Болоня - фотографска изложба на Франко Франчески / 18.06.2013, 19:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юни 03, 2013Откриване: 18 юни (вторник) от 19.00 часа
във 
ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен,
София, бул.Васил Левски 57
Изложбата може да бъде видяна от 18 юни до 3 юли 2013 г.


„Бог е в детайлите.” Тази фраза на Варбург ме тласна към изследването на изображенията, които са в основата на цялата ми работа, както през периода, в който съм работил за модни издателски къщи или заглавия, така и сега, когато се посвещавам, от десет години насам, главно на лични изследвания, които да изразят без ограничения, начина, по който възприемам заобикалящия свят, природата, човечеството и които да ме върнат към фотографската хартия, към уловеното от чувствителността ми.

Форми и линии, спадащи към елементите, смятани за статични като постройките или бездушни като провинцията, но които съществуват и изразяват характер и чувства, подобно на детайлите на човешко тяло, мускул или очи.
От тези и други размисли узря идеята за изследване на образа на формата и детайла, с пренебрегване на цялостта, която по-лесно банализира субекта. “

Фотографската изложба „Болоня” се ражда от съзнанието, че, опасявайки се от сравнение с много бляскавото минало, в цяла Италия, и по-специално в град Болоня, само художествените и архитектурни забележителности от миналото са тези, които публиката познава, а много често модерните и съвременни произведения биват игнорирани или не изпъкват достатъчно.

Размишлявайки над това, Франко Франчески търси в архитектурните линии на сгради от миналия век, духа, който е повлиял на различните стилове. Скривайки общото и фокусирайки се върху детайлите, той търси определен знак, символ, който да разкрие не само архитекта, но и епохата му и културата на града в представения историческия момент.

От това изследване, фотографът е изготвил редица изображения, които са били изложени в много страни по света, както и има издадена монография.
Във фотографиите от Болоня можем да открием изненадващи ъгълчета, корабни платна, геометрични движения и динамизъм. Бели и сиви, вместо обичайните и успокояващи червени и охра портали или барокови църкви. И така оценяваме динамичното движение на града към бъдещето, към новата Европа, на която той принадлежи.–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


За автора:


През 1978 г. основах студио Alpha Tau и изцяло се посветих на фотографиите на модата, в които исках да изразя усещането, породено от страстта ми към киното. От 1982 г. благодарение на сътрудничество с Amica, моят стил, макар и без да се изкривява, доби по-международна конотация и работата ми бе оценена и търсена от други модни списания (Cosmopolitan, Harper’s Bazaar, Mondadori ...), в Италия и в чужбина, както и от големите компании за облекло.

От 1994 г., разочарован от момента, през който преминаваше модата, аз се приближих до киното, като подготвих имиджа на един филм, оказах помощ на режисьора и фотографирах различни актриси. В началото на новия век преоткрих удоволствието от изследователското изображение и се отдадох на него все повече и повече. През 2002 г. започнах поредица от изложби в Италия. След като задълбочих изследванията си (като се започне с детайлите и пейзажа и се стигне до  архитектурата и дизайна) представям своите снимки на самостоятелни изложби в различни страни в Европа, САЩ и Южна Америка.


Изложбата е част от
Месец на фотографията 2013г. 

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юни 03, 2013

Фотогалерия: Болоня - фотографска изложба на Франко Франчески / 18.06.2013, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии