Съвременната фотография – кратка история на бъдещето – лекция с Венцислав Петров, Ивайло Стоянов и Николай Колев / 28.03.2017, 19:00 ч. / София (видео)

ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия | 28 Март 2017 от 19:00 до 21:00 ч.
28.03 (вторник) от 19.00 до 21.00 часа
София, бул. "Васил Левски" 57
Вход: Свободен 

Каним ви на отворената лекция-дискусия с Венцислав Петров, Ивайло Стоянов и Николай Колев. С тримата ни лектори ще си говорим за:
- Визуалните изкуства в до-фотографската ера
- Големият взрив – фотографията, ново начало...
- Как победителят бе победен или защо фотографията остаря?
- Съвременната фотография - връщане в миналото или ново бъдеще?
- Концептуална, абстрактна... - какво се крие зад думите?
- Технологията  - буксир или верига за фотографията?

Лектори:
 

Венцислав Петров
“Самоопределям се, като фотограф изследовател, с особен интерес към граничните области между изкуство, общество и технология.

Интереси: Фотографски и дизайнерски проекти с високи изисквания, рекламна фотография, специални проекти хармонично съчетаващи технология, изкуство и високи цели като визуален език.

Опит: Повече от 30 години с фото техника и фото процеси. Началото бе във времето на химическите процеси и лентовата фотография. Лентова кинематография, звук и обработка. Прекарал съм години в тъмната стаичка. Първият ми апарат беше лентова средно форматна камера 6х6.
През изминалите години съм работел в областта на високите информационни технологии и комуникации.

…Образите са могъщ език, на който може да бъде предадено онова, което не може да бъде лесно казано. “

http://www.vpetrov-photography.com/
съосновател на:  http://adv-photography.com

Ивайло Стоянов
Завършва магистратура в Академията за визуални изкуства към Йоханес Гутенберг университет, град Майнц - Германия, специалност концептуална фотография през 2007 г.  Познат автор на българската и европейската фото-арт сцена.Голяма част от фотографиите му са притежание на колекционери на фотография. 
„Увлекателен и уникален лектор. С присъща непосредственост разказва както за съвременните тенденции във фотографията, така и за нечувани у нас възможности за продажба на художествена фотография. Споделя опита си като творец и разказва за методите и подхода към фотографската дейност в Германия. Твърди, че да продадеш в галерия снимка за 5000 евро е нещо реално, дори за България и го доказва с примера си.”   Николай Трейман, фотограф

съосновател на:  https://photoconcept.bg

Николай Колев
“Според мен фотографията е онова изразно средство, чрез което дори и само в един кадър, могат да се уловят хиляди моменти, определена емоция. Зад всяка снимка има история. Да се пресъздаде нечие присъствие по начин, който да те накара да мечтаеш. Да оставиш спомен, отпечатък от даден момент, който желаеш да предадеш на някой друг след време. 
Фокусирам се върху душевността и индивидуалността на личността, чрез които искам да създам кадри, които да развълнуват и докоснат гледащия ги. Използвам светлината, архитектурата, природата, детайли от облеклото, за да обрисувам завършен вид на всяка снимка. Търся контраст и хармония – между човекa и заобикалящата го среда, между светлината и тъмнината. 

Моите снимки притежават идеалистичен, романтичен поглед за света и хората. Да бъдеш фотограф, според мен означава, че не „улавяш“ момента, а всъщност го „освобождаваш“ за другите. Защото ние не виждаме нещата каквито са, виждаме ги, каквито сме. “
  
 
 


Как протече лекцията можете да видите тук:


Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии