Мелос - Изложба на Гийом Лебран / 25.06 - 06.09.2019 / София

Галерия Synthesis | 25 Юни 2019 - 06 Септември 2019
 
25 юни - 13 юли
в Галерия Синтезис,
София, бул."Васил Левски"55


Откриване на изложбата в присъствието на автора: 25 юни,19:00 ч. 
Тур на изложбата с Гийом Лебран: 27 юни, 18:30 ч.

Изложбата на френския фотограф Гийом Лебран “Мелос” включва повече от 40 фотографии, заснети в периода 2006-2012 г., по време на неговите пътувания между Турция, България и Гърция, в компанията на писателя Рене Далиго.

„Европейската цивилизация и понятието за европейска идентичност винаги са ме привличали. Още от младежките си години започнах да пътешествам, така открих връзките между Турция, България и Гърция. Връзки, които живеещите по тези места, може би не долавят, или поне с това впечатление останах от разговорите с хората, които снимах. Исках да конструирам история и търсех интелектуален подход, за да я разкажа. Първоначално бях замислил проекта като триптих, посветен на трите страни, но попаднах на интервю с музикант, който беше  озаглавил албума си  „Мелос”. Дума, която означава едновременно съчетаване и разделяне. Така, тя се превърна не само в заглавие на проекта, а и в негова водеща линия.

Комбинирах пейзажи, снимки на руини и изоставени места с портрети на млади хора от Истанбул, София и Солун в калейдоскоп, отразяващ едновременно настоящето и следите от миналото. Снимах реалността, но търсех поезията и границите на въображаемото. 

Вярвам, че погледът на чужденеца винаги добавя нещо към представите на хората за мястото, което обитават. Исках да оставя следа, да споделя своята гледна точка към света. Затова развих проекта под формата на книга.  За мен фотокнигата има по-голяма тежест от изложбата, защото достига до повече хора и има свой собствен път.”Гийом Лебран е роден в Сен Мало, Франция през 1976 г. Той е фотограф, преподавател и съосновател на френското фотографско списание The Eyes. Неговата работа е вдъхновена от историята на европейския континент, литературата и киното. Последният му проект отново е свързан с Балканите  и носи заглавието „Песен от Сараево“. 
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юни 25, 2019

Фотогалерия: Мелос - Изложба на Гийом Лебран / 25.06 - 06.09.2019 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии