Карнавал - истории в картинки от Пенка Динчева и Нагледна / 31.10.2012, 19:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 22, 2012

 

 

 Откриване: 31.10.2012, 19.00 ч.
във  
Фотосинтезис Арт Център, кафе-галерия
София, бул. В. Левски 57
Изложбата може да бъде видяна от 31.10 до 21.11. 2012 г.

 


Само месец преди дългоочаквания Край на света, две от най-използваните думи в световен мащаб са like и share (с българските им еквиваленти лайквам и шервам). В геометрична прогресия се увеличава броят на хората, всекидневно харесващи и споделящи – лични статуси, новини, събития. Думи, музика, картинки. Малки и големи неща, които идват, докосват ни и си отиват. Естествена потребност от споделяне ли е това - да присядаме с другите край огъня, на седянка пред къщата, в кръчмата около шишето ракия? Да препредаваме и дооформяме историите и творчеството по свой начин, да бъдем част от цялото? Завръщане към Началото, към общото?
 
В същото това време медийната среда е все по-наситена с кампании в защита на авторството и за забрана на споделянето. Творецът трябва да получава адекватно заплащане за изработеното, да. Но къде е границата, прекалените забрани не затварят ли Автора в клетка, недосегаем, далеч от хората? Не става ли изкуството твърде изкуствено? А можем ли с прекомерното споделяне да убием и изгубим Автора? Кое е честно?

Карнавал – истории в картинки е проект на НАГЛЕДНА, който всъщност не се опитва да отговори на тези въпроси. Може би е едновременно въпрос и отговор. Или нито едното. Всичко започва с един писател, един дизайнер и една корица на нова книга, която, оказва се, не е подходяща за канадския пазар. Рауи Хадж, Райчо Станев, Карнавал – сътрудничество и приятелство, започнало с втората книга на Рауи, преведена на български език (Хлебарка). Книгата вдъхновява картина, която - вместо като корица - заживява отделен живот и на свой ред дава идеята Райчо, Ани, Пенка, Радо и Евгени да фантазират и опишат свои приятели (с техни конкретни черти и навици) като различни животни, част от Големия Карнавал. Кратките истории са споделени с Пенка Динчева, която ги претворява в двадесет и четири картини.

Животът на карнавалните ни герои продължава и след настоящия визуален сборник, тепърва ще разбираме как. В случай че не дойде Краят на света. Няма да е честно. Защото ни харесва и искаме да го споделим с вас, по един или друг начин. Това е само Началото на Карнавала.


 

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 22, 2012

Фотогалерия: Карнавал - истории в картинки от Пенка Динчева и Нагледна / 31.10.2012, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии