Прожекция на филма „Antanas Sutkus: Scenes from the photographer’s life“ / 18 април от 19:00 ч. / София

Дом на Киното | 18 Април 2023 от 19:00 ч.
Прожекция на филма „Antanas Sutkus: Scenes from the photographer’s life“ / 18 април, 19:00 ч. Дом на киното

Режисьор: Витаутас В. Ландсбергис, 2021 г.
Времетраене: 63 мин.
Език: литовски, английски, с английски субтитри
 
„Antanas Sutkus: Scenes from the photographer’s life“ e кинематографичен портрет на Антанас Суткус, един от най-известните литовски фотографи. Той проследява шеметния, изпълнен с трудности, творчески път на фотографа, който продължава да работи дори в напреднала възраст. 
 
Ставаме свидетели на  проучването на неочаквано намерен архив с негови фотографии от съветско време, които смятал за безвъзвратно загубени, международни изложби и курсове по хуманистична фотография за начинаещи, които води в курортното градче Нида, където през 1965 г. прави една от най-емблематичните снимки на Жан-Пол Сартър. Филмът е послание към онези, които не са живели в съветската епоха. Послание, че дори в условията на тоталитарен режим, свободата е възможна,  игра която подкопава устоите на системата.
 
Прожекцията на филма е част от съпътстващата програма на изложбата „Огледала и прозорци: избрани фотографии от колекцията на Рафаело Казаков“ в галерия Синтезис и се осъществя с подкрепата на Фотосинтезис, в партньорство с Дом на Киното.
 
В изложбата, която може да бъде разгледана до 28 април, освен кадъра с Жан-Пол Сартър , който днес е увековечена с паметник в Нида, са включени и най-известните портрети на Суткус, заснети през 1962 г. в училище за слепи деца и портретът на пионер от Игналина  от 1964 г., за които търпи сериозни критики от съветската власт.  
// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Април 11, 2023

Фотогалерия: Прожекция на филма „Antanas Sutkus: Scenes from the photographer’s life“ / 18 април от 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии