9 знаменити визуални артисти, които посягат към Polaroid

// Други / Тема | PhotoSynthesis | Февруари 21, 2018

През 1947 г. е произведен първият фотоапарат за моментални 
снимки в САЩ. Полароид бързо се превръща в мания сред любители и професионалисти, въпреки (или може би заради) аматьорския характер на камерата. В повечето случаи резултатът от апарата е неочакван и не се отличава с особен технически блясък, но може би точно това го прави толкова очарователен. Често към Полароид посягат художници и фотографи, които го използват за скици или просто за забавление. На вашето внимание представяме девет от тях:

1. Ансел Адамс

Ансел Адамс е един от доайените във фотографията, известен най-вече с пейжазните си фотографии от западна Америка и в частност - националният парк Йосемити. Той снима с голямоформатна камера и отпечатъците му са изпълнени с изключителна прецизност и внимание към детайла. 
Понякога, обаче, Адамс използвал Polaroid за скициране преди пристъпването към основната си работа.

Ansel Adams, Yosemite Falls ©2. Хелмут Нютън

Революционерът в модната фотография.
Неговите изключителни творби са променили изцяло разбиранията за красотата и модата. За него и днес се твърди, че когато снимате фешън - той все още е крачка пред вас.
Извън професионалната работа, Нютън често е снимал с Polaroid.


Helmut Newton, Fashion studies ©


3. Анди Уорхол

Американският художник използва популярни образи за визуализиране на американската култура и идентичност през двадесетото столетие. Част от неговите творби изследват културата на знаменитостите и рекламата, процъфтяваща през 60-те години на миналия век. 


Andy Warhol, Portraits ©4. Нобуйоши Араки

Нобуйоши Араки е изключително плодотворен артист, от чиито ръце са излезли хиляди фотографии в хода на кариерата му. В много от творбите му присъстват сексуални сцени с участието на млади жени. Често те изглеждат заснети небрежно, създавайки усещането за интимност.


Nobuyoshi Araki ©5. Елиът Ъруит

Елиът Ъруит - едно от най-влиятелните имена във фотографията от 40-те г. на ХХ век насам. Творбите му увличат зрителя със своята емоционалност и спонтанност. Негови са думите: "Целият смисъл на правенето на снимки е, че не се налага да ги обяснявате с думи."

Elliott Erwitt, Woman/Side Profile ©6. Барбара Крейн

Барбара Крейн е американски художник, роденa в Чикаго, Илинойс. Крейн е един от пионерите в използването на повторението, за предаване на механичния характер на съвременния живот. Тя работи с разнообразни материали, включително Polaroid.


Barbara Crane, Horizontal Lines II ©7. Дейвид Хокни

Фотографията е само едно от полетата в полезрението на големия британски артист Дейвид Хокни. Той експериментира с нея още в средата на 70-те години на миналия век. Неговите полароидни колажи фрагментират реалността, превръщайки я в почти сюрреалистична.

David Hockney, Nathan Swimming Los Angeles March 11th 1982  ©8. Робърт Мейпълторп

Робърт Мейпълторп е един от най-талантливите фотографи от втората половина на ХХ век. Той става популярен с противоречивите за времето 
си  чувствени черно-бели фотографии на цветя и голи мъжки и женски тела. 
Мейпълторп заснема първите си кадри в края на 60-те и началото на 70-те години с култовия Polaroid.

Robert Mapplethorpe, Self-portrait ©

 

 
9. Чък Клоус

Експериментирайки с мащаба, цвета и формата, Чък Клоус става известен с композициите си от отделни цветни правоъгълници, които отблизо изглеждат почти абстрактно, но погледнати отдалеч образуват силно реалистични изображения. Неговите близки портрети завладяват със своя  натурализъм и човечност.


Chuck Close, self-portrait ©
 // Други / Тема | PhotoSynthesis | Февруари 21, 2018
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии