YOUNG AUSTRIAN PHOTOGRAPHY | Uncommon Places - фотографска изложба / 13.06.2015, 18:30 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юни 01, 2015В партньорство с Посолството на Република Австрия в София в рамките на Месец на фотографията –2015 и SYNTHESIS Галерия за фотография

13 юни (събота) от 18.30
Откриване и танц пърформанс, придружен с текст и звукови скулптури на Малика Фанка

13 юни (събота) от 20.00
Среща с кураторите на изложбата
в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център
Галерия за фотография SYNTHESIS,
София, бул.”Васил Левски”55

Uncommon Places е групова изложба, която представя работата на шест австрийски фотографи. Темата на тази изложба са местата, открити от авторите в Австрия и в чужбина – реално съществуващи необичайни места.
Някои от тях се занимават с особеното състояние на ума – повлияно от обкръжението им, взаимовръзките или просто предизвикват чрез съществуването на своята история.

Участват:
 Luise Hardegg
Bruno Klomfar
Monika Nguyen
Stefan Oláh
Six & Petrisch
Laurent Ziegler

В своята серия `Changing Views´, Щефан Ола показва извадка от своята фотокнига “Österreichische Architektur der 50er Jahre fotografiert von Stefan Oláh”(Австрийска архитектура от 50-те). Серията представя уникален поглед към  различни представителни сгради, символизиращи така наречения стил “Wirtschaftswunder”, от възраждащата се икономика на младата австрийска нация след Втората световна война. Избраните в изложбата фотографии включват бомбардираната Национална сграда на парламента, високотехнологичната за онези години радиостанция в Бисамберг, близо до Виена и център за здраве и спорт в Залцбург. Фотографиите на Щефан Ола създават емблематични гледки: Довчерашните немили - недраги се превръщат в днешни звезди.


Бруно Кломфар – ´S series `past future´- произлиза от привличането на  автора към структурите на 60-те и 70-те години – архитектурна манифестация на утопията, често построена от бетон. Неговото търсене го отвежда в Берлин, Париж, Братислава, Брюксел и Лондон, където открива и фотографира иконите на неотдавнашната архитектурна история, като Ernő
Balfron Tower Goldfinger, както и много други интересни сгради в опасност от разрушаване поради недостатъчни закони за защита на наследство.
Проекцията на ‘миналото бъдеще’ върху съвременното състояние на архитектурата, със всяка полза и използваност, носи аспекти на преден план позволяващ на различни пластове време да съжителстват в сложно преплитане.

С `The maid´s shift´, сценографът и фотограф Моника Нгуен представя паралелното съществуване на две различни социални класи и визуализира опита да пресъздаде проекция на копнеж.
Вместо да поемат своите служебни задължения, камериерките тайно използват стаите по необичаен начин. Фотографиите са направени в изключително скъпи хотелски стаи с ексклузивно обзавеждане.

Фотографският проект на Лорънт Циглър `Verortungen´ е акт на нечие ситуиране в пейзажа и е резултат от съвместната му работа с Малика Фанка – танцьор и пърформър. Двамата артисти се занимават с отношението на индивида към  пространствените модели, с локализиране на физически и чувствени възприятия като отпечатъци на картата, интегрирана в нашия опит към външната среда. Безкрайното пространство на пустотата се сменя с едно фино скъсване, конфронтацията с живата материя. Откритията варират между външен вид и въздействие. Появяват се белези, сблъсъкът на неравни сили създава конфликт в определени точки и разкрива  външни наранявания. Тези регистрирани увреди късат дадените структури и показват противопоставяне на пейзажа като средство за ново ситуиране.

Фотографската серия `Lost And´ на Луис Хардег е снимана в Wonder Valley California. Докато шофира през пустинята Хардег се пита кой е живял  в тази призрачна и дива среда. Дълбаейки по надълбоко тя открива, че това са били хора с дух на пионери, преместили се там да търсят препитание през 50-те. Това което Los Angeles Times нарича „най-странната земя появила се в историята на Южна Калифорния” затихва през късните 50-те. По късно през 2000 някои жители се опитват да избегнат скъпите имоти в Лос Анжелис. Те намират удоволствие  да започнат нов живот и да населят тази изоставена домашна среда заради най-ниските възможни разходи. Домовете са били напуснати само няколко години по-късно. Очакванията не били оправдани, животът в пустинята се оказал груб и пълен с предизвикателства.

За да пропътуват и проследят дължината на обиколката на Земята, SIX and PETRITSCH създават концентрирана, затворена ситуация с тяхната серия `Around the world´: те карат своите Saxy мотопеди по двукилометрова, изоставена състезателна писта в северна Испания със средна скорост около 40км/ч. Пистата е разположена на първия меридиан, и нейната кръгла сферична форма напомня тази на земния глобус(Земята).  С точно измерване на земното въртене, пропорциите към Слънцето и въртенето й около центъра на галактиката те използват пинхол камери, като върху един кадър записват напредъка си за един ден, т.е. 24 часова експозиция. Изображенията за направени върху аналогов филм, описващ цялото им пътуване, но Six and Petritsch са невидими поради дългата експонация.

За Малика Фанка | Откриване и танц пърформанс
Малика Фанка завършва театрално и филмово актьорско майсторство в Цюрих и съвременен танц в Залцбург и в NYU Tisch in New York. Тя се мести във Виена през 2009 започва да работи като хореограф, пърформър и DJ на свободна практика. Осен създаването на нейни творби смесица от думи, движение и звук – тя участва в множество транс дисциплинарни проекти в Австрия, Словения, Дания, Германия, Швейцария, Франция и Белгия и работи с автори като  Tino Sehgal, Deborah Hazler, Ives Thuwis, Hubsi
Kramar, Mala Kline & Max Cuccaro, Jürg Halter, Maureen Kaegi,
Costas Kekis & Jeans for Jesus.

За YOUNG AUSTRIAN PHOTOGRAPHY:
Целта на изложбата е да се покаже Young Austrian Photography - платформа за фотография - на по-широка аудитория. Началото беше положено с участие на FotoWeekDC, Washington DC / САЩ през 2012 г., където досега са  показани общо три изложби Young Austrian Photography. Освен това са представени изложби в Мериленд, Ню Йорк и Чикаго. Young Austrian Photography наскоро бе част от VIP програмата Paris Photo в Лос Анджелис.
Предстоящата изложба “Uncommon Places” (2015) ще бъде показана за първи път в София.

www.youngaustrianphotography.at
www.photovienna.at

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юни 01, 2015

Фотогалерия: YOUNG AUSTRIAN PHOTOGRAPHY | Uncommon Places - фотографска изложба / 13.06.2015, 18:30 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии