Водоравно - изложба на Ивелин Методиев и Кристина Крумова / 16.07 – 12.09.20 / София

Галерия SYNTHESIS | 16 Юли 2020 - 12 Септември 2020
Галерия Синтезис представя:

ВОДОРАВНО
Изложба на Ивелин Методиев и Кристина Крумова / 16.07 – 12.09.2020

Откриване: 16.07.2020 от 18:00 до 20:00 ч., галерия Синтезис
Куратор: Надежда Павлова

“Водоравно” е серия от изображения и поетични текстове, създадени в резултат на дългогодишен експеримент с времето и пространството. Експерименталната работа с фоточувствителни материали на Ивелин Методиев се комбинира с литературния глас на Кристина Крумова, за да разкрият напълно нов поглед над хоризонта - непознат на публиката досега.
Хоризонтът е познат като най-категоричната граница в естествения свят. Линията, до която стига погледът. Там, където се сливат и разделят земята и небето.

Чрез манипулация на формата и процеса тук хоризонтът е трансформиран в абстрактен визуален компонент - градивна единица, чрез която се изграждат многопластови образи. Строгите геометрични конструкции в основата на този проект се противопоставят на традиционния модел на плавните органични форми на природата. Рамките, наложени ни от естествения свят, съпоставени с тези, които сами изграждаме като общество и индивиди. По този начин, “Водоравно” успява агресивно, почти наивно да експериментира с клишето до степен, в която изсмуква мъртвото течение, пречупва го през слънчевата светлина и го разлива в атмосферата.
Изображенията от серията разчитат на графична стилистика и минималистичен набор от визуални изразни средства. Паралели могат да бъдат направени с някои движения от безпредметната живопис като неопластицизма и кубизма.


За използваните техники

В същността си фотографията е средство за запечатване на моменти. Обичайно, фотографският филм бива експониран еднократно за част от секундата. Тук тази концепция е деконструирана и преосмислена. Моментът на създаване на латентното изображение е разтеглен до години. В един кадър са поместени пространства от противоположни краища на земното кълбо чрез наслагване на множество хоризонти.
Заснемането е едва първата стъпка. След като бъде експониран, всеки кадър трябва да бъде проявен преди да бъде ръчно копиран на светлочувствителна хартия. Това са времеемки процеси с множество променливи. Температура, време, концентрация на разтворите, интензитет на светлината - всички те оказват влияние върху резултата и могат да имат катастрофално въздействие. Кадър, експониран на различни континенти, по който е работено с години, може да бъде провален от трепване на ръката в тъмната стаичка. Всеки негатив е оригинал в един екземпляр, единствен източник за създаване на финалните фотографии. Не съществуват резервни копия.

Създаването на изображенията, поместени в изложбата, е технически амбициозен и до голяма степен експериментален процес. Използваните похвати са извън рамките на нормална употреба на фотографското оборудване и материали. Нещо повече, често начинът на работа е в пряк разрез с препоръките на производителите и всякаква предвидимост по отношение на крайния резултат е изключена. Хипнотичният характер на кадрите се дължи именно на реакцията на материалите към тези необичайни условия.

За авторите

Роден в Бургас, Ивелин Методиев е фотограф и мултимедиен артист с практика в България и чужбина, както и практикуващ асистент оператор в кино и телевизионни проекти. Ивелин е носител на множество награди, както и участник в редица творчески резиденции. Професионалната му биография включва самостоятелната изложба “Ако не забравим” в Червената къща в София, както и участие в проекти като Visual Voices - Youth perspectives on global issues (Централа на ООН в Ню Йорк и Лондон), Shoot Nations South Bank (Лондон), New Walls (Портсмут), Vernissage (Портсмут и Лондон), Document This... (Портсмут), Включи Града (Бургас), Lumix Awards (София).
Основен акцент в най-новата му работа е поставен върху смелото експериментиране с аналогови фотографски процеси до степен, в която стандартните представи за естетика и красота се поставят на изпитание. Това е цената на стремежа към изследване и преразглеждане на очакванията от традиционната фотография за визуализирането на абстрактни величини като времето и пространството. Този проект ознаменува прехода на фотографската му практика от документалистика към концептуализъм, същевременно разширявайки мащаба на работата му.

Кристина Крумова е поетеса и редактор на художествена литература на свободна практика. Живее и работи в София, България. Завършила е магистратура по история в Софийски университет „Св. Климент Охридски” със специалност Кризи, конфликти и дипломация в световната политика XVI–XXI век. Нейни творби са публикувани в Ghost City Review, North of Oxford, Red River Review, Ann Arbor Review, The Pangolin Review, Dream Noir, The Conclusion Magazine, Unlikely Stories, Oddball Magazine, The Mad Swirl, Visitant Lit и The Rusty Truck. В момента работи върху дебютната си стихосбирка.

Изложбата е продължение на тематичния модул „Галерия „Синтезис“ представя млади български автори“, в който бяха показани изложбите “Вик” на Димитри Стефанов,Сол“ на Петър Недялков,Цвете от края на 80-те“ на Любомир Игнатов, „Art Reimagened“на Йоана Петрова, „Градски фрагменти“ на Мариян Атанасов и др.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ на Национален фонд “Култура” и Фотосинтезис - място за фотография, хора и идеи.
                                     

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юли 13, 2020

Фотогалерия: Водоравно - изложба на Ивелин Методиев и Кристина Крумова / 16.07 – 12.09.20 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии