N.B. - фотографска изжожба на Никола Борисов / 08.09.2011, 20:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Септември 02, 2011


 

Откриване: 8 септември от 20.00 часа
във ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен
София, бул. "Васил Левски" 57
Изложбата може да бъде видяна от 0
8.09 до 19.09.2011 г.


В света на модната фотография в България, 
Никола Борисов е едно от открояващите се имена. Снима за водещите списания и марки.

Стремежът към улавяне на абсолютното съвършенство на ефирната, феерична женска красота е характерният водещ елемент в работата му, съчетан с линеарна и минималистична визия, изразен акцент върху емоциите и съзнателно отдръпване от реалността.
Фотографският му поглед е силно повлиян от визуалния език на киното,  семиотиката, литературата и философията, в непрестанен опит за сближаване на „модната” фотография с разказването на истории и изследването на имагинерното, като основният елемент винаги остава сливането с безкрайната красота на света и всичко, което ни заобикаля.

N.B. е неговата втора авторска изложба, представена от ФотоСинтезис.  Тя е пресечната точка на две противоположни посоки – от съвършено построения и режисиран кадър до съвършения спонтанен момент. Но само на пръв поглед те нямат обща граница.

Защото - както споделя авторът - „ Красотата е навсякъде около нас и благодарение на фотографията в един момент се научих да я виждам и възприемам... Тези красота и съвършенство, „съвършените моменти” на Ани от „Погнусата”, ако щеш, могат да бъдат открити навсякъде – в невинния, изумен и откриващ поглед на малко дете, в измъченото лице на бездомник, в разветите коси на младо момиче... Достатъчно е само човек да освободи съзнанието си и да погледне на света както никога досега, с невинните очи на дете, за което всичко е ново и интересно, невиждано досега. И тогава всичко се променя, ставаш едно с това, което виждаш, разтваряш се в света и се сливаш с него, изчезваш. Остава само безкрайното удивление пред толкова много, безкрайна красота, и удоволствието от възприемането й с всяка фибра на съществото ти.   Това е, на което фотографията ме научи. „


С подкрепата на

MAG Communications - www.mag.bg


За автора:
Никола Борисов е роден през 1980 в София, а през 1999 се премества в Милано, където завършва Политология и Международна икономика. Страстта му към фотографията започва да се развива през октомври 2003 и три години по-късно той окончателно се насочва към света на модната и рекламна фотография.

В момента разделя времето си основно между Милано, Кейптаун и София, и сътрудничи с водещи списания и марки в модната индустрия, въпреки че в личната си работа поддържа живо първоначалното си влечение към репортажната и уличната фотография.

За повече информация: www.nikolaborissov.com

Разговор на улицата с Никола Борисов, ден преди откриването на изложбата му в арт-център Фотосинтезис:

 


Пълната версия на интервюто:
Фотография: Никола Борисов

Видео: Йовко Ламбрев (yovko.net)

 

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Септември 02, 2011

Фотогалерия: N.B. - фотографска изжожба на Никола Борисов / 08.09.2011, 20:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии