Библиотека Фотосинтезис: Отворени врати: Фотография и кино / 18.03.22 / 16:00 – 20:00 ч./ Галерия SYNTHESIS

Галерия SYNTHESIS | 18 Март 2022 от 16:00 до 20:00 ч.
Във фокуса на събитието, което е част от съпътстващата програмата на изложбата „Звезди на българското кино“ са 14 книги от нашата колекция, които разглеждат връзките между фотографията и киното.                    
                                                                                                      
Между тях са монографията на Уилям Клайн, който оставя следа в киното с авангардните си филми през 60-те и 70-те години; книгата за документалните филми на известния френски фотограф и режисьор Раймон Депардон; фотокнигата посветена на La Movida - ъндърграунд движение обединяващо изкуство, мода, фотография и кино, което се формира в Мадрид след режима на Франко, с активното участие режисьора Педро Алмодовар и каталога на изложбата “Above and Bellow” на канадския съвременен артист Марк Луис, известен с мащабните си видео инсталации, който представя Канада на Венецианското биенале през 2009 г.

Ще можете да разгледате и книгата “The Image to Come” (изд. Steidl, 2008 г.) която прави паралел между проекти на десет фотографа от агенция Магнум и филми на знаменити режисьори, като серията на ирландския фотограф Донован Уайли за Северна Ирландия и филма „Elephant на Алън Кларк, фотографиите на Георгий Пинхасов, който е част от екипа на „Сталкер“ и филмите на Андрей Тарковски или емблематичните фотографии на Абас от ислямската революция в Иран през 1979 г., съпоставени с кадри от филма „Paisà“.

Книгата “In a Lonely Place” (изд. Hatje Cantz, 2011 г.) на американски фотограф Грегъри Крюдсън, включва неговия проект “Sanctuary” посветен на легендарното киностудио Cinecittà в Рим, където за заснети голяма част от филмите на Федерико Фелини.

В книгата “Dark Lens” на френския фотограф Седрик Делсо (изд. Xavier Barral, 2011), героите и космическите кораби от Междузвездни войни кацат в градски и индустриални пейзажи заснети в различни мегаполиси по целия свят, а предговорът към нея е на самия Джордж Лукас.

Селекцията включва и фотокниги свързани с киното и изложби представени в галерия „Синтезис“; като книгата с фотографии на братята Манаки, известни като първите кинематографи на Балканите, книгата „Камера работи – място на снимките София“, с работни моменти от български игрални филми, заснети в София и книгата за документалния филма на мексиканската режисьорска Триша Зиф за световноизвестния фотограф Джоел-Питър Уиткин и неговият брат художникът Джером Уиткин.

За библиотека Фотосинтезис:
От създаването на галерия Синтезис през 2013 г. в библиотеката са събрани над 600 фотокниги, каталози и списания за фотография. Тя включва книги на автори, показвали изложби в галерия Синтезис, авторски фотокниги на български и чуждестранни фотографи, теоретични издания за история на фотографията и фотокнигите, селекция от литовски фотокниги, книги от гръцкото издателство “Апейрон”, фотокниги издадени от платформата за социална фотография “Фотоевиденс”. Колекцията включва и подписани книги на световноизвестни фотографи като: Ара Гюлер, Йозеф Куделка, Ян Саудек, Мартин Пар, Джон Демос, Йонас Бендиксен и др.
Изложбата „Звезди на българското кино“ се организира съвместно с Българска Национална Филмотека с подкрепата на Фотосинтезис и в партньорство със  София Филм Фест и може да бъде разгледана до 30 април 2022 г.

// Други / Други събития | | Март 15, 2022
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии