Магията на Антарктика - фотографска изложба на Пламен Иванов / 19.11.2007, 18:30 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Ноември 08, 2007

Откриване: 19 ноември (понеделник), 18:30 ч.
ФотоСинтезис в SkyCity,
кв. "Гео Милев", ул. "Коста Лулчев" 52
Изложбата може да бъде видяна от 19.11 до 30.11.2007 г.


Леденият континент през погледа на биолога на Четиринадесетата и Петнадесетата Българска Антарктическа експедиция.

"... за няколко дена бях с колегите си в град Ушуая – най-южния град на Земята. От тук традиционно потеглят повечето антарктически експедиции и туристически круизери, защото е най-близката суша до Антарктика – 1000 км.

Предстоеше ни 4-дневно плаване през пролива Дрейк – “ревящите 60 градуса” – водите, в които се срещат Тихият и Атлантическият океан. А, че тази среща обикновено не е от най-приятните, разбрах и аз, когато на втория ден от плаването се залежах на койката и възнамерявах така и да приключа плаването. Но не издържах  много и  с олюляваща походка бях отново на брулената от ветрове вледенена палуба. Дали тогава или на следващото излизане не помня, но се случи – видях първия си айсберг – отляво на борд, далеко на хоризонта, огромен и бял.

Последваха викове, кратко суетене и първите ми стотина антарктически кадъра на айсберг във всякакви комбинации  със съпровождащите ни морелетници.  Все още не знаех, че цветът на айсбергите не е само бял, че отблизо някои са сини, зелени, а по залез – оранжеви, виолетови или златни. За двумесечния си престой на българската станция “Св. Климент Охридски” на о. Ливингстън научих и видях много повече. По време на краткото антарктическо лято, когато тук в България е средата на зимата, край острова се събират много морски птици и бозайници – пингвини, чайки, морелетници, корморани, тюлени, китове... Силата, която ги притегля тук е антарктическия крил – планктонни ракообразни безгръбначни, които живеят в огромни количества в почти леденостудената вода. Силно врязаният, дълъг над 10 км залив, на чийто бряг се вее българският флаг, предлага убежище в по-спокойни води на много животни."
 

Ако желаете да научите повече за магията на Ледения континент и да се запознаете отблизо със симпатичните му обитатели, заповядайте в 18:30 часа на 19 ноември (понеделник) в студиото на PhotoSynthesis в SkyCity център (кв. "Гео Милев", ул. "Коста Лулчев" 52), където Пламен Иванов лично ще представи своите интригуващи фотографии и ще отговори на всички ваши въпроси.

Изложбата ще може да бъде видяна до 30 ноември (включително), всеки ден между 10:00 и 22:00 часа.

Save
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Ноември 08, 2007
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии