"Фитография" - 10 фотографи, вдъхновени от ботаниката / Част първа

// Други / Тема | PhotoSynthesis | Март 20, 2018
Фотографии на корица: Karl Blossfeldt ©Цветята са една от най-често интерпретираните теми в изящните и приложните изкуства. Присъстват в живописта, миниатюрите, дърворезбата, стенописите, витражите... Деликатно се появяват в художественото оформление на книги и ръкописи, а след появата на фотографията се превръщат в обект и на нейните търсения. Представяме на вашето внимание 10 фотографа, вдъхновени от фината красота на цветята.Карл Блосфелд е немски фотограф, скулптор и художник работил в Берлин, Германия в края на по-миналия и началото на миналия век. Той става популярен най-вече с близките си планове на растения публикувани в Urformen der Kunst през 1929 година. Блосфелд вярва, че растенията трябва да се разглеждат като архитектурни структури, което е видимо и от подхода му при заснемането им. 


 

Karl Blossfeldt  ©


Големият американски фотограф става известен най-вече с чувствените си черно-бели голи портрети. Неговото хомоеротично изкуство скандализира обществеността със своята прямост. Освен човешки фигури, чест обект на фотографските му търсения стават и цветята, които също притежават еротичния привкус типичен за цялото му творчество.Robert Mapplethorpe ©
  
 
 

Цветята са една от темите засегнати в работатата и на американския фотограф Имоджен Кънингам. Тя често прекарва време в собствената си градина, за да се грижи за растенията. Понякога ги заснема, поставяйки зад тях черен или бял фон, за да ги изолира от заобикалящата среда и в същото време да използва наличната естествена светлина.

Imogen Cunningham
  ©
 Фотографията на Судек, живял и творил по времето на двете големи войни в Европа, е просмукана от меланхолия и психологизъм. На фронта загубва едната си ръка, което ограничава  периметъра на сюжетите, с които борави. Така се ражда серията „Снимки от моя прозорец”.

 

 
 Josef Sudek  ©
 


Ана Аткинс е английски ботаник и фотограф. Тя е първият човек, който публикува книга, илюстрирана с фотографии. Нейната Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions е издадена през 1843 година и  включва множество цианотипии. Известно е, че съществуват  17 копия от книгата.
 

Anna Atkins ©// Други / Тема | PhotoSynthesis | Март 20, 2018
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии