Камера! Работи. Място на снимките – София - фотографска изложба / 09.03. - 16.04.20 / София

ФотоСинтезис, кафе-галерия | 09 Март 2020 - 16 Април 2020
ФОТОСИНТЕЗИС, БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ФИЛМОТЕКА  И СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
ПРЕДСТАВЯТ ИЗЛОЖБАТА
КАМЕРА! РАБОТИ
МЯСТО НА СНИМКИТЕ – СОФИЯ
9 март — 16 април 2020г.

Куратор: Калин Руйчев

Откриване: 9 март, понеделник, 18:30 ч., (Събитието за откриването на изложбата се отменя поради епидемиологичната обстановка в страната.)
Кафе-галерия Фотосинтезис,
бул. Васил Левски 57

Изложбата е вдъхновена от книгата „КАМЕРА! РАБОТИ - Място на снимките – София“, издание на Българска национална филмотека и представя работни моменти от емблематични български игрални филми, заснети в София. Показаните фотографии са подбрани и сканирани специално за изложбата от богатия фотографски архив на Българска  национална филмотека. Те представят двадесет и един български филма, между които: „Рицар без броня“, „Таралежите се раждат без бодли“, „Любимец 13“, „Инспекторът и нощта“ и „Всичко е любов“. Селекция от пет незабравими български филми, включени в изложбата, ще бъде показана като част от програмата на 24-тия София Филм Фест във филмотечно кино „Одеон“.


В София и околностите ѝ са заснети стотици български игрални филми, като  се започне от първия – „Българан е галант‘‘ (1915) на Васил Гендов. Хилядите метри лента са съхранили емблематични за града улици, сгради, паркове, паметници. Някои от тях са запазени до днес в оригиналния си вид и могат да бъдат разпознати на снимките. Други са променени до неузнаваемост, а трети са останали само в детските спомени на няколко поколения.
До навлизането на дигиталните технологии, единствените останали свидетелства за снимачния процес у нас са фотографии с работни моменти, които са ценна част от колекциите на Българска национална филмотека. В хода на работата по една филмова продукция, снимачният екип и фотографът на терен главно са акцентирали върху портретите на актьорите, интериорните снимки и декорите, или на възловите епизоди в сюжета. Снимането на открито изисква пълна концентрация и бързина в работата, и остава малко време за регистрация на самата локация. Поради спецификата на работата, запазените работни моменти с места от външните снимки в София са значително по-малко от останалите, освен ако самото действие не предполага това.


Работата по книгата включваше дълъг период на селекция – първоначално на всички филми, заснети в София, а по-късно на тези от тях, за които намерихме подходящи работни моменти. Издирихме, описахме и сканирахме от оригиналните фотографски негативи над 400 фотографии. Финалният подбор от 244 снимки беше базиран на киноведски анализ на присъстващите в кадър кинематографисти и на градското пространство като среда и участник в конкретния филмов разказ[…] В коментарните текстове към фотографиите сме се стремили да дадем информация за мястото на снимките, за творците зад камерата и за съдържанието на снимания епизод. От ежедневната преса и специализираните издания за кино, които също са част от колекцията на БНФ,  подбрахме фрагменти от текстове, които предават атмосферата и историята на съответния кадър.“ – споделят съставителите на книгата.

Непосредствено след официалното откриване на изложбата на 9 март (понеделник, 18:30 часа, Кафе-галерия „Фотосинтезис”, бул. „Васил Левски” № 57) е предвидено представяне на първия от избраните филми в „Одеон“ - „Софийска история“ от 20:00 ч.с участието на част от актьорския екип.

„Място на снимките – София“ е съвместен проект на Българската национална филмотека, ФотоСинтезис и 24-тия София Филм Фест в партньорство със Столична община.

„Камера! Работи. Място на снимките – София” – е издание на Българска национална филмотека, финансирано по Програма „Култура” на Столична община. Негови съставители са: Антония Ковачева - ръководител на проекта, д-р Росен Спасов - редактор, Галина Генчева, Мариана Ангелова, Людмила Ботева и Румяна Бошнаков  - екип. Книгата ще може да бъде разгледана и закупена по време на изложбата.

Съпътстваща програма в кино Одеон:
9 март, понеделник, 20:00 ч.
прожекция на филма Софийска история, 1990 г.
10 март, вторник, 16:00 ч.
прожекция на филма
Това се случи на улицата, 1955 г.,
11 март, сряда, 16:00 ч.
прожекция на филма
Инспекторът и нощта, 1963 г.
12 март, четвъртък, 16:00 ч.
прожекция на филма
Рицар без броня, 1965 г.
13 март, петък, 16:00 ч.
прожекция на филма
Бариерата, 1979 г.
*прожекциите ще са с вход свободен


// Изложби / Изложби | | Март 02, 2020

Фотогалерия: Камера! Работи. Място на снимките – София - фотографска изложба / 09.03. - 16.04.20 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии