки – история в снимки“.

Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България. По време на Първата световна война заснема бойния път на 23-ти Пехотен Шипченски полк, като документира бойните полета, окопите, живота на войниците, несгодите и крайните лишения. Негови са и снимките от  завръщането на полка в гарнизона в град Казанлък. Освен известен фотограф Петър Арнаудов е и самодеен актьор, който повече от 50 години е основна фигура за театралната дейност на читалище „Искра“ в Казанлък.Роден през 1879 г. Петър Арнаудов прекарва живота си в град Казанлък като документира всички значими събития за града. Едно от тях е  откриването на площада с Царската чешма. Години след това пред фотообектива му застава и цар Борис III.

До края на живота си Петър Арнаудов остава верен на фотографията (умира през есента на 1960 г. на 81 години). Фотографското му ателие – малка барака в центъра на Казанлък (където днес е кино „Искра“) е средище на културната мисъл и важна част от творческия живот на града. То е изпълнено с оригинални фотографии – портрети и семейни снимки, част от които са включени в изложбата.
Малка част от неговия архив - стъклени плаки и хартиени фотографски копия – са съхранени  от наследниците му, а за друга се предполага, че е в архивите на Националния военноисторически музей.Петър Арнаудов лично подарява на историческия музей „Искра“ в Казанлък албум с безценни снимки, проследяващи бойния път на 23-ти Пехотен Шипченски полк. Във фонда на музея се съхраняват и няколко значими негови фотографии: на щаба и войниците от полка,  пункта на Червения кръст в Татаркьой до Одрин, позицията Повиен срещу сърбите  и завръщането на казанлъшките войници от фронта през Балканската война. Част от тези фотографии са включени в изложбата.
В спомените си, най-големият внук на Петър Арнаудов разказва, че дядо му е първият военен кореспондент, заснел влизането на българските войски в падналия Одрин.
Негови снимки са публикувани във френското списание „Илюстрасион“.За разлика от театралната дейност на Петър Арнаудов, работата му като фотограф, и особено като военен кореспондент, е слабо проучена. Изложбата е резултат от шестгодишно проучване на архива на Петър Арнаудов от казанлъшкия фотограф Бедрос Азинян, като подборът и техническата обработка на снимките също са негово дело. Изложените фотографии са репродуцирани от оригиналните стъклени плаки. За изложбата и фотодокументалната книга, която я придружава са използвани материали от:  Исторически музей „Искра“ – Казанлък – фонд „Нова история“ и фонд „История на България XV – XIX век“, личен архив на семейството на фотографа Петър Арнаудов, Държавен военно-исторически архив - Велико Търново и личен архив на фотограф-художника Артин Азинян.

За куратора на изложбата:
Бедрос Азинян е роден през 1960 г. в Казанлък. Завършва в ССУПФ "Юлиус Фучик" - София. От 1985 г. е член на Клуба на фотодейците в България. Обявен е за фотограф на годината (1986) на сп. "Българско фото". През 1987 г. специализира в Германия. Удостоен е със звание фотограф-художник от Министерство на културата (1990), а през 1995 г. получава наградата "Фотограф на годината" на Община - Казанлък. През 2004 г. получава Златната статуетка на Национално сдружение Фотографска  Академия за изключителен принос в развитието на българската фотография. Носител ма множество фотографски награди в България и чужбина.  Главен организатор на Националния фотопленер “Долината на розите”, гр. Казанлък. Инициатор и организатор на фотоконкурса „Човекът до мен”. Идеен организатор и вдъхновител за създаването и откриването на първия Музей по фотография и съвременни визуални изкуства в България. През последното десетилетие е посветил времето си в опазване фотографското наследство на казанлъшките фотографи. Работи със стари архиви, като този на Петър Арнаудов и на своя баща, известния фотограф Артин Азинян. В периода 1981 – 1990 е завждащ фото и кино архива на Дом – паметник на връх Бузлуджа.  През 2018 г. участва във филм на The Travel Show по BBC World News и във филм на Дискавъри, в които са показани негови авторски фотографии от историята, на паметника на връх Бузлуджа

Събитието е част от програмата на 11-тото издание на Месец на фотографията, организиран от Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“

Изложбата се реализира със съдействието на Община Казанлък и Фотосинтезис.

Изложбата е съпътствана от фотокнига, която включва над 200 фотографии на Петър Арнаудов и предговор на д-р Чавдар Ангелов . Нейн съставител е Бедрос Азинян. Книгата е публикувана с подкрепата на: Министерство на отбраната на Република България, Национален комитет за  отбелязване 100 години от Първата световна война, Община Казанлък, Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“, Исторически музей „Искра“ – Казанлък, Ротари клуб – Казанлък и Общинска библиотека „Искра“ – Казанлък.
Книгата може да бъде разгледана във Фотосинтезис.
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Септември 14, 2020

Фотогалерия: Вълшебните стъкла - изложба на Петър Арнаудов / 19.09 - 21.10.20 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии