Мистерии и чудеса - фотографска изложба на Жорж Ру / 11.09 - 28.09.2018 / София

Фотосинтезис Арт Център, кафе-галерия | 11 Септември 2018 - 28 Септември 2018

О
ткриване:  11.09.2018 г.от 19:00 ч.
с музикален пърформанс на Розалина Касабова, виола
във ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия,
София, бул.”Васил Левски”57
Изложбата можете да видите 
до 28.09.2018 г. 


Закриване: 28.09.2018 г. от 19:00 ч.
с прожекция на използваната за фотосите видео-документация и разговор-дискусия с автора.


„През юли 2001 година бях в Перу, в планинската местност над  каньона Колка, където се опитвах да заснема кондори с видеокамерата си. По време на снимките на тези величествени птици, не забелязах нищо особено във филма. 
Завърнах се в Берлин и започнах да монтирам кадрите. В три от тях (1 кадър = 1/25 сек.) открих нещо, което нямаше нищо общо нито с птиците, нито с каньона. Така разбрах, че съм заснел моята първа „мистерия”. 

Жорж Ру


Цикълът „Мистерии и чудеса”  съдържа фотографии, снети от видеоматериал, заснеман от Жорж Ру в продължение на 17 години. 
Жорж Ру няма точно обяснение за това, какво е изобразено на неговите фотографии - всички те са кадри от проявления, заснети в небето. Той  определя заснетите проявления в три категории:
    • проявления, приличащи на неидентифицирани летящи обекти (видими с просто око в нощното небе като светла точка);
    • проявления, приличащи на органични образувания, задържащи се за по-дълго време на едно място, променящи периодически формата си (видими с просто око в нощното небе като светла точка);
    • проявления, движещи се с много голяма скорост и променящи формата си (неуловими с просто око);
    • проявления – визии (появили се само в един видео-кадър)
Повече от шест години, от 2002 до 2008 г., Жорж Ру не заснема други  необикновени явления и не възнамерява да показва видеоматериала от Перу. Но след този период те отново се появяват на неговите видеофилми и броят им значително нараства.  Това провокира  у него идеята да ги представи във фотографии с художествена и естетическа цел.
„Аз не съм журналист, докосвам се до тази тема с респект и удивление и моето единствено желание е да покажа тези небесни феномени на хората” - споделя Жорж Ру и добавя, че работата му е да предаде заснетото с голяма точност и в същото време да съхрани магията им. „Това е дълъг процес на подбор, на филтриране, на фокусиране и контрастиране“ - пояснява той.
Авторът на „Мистерии и чудеса” изрично подчертава, че тези фотографии не са фотомонтажи. Той е убеден, че светът, в който живеем е една загадка и тази изложба е малък принос към възприемането на това, че не сме сами в Космоса.

Изложбата може да видите до 29.09.2018г. в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център.
 За автора:


1947               Роден в Париж, Франция. По настоящем живее
в Берлин, Германия
1968               Завършва информатика
1970-1977      Работи по специалността си – информатик в Париж
1977-1979      Работи в сметно-информационния център на Берлинския свободен университет
1979-1981      ICMWF Европейски център за метеорологични изследвания, Рединг, Великобритания
1981-1989      Център за изчисления на Европейското учреждение по патентите, Хага, Холандия
1989-2012      Център за изчисления на Европейското учреждение по патентите в Берлин, Германия

 
Артистична дейност: 

2001-2006      Графичен дизайнер на афишите на Европейското учреждение по патентите в Берлин за   
                       различни изложби
2006               Награда за най-добър афиш на изложението  «Sternstunde» в ОЕБ, Берлин
2006-2010      Създаване на галерия «Aventura del Arte» в Европейското учреждение по патентите в
                       Берлин, куратор и организатор на многобройни изложби
2011               Фестивал „Без граници”, Балчик. Снимане на документален филм  за участващите 
                       художници и музиканти
2013               Фотоизложба „Небесни проявления“, галерия Париж–Москва, София
                       Фотоизложба „Видения“, галерия ЦАНКОВА, Берлин
                       Художници на галерията при фондация Щарке (групова изложба), Льовенпале, Берлин
                       Втора награда в категория микс–медиа на Арт–конкурса „Европа и откритията“, по повод
                       40–годишнината от подписването на Европейската патентна конвенция
2014               Фотоизложба „Небесни проявления“, галерия А+, Пловдив
                       "ОТ 100 АТЕЛИЕТА" (групова изложба), галерия Резонанс, Пловдив
                       Фотоизложба „Мистерии“, холистичен център АВИР, София
2015               Фотоизложба „Срещи с необяснимото“, СУ „Св. Климент Охридски“, София
                       „Светлина и цвят“ (групова изложба), галерия Фаррадбюро, Берлин
                       „7 ОТ 100 АТЕЛИЕТА “ (групова изложба), Български културен институт, Берлин
                       „Хармония изваяна от вода и светлина“ (групова изложба), ROCA, София
                       „Светлини от безкрая“, (съвместно с Р. Касабова), галерия България, концертен
                       комплекс България
2016               Фотоизложба „Небесни проявления“, Алианс франсез, Банска Бистрица, Словакия
                       „Светлини от безкрая“ (съвместно с Р. Касабова), Бургас 
2018               Фотоизложба „Небесни проявления“, в рамките на Международния  Форум „Българският Дух
                         през вековете“, Велико Търново                                                               
2011-2018      Участие в международни арт-пленери с последвали групови изложби 
Вижте какво каза Жорж Ру на откриването на изложбата във Фотосинтезис - София:

"Бих желал в началото да благодаря на г-жа Павлова и г-н Руйчев за това, че ми позволиха да излагам в галерия „Фотосинтезис“ в София, която е храм на фотографското изкуство, и бих желал да благодаря по-специално на г-жа Павлова за любезната ѝ помощ и професионализъм при организацията на изложбата. За мен е огромна чест да съм тук тази вечер, за да представя деветата си поред изложба в България – страна, с която съм силно свързан не само в сантиментален план, но също така в художествен и в духовен. 

Но преди да говоря за своята работа, бих желал да уточня някои моменти относно личността ми. Аз съм атипичен фотограф. Считам се по-скоро за филмограф, тъй като филмирам проявленията. След това избирам един кадър, който обработвам във Фотошоп. Обработвам го, като подобрявам фокуса, увеличавам контраста, яркостта и потискам шумовете, които се дължат на движенията на ръката по време на заснемането.

Използвам стари видеокамери Sony, като тази - DCR-TRV460, която не се произвежда от 2012 г. насам, и която използва касети Digital 8. Оптичното ѝ увеличение е 20, а цифровото – между 700 и 1000. Това е техническата страна – силно разочароваща за фотографите експерти. Бих искал да отговоря на един въпрос, който ми се задава често, а именно дали съм имал контакти с астрофизици по повод филмите ми. Отговорът е не, и то по една проста причина. Небето, пространството за камерата ми е с около 100 м височина и максимум няколкостотин метра в далечина, нещо което редуцира компетентността на един астрофизик относнто този тип явления.    

Не променям нито формите, нито цветовете. Цифровият ретуш води неизбежно до по-голяма интензивност на цветовете, или пък прави възприемането им възможно, поради факта, че тъй като проявленията се случват предимно през нощта, ми се налага да ги „извадя“ от тъмнината. Аз съм атипичен фотограф, тъй като никога не зная предварително какво ще снимам, нито къде и кога ще се случи тази уникална среща. Предизвикателството по осъществяването е трудно постижимо, ако трябва да се представят достатъчно на брой фотографии за една изложба. Правя от 5 до 10 фотографии годишно. Човек би могъл да реши, че късметът или съдбата са превърнали тази невъзможност в осъществима, но обяснението е по-просто. Наблюдавам небето ежедневно. Невинаги интензивно или систематично, но с постоянство. Голямата част от хората са заети с ежедневието си. Нямат идея, че небето може да крие тайни, а това е важно. Не само да наблюдаваш небето, но да дебнеш някое странно проявление. Сега бих желал да кажа и няколко думи по тематиката на тази изложба.

Мистерии и чудеса! Всеки разумен човек знае, че такива не съществуват. Рано или късно мистериите биват обяснени, а чудесата – банализирани и комерсиализирани. Всъщност това е само един начин да се видят нещата. Проявленията не могат да бъдат възпроизведени. Можем само да ги фотографираме. Някои ни отвеждат към понятия, които са познати, а други – не. Не снимам природни явления. Разпознавам ги по тяхното поведение, което не е проява на разум. Що се отнася до летателните апарати, внимавам много да не бъркам неидентифицираните летящи обекти със самолети, дронове и други. От 10 години съм в тази сфера и се опитвам да класифицирам проявленията. Тази класификация е схематична:

Проявления - НЛО 
Трансформиращи се енергетични проявления с геометрични форми 
Проявления - визии 
Визии (появяващи се само в 1 кадър в камерата ми)
Общият знаменател на всичко, което виждате в тази зала е фактът, че не мога да обясня нищо. Мога да се опитам да ги класифицирам, но подходът си остава случаен.  
Появата на НЛО за мен буди по-скоро от естетически интерес, тъй като тя е материална. Това, което ме увлича страстно, са визиите.
Откъде идват? Какво представляват? Много въпроси, които очевидно са без отговор. Може би философията ще ни позволи да разберем. Къде се намира светът? Този въпрос очевидно е безсмислен, защото след като всичко се намира в света, за самия свят няма друго място освен в мислите ни. Материалистите ще кажат, че нашите мисли са продукт на мозъка ни, който пък се намира в света. Кръгът се затваря. 

Съвременният философ Маркус Габриел, който разпространява т.н. „нов реализъм“ претендира, че нашите възприятия се случват никъде. Имаме вътрешни и външни визии. Ако приемем идеята, че понятието за място, за разстояние между възприемащия и възприеманото не съществува, то ние ще можем да разберем визиите по-добре.   

Що се отнася до фотографията и обработката на изображението, една визия се състои в един кадър (на английски фрейм). Появата ѝ във филма ми е за около 1/25 от секундата. Твърде бързо, за да може да бъде забелязана по време на заснемането, а и нямаща нищо общо с контекста, който съм снимал в този момент. Визията най-общо е непълна, когато я открия в моята камера - тя има светла и тъмна страна, която трябва да покажа, но е значима още от самото начало. 
Понякога това са символи или лица или дори художествени творби.

Споменах друга категория, свързана с визиите – тази на проявленията - визии. Това са външни визии, които могат да бъдат възприети от свидетели, и които отначало са под формата на светлина. Защо наричам визии и тях? Защото са символични проявления на разум, и тъй като нашите възприятие се случват никъде, е лесно да се приеме, че естеството им е духовно. По мое мнение, визиите са своеобразни послания до нас, човеците, да не забравяме истинската си същност. Не сме само машини от месо, а имаме и способността да схванем проявленията на духовното и магичното."

Жорж Ру


    
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Септември 11, 2018

Фотогалерия: Мистерии и чудеса - фотографска изложба на Жорж Ру / 11.09 - 28.09.2018 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии