Всекидневие: Литва във фотографии - изложба / 13.10.2016, 19:00 ч. / София

Галерия SYNTHESIS | 13 Октомври 2016 - 22 Ноември 2016
13 октомври, 19.00 ч. - откриване на изложбата
Всекидневие: Литва във фотографии
Изложбата може да бъде видяна от 13.10 до 22.11.2016 г.

“Тази изложба ни показва нещо трудно уловимо с камера – всекидневие, в което нищо особено не се случва: няма сватби, политически събития, едно обикновено всекидневие в снимки.”
 
 “Всекидневие: Литва във фотографии” е част от огромната колекция на Фотографската галерия в Каунас на Литовския фотографски съюз и ще бъде представена от Фотосинтезис в галерия за фотография SYNTHESIS.
 
Откриването на изложбата ще бъде на 13 октомври (четвъртък) от 19.00 часа. Изложбата ще бъде открита от Ромуалдас Пожерскис, един от участниците. 
 
За изложбата Ромас споделя:
 
„Тази изложба ни показва нещо трудно уловимо с камера – всекидневие, в което нищо особено не се случва: няма сватби, политически събития, едно обикновено всекидневие в снимки. Фотографиите са подредени исторически, като се започне от 1960-та до наши дни. Всичко, представено в изложбата се е случвало в живота на жителите на Вилнюс, Каунас и Клапейда в този период”
 
Изложбата е визуална история на всекидневието в Литва, регистрирала случки, настроения и детайли от последните петдесет години. В рамките на този период са се оформили три поколения фотографи, всяко различно от другите по своите интереси, маниер на работа, но с еднакво силна чувствителност към събитията на своето време. 
 
За запазването на връзките между отделните поколения фотографи в Литва, Александрас Мацияускас, също участник в изложбата, сподели в интервю за Фотосинтезис: „Между поколенията не са нужни мостове, поколенията трябва да сa като потоци, които се вливат едни в други.”
 
Всекидневието включва изобилие от неща, които съставят живота ни. Съставки почти невидими, а много важни в същото време. 
 
Тази изложба разкрива своеобразни документи, съхранили всекидневие, видяно и уловено от фотографите в различни времеви периоди, независимо от историческия и политически контекст, в който тяхната артистична работа е била поставяна.  Фотографската работа е насочена към пресъздаване на вътрешния и външен свят на хората. Всеки фотограф е попаднал в този свят в различно време и място и го е пресъздал по уникален начин. 

Куратори: Надежда Павлова и Гинтарас Чезонис
 
Цялото интервю на Александрас Мацияускас може да прочетете ТУК:
 
Изложбата може да видите до 22 ноември в галерия за фотография SYNTHESIS, София, бул.”Васил Левски”55, до ФотоСинтезис Арт Център.

Цялата програма на Фестивала за фотография, хора и идеи може да видите тук ►
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 03, 2016

Фотогалерия: Всекидневие: Литва във фотографии - изложба / 13.10.2016, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии