Изложбата “Women Street Photographers” открива PhoSofia 2019 / 09.05 - 02.06.2019 / София

Фотосинтезис Арт Център, кафе-галерия | 09 Май 2019 - 02 Юни 2019
Откриване: 09 май, 19.30 часа,
във ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия,
София, бул. "Васил Левски"57


Изложбата Women Street Photographers пристига от Ню Йорк в България за PhoSofia 2019, най-големият балкански фестивал за стрийт фотография, който ще се проведе във ФотоСинтезис Арт Център от 9 до 12 май. Тя ще представи 50 автори от цял свят. Куратор на изложбата е Гулнара Самоилова, която ще бъде наш гост за откриването. Базиран в Ню Йорк фотограф, тя е носител на World Press Photo награда за 2002 г., и е номинирана за Пулицър от Associated Press, където е работила като фотожурналист.  Емблематичните ѝ снимки от 11 септември 2001 г. ѝ носят множество национални и международни награди. Работата й е част от фотографските колекции на Museum of the City of New York, The New York Public Library, New York Historical Society, Newseum и Houston Museum of Fine Arts.  Със своя почти 40 годишен опит като документален фотограф, фотожурналист и фото редактор,  Гулнара изследва и курира впечатляващ обем от работи на жени фотографи от цял ​​свят. 


Проектът й “Women Street Photographers” започва като Инстраграм базирана платформа и бързо набира популярност като представително пространство за творчеството на жени стрийт фотографи, професионалисти и любители. Фокусирайки се изцяло върху работата на жени фотографи, целта на проекта е да насочи вниманието към жените артисти като цяло, да им даде поле за представяне на тяхнто творчество и, не на последно място, да насърчи и други да следват своята страст.

PhoS фестивала се провежда под шапката на фотографския колектив BULB Photos, обединяващ стрийт фотографи от Балканите.  Това е четвърто издание на фестивала, като предишните три са провеждани съответно в Атина и Букурещ. 

Всяко издание на PhoS има и конкурсна част, а финалната изложба, която ще представи 20-те номинирани снимки ще бъде представена също във Фотосинтезис Арт Център. По време на самият фестивал ще бъдат обявени победителите от конкурса, които ще получат покана за членство в колектива BULB, организатор на PhoS. 


 

Фотогалерия: Изложбата “Women Street Photographers” открива PhoSofia 2019 / 09.05 - 02.06.2019 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии