Среща с историка Румяна Чукова и Димо Калайджиев на тема Централна Азия - 23 юни (четвъртък)

На 23 юни в Арт-център Фотосинтезис ще се проведе дискусия с д-р Румяна Чукова, която ще направи политически, исторически и културен преглед на държавите от Централна Азия.

Място: Арт-център Фотосинтезис - София, бул. "Васил Левски" 57
кафе-галерия
19:00 - 21:00 чТема на разговора: В земята на “становете” – една по-малко позната част от планетата, цял нов свят. Какво знаем за държавите от Централна Азия - Киргизстан, Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан?

При подготовката за пътешествието си Димо Калайджиев е правил своето проучване за маршрута си през Централна Азия с материали от различни източници. След като се връща, прочита книги на историка Д-р Румяна Чукова, в чиито редове открива потвърждения за живата среща с действителността в този район днес и дава отговори на въпроси, зададени от нея в миналото, както и провокира други въпроси, които ще открият истината в бъдещето...


Каним ви на любопитна пресечната точка на теория и практика по отношение на процесите, случващи се държавите в Централна Азия. 

Ето какво казва Димо за тези земи:
"Бих се върнал отново в Иран, Узбекистан и Киргизстан. В Иран - заради екзотиката и невероятната различност, а в Узбекистан – за да го покажа на близките си. Самарканд, центърът на Централна Азия, е невероятно красив град с изключителна култура и история... Впечатлих се от древните градове Букхара и Кхива - места, които бих искал да посетя отново просто като обикновен турист. Киргизстан пък ме омагьоса с невероятните си планини. За разлика от Таджикистан, където планината е изключително сурова и гледката е по-скоро пустинна, там планината е зелена - дом на номади, които живеят в юрти. Можеш да намериш всичко, което търсиш - и трекинг, и катерене, всичко е достъпно и ужасно красиво." 


Д-р Румяна Чукова е научен сътрудник в Института по история, БАН. Завършила е история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с втора специалност „Философия“. Професионалният й интерес е насочен в областите нова и най-нова обща история, теория на нацията и национализма, история на Централна Азия, Балканска история, историография. Автор е на монографиите “Нация и национализъм в българската история”, “Проблемът Изток-Запад. Превъплъщения в ново и най-ново време” и “Централна Азия: Трансформации на идентичността”.

 

 

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии