Изложба подводна фотография на Стефан Кючуков / 01.10.2015, 19:00 ч. / София

ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия | 01 Октомври 2015 - 21 Октомври 2015


Откриване: 01 октомври (четвъртък) от 19.00ч.
ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия
Изложбата може да бъде видяна от 01.10. до 21.10.2015 година
 
Стефан Кючуков определя себе си като „професионалист“, но това определение не се отнася до заниманията му с фотография и до заниманията му като водолаз. Адвокат по професия, той намира своето поредно хоби, гмуркането, през 2001 г., а подводната фотография съпътства изцяло неговите подводни пътешествия от 2010 г. насам.  Стефан е и сертифициран технически водолаз и пещерен водолаз.  Снима с фотоапарат Canon, облечен в кутия за подводно снимане Aquatica. Ето какво разказва той за себе си.
 
„В моя случай подводният свят се оказа страст, превзела много крепости на системата ми от хобита, които от детските ми години изглеждаха непристъпни: ски, авиомоделизъм, ветроходство... Светът на моретата е необятен както над, така и под повърхността. Преследвайки рифовете и техните обитатели, човек посещава забравени кътчета на Света, с които иначе не би имал повод да се запознае. Вярно е и обратното:  множество красиви места на Света често пъти са неделими от желани подводни дестинации. Процесът е непрекъсната взаимна индукция на стремежа към подводните и надводните дестинации. Тя в кратко време те превръща в птица (обикновено дестинациите са на пòлетни разстояния), в риба, в пътешественик на всички измерения на свободата да пътуваш, в гражданин на света.

Фотографията за мен дойде по-късно, на деветата година от водолазните ми занимания.  Почувствах неустоимата нужда да споделям преживяното, а и не ме удовлетворяваше простото наблюдаване на подводния свят. Започнах от нулата, с четене на книжки, с инвестиция в техника и продължих с курс по подводна фотография при водещия британски подводен фотограф Мартин Едж. Впоследствие осъзнах, че единственият начин да бъде открито цялото богатство на подводния свят е неговите обитатели да бъдат снимани и възприемани чрез фотографиите им. Съществуват невероятен брой красиви същества с размери от 10, 5, 1 милиметра, които са практически недостъпни за невъоръженото човешко око. Под водата, поради загубата на цветовия спектър (червеният цвят изчезва изцяло още на около шестия метър), те изглеждат безлично сиво-зелено-кафяви. Обикновено е невъзможно да бъдат забелязани, а камо ли оценени. Пищните цветове и детайлът на формите им, запечатани в макро-фотографиите, са стряскащи и завладяващи.


Любимата ми дестинация са водите на Индийския океан, особено Индонезия, но най-близкият и очевиден за нас подводен рай е Червено море.  Тихоокеанските дълбини на Микронезия крият богатство от потънали кораби, а крайбрежието на Мексико приютява невероятни морски бозайници и акули.
Пътешествията създават и укрепват приятелства за цял живот. Тези приятелствата за мен са неразделни от фотографията. Благодаря на всички приятели-водолази: без тяхната подкрепа и без дадения от тях кураж, моята първа изложба би била невъзможна.”
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Септември 28, 2015

Фотогалерия: Изложба подводна фотография на Стефан Кючуков / 01.10.2015, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии