Диалогът “ВИК” – среща-представяне на едноименния проект с Димитри Стефанов / 16.01.20 / София

Фотосинтезис Арт Център, кафе-галерия | 16 Януари 2020 от 19:00 до 21:00 ч.
“ВИК” е суров разказ за едно пътуване и много личен проект, който авторът определя като рязък завой от собствения му стил в документалната фотография.

В предстоящата среща Димитри Стефанов ще ни разкаже за това какво е да снимаш в земята накрая на света - Исландия.  Неочаквана и съвсем различна вселена, пред чиито предизвикателства се изправя не само фотографа, но и камерата в ръцете му. Всички фотографии са заснети със средноформатна камера Fujifilm GFX 100 - с резолюция 100 мегапиксела и издръжлива на тежките атмосферни условия.

Истинското предизвикателство далеч не са суровите условия, а неподражаемата атмосфера в този свят на контрастни пейзажи, динамиката на светлината и липсата й, цветовете и липсата на “цветност”, усещането за необхватност, което сякаш не се събира в кадъра. Необятната перспектива провокира фотографа за първи път да изтегли окото на камерата и да смени своята перспектива и така се появяват пейзажните кадри в този проект – в които човекът е потопен в друга интимна връзка – връзката с природата.

“Фотографската изложба “ВИК” мога да определя още като рязък и смел завой от собствения си стил в документалната фотография. Цялата серия, която направих и ще покажа, е изцяло в цвят. Няма нито един черно-бял кадър, защото нямах нужда от него. Исландия беше цветът на не-цвета. Сякаш не можеш да дишаш. Това е усещането да бъдеш в земята на вулкани, земята на ледници, земята на топлото, земята на студеното, земята на вятъра, земята на изкуството. Моята земя, защото аз самият като артист, винаги съм се отличавал с ярък, първичен и суров почерк.”

Как се случи “ВИК” и как беше заснет, както и още от историите зад кадър ще чуете по време на срещата с Димитри. Очакваме ви на 16 януари от 19.00 часа в кафе-галерията на ФотоСинтезис, София, бул.” Васил Левски” 57.


Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии