Прожекция на филма Happy Pills / 30 май от 18:30 часа / София / Френски културен институт

София | от ч.
Френски културен институт, зала Славейков, София
30 май, 18:30 часа
реж. Паоло Уудс и Арно Робер, 2022 г., 94 мин. (с английски субтитри)
Билети 8/5 лв. (за учащи и пенсионери)*                                                                 

Като част от съпътстващата програма на изложбата The Heavens на Паоло Ууудс и Габриеле Галимберти в София, галерия Синтезис и Френския институт ви канят на специалната прожекция на Happy Pills,  дебютният документален филм на Паоло Уудс и Арно Робер.  

Happy Pills задава въпроса можем ли да сложим щастието в едно хапче. Филмът разказва история за това как се оказваме зависими от фармацевтичната индустрия, за да почувстваме, че сме постигнали нещо. Пътешествие през историите на шестима герои от различни държави в свят, в който химията е окончателният отговор на човешкия стремеж към благополучие. От антидепресанти, през сънотворни, опиоиди анаболи, стероиди и други стимуланти, филмът поставя под въпрос цялото ни консуматорско общество и т.нар. Eлдорадо на рецептата за щастие.  

Happy Pills не е разследващ документален филм, а по-скоро съвременна басня. Целта на двамата режисьори е да ни подтикнат към замисъл върху самата идея за щастието посредством шестимата главни герои, които вярват, че химията може да ги спаси от различни неприятности. Какво общо има между фермера в Нигер, който взема болкоуспокояващи всеки ден, за да може да оре, и тийнейджърката в Масачузетс, чиито родители всеки ден ѝ дават доза Риталин, за да се концентрира в училище? Всеобщата ни обсебеност за продуктивност на всяка цена, неудържимото желание да продължим да функционираме социално и, съответно, вярата в молекулите.

Филмът е част от проекта Happy Pills, реализиран заедно с писателя Арно Робер, който включва още фотокнига и изложба, показвана в музеи и галерии и музеи в Европа и Япония. Премиерата на филма е на Festival dei Popoli във Флоренция през 2022 г.

ЗА ПАОЛО УУДС

Паоло Уудс е роден през 1970 г. в Хага, Нидерландия. Израснал е в Италия, живял е в Париж, Лондон, Хаити и Кот д’Ивоар. Работата му е фокусирана върху дългосрочни проекти, които съчетават фотография и журналистически разследвания.

Публикувал е осем фотокниги, включително Un Monde De Brut, която изследва петролната индустрия и Chinafrica, разглеждаща внушителния възход на китайското влияние в Африка.

Проектите на Паоло са публикувани в престижни международни издания като Ню Йорк Таймс, Льо Монд и Гардиън. Прави самостоятелни изложби във Франция, САЩ, Италия, Швейцария, Китай, Испания, Германия, Холандия и Хаити и участва в множество групови изложби по целия свят.

Паоло е съосновател на Riverboom – колектив и издателство, което изследва границите на фотографския език. През 2023 г. става един от петимата учредители и фоторедактор на френското списание Kometa, посветено на дългосрочни журналистически проекти, фотография и дискусии с фокус върху Източна Европа.

*Билети могат да бъдат закупени на място в деня на прожекцията, както и предварително в Медиатеката на Френския институт (работно време: понеделник – петък 10:00 – 18:00 ч., събота: 10:00 – 15:00 ч.)

Събитието е част от съпътстващата програма на изложбата The Heavens на Паоло Ууудс и Габриеле Галимберти, с куратори Надежда Павлова и Никола Михов. Тя се осъществява с подкрепата на Френското посолство в България, Френски институт в България, Фотосинтезис и в партньорство с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и продуцентска компания Intermezzo Films.

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Май 29, 2024
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии