Колектив обединяващ фотографите от Балканите организира фестивал в София през май

Фотосинтезис Арт Център | 09 Май 2019 - 12 Май 2019
 
Под шапката на фотографския колектив BULB Photos (http://www.bulbphotos.eu/), в София тази пролет ще се проведе фестивалът за стрийт фотография PhoSofia 2019. Точните дати са 9-12 май 2019 година. Това е четвърто издание на фестивала, като предишните три са провеждани съответно в Атина и Букурещ. 

През януари 2015 г. Михаил Москолиос основава фотографския колектив BULB. В момента в колектива членуват фотографи от Румъния, България, Турция, Гърция и Кипър. Те следват еднакво виждане, но не и еднаква перспектива, за да се получи необходимата "полифония" в изключително амбициозното си усилие да обхванат всички аспекти на балканския неореализъм.

Фестивалът ще се проведе почти изцяло във Фотосинтезис София. Част от събитията ще бъдат и на открито - фото разходки в центъра на града. Актуалната програма на събитието може да се намери на неговата интернет страница – http://www.phos.site/sofia.html, както и във Фейсбук на https://www.facebook.com/PhoSofia/.

Основния принцип на фестивала PhoS е той да е напълно безплатен за всички желаещи да участват. По време на събитието всеки ще има възможност да вземе участие в множество дискусии свързани както със стрийт фотографията конкретно, така и с фотографията като изкуство. Програмата включва дискусии и лекции водени от различни български и чуждестранни фотографи поканени от организаторите на събитието. Режисьорите Мартин Илиев и Павел Веснаков, заедно с оператора Александър Станишев ще проведат дискусия за връзката между фотографията и киното, изявявайки се успешно и в двете визуални изкуства. Фотографите Димитри Стефанов и Веселина Николаева ще говорят за това как да разказваме истории със собствен почерк. През третия ден от фестивала (11 май, събота) ще се проведе кръгла маса на тема „Какво е стрийт фотография“ с участието на родни и чуждестранни фотографи. Българското общество за стрийт фотография – Street Photographers of Bulgaria също ще бъде представено по време на фестивала. Родните фотографи Пенко Скумов, Христилиян Юруков и Свилен Начев пък ще погледнат нещата от към философската страна, инициирайки дискусии свързани не толкова със самото фотографиране, а с това което се случва преди и след него. 

Освен с множеството си дискусии, PhoS фестивала е известен и със своите Walk-The-Talk yъркшопи, които освен обучителен елемент залагат и на обсъждането и взаимната полезност под формата на фото разходка. Цели четири Walk-The-Talk уъркшопа са предвидени в програмата на фестивала, като един от тях ще бъде воден от българския стрийт фотограф Венцислав Лалев, който скоро беше включен във финалната селекция на престижния Italian Street Photo Festival в Рим, в категорията STREET PHOTOGRAPHY SERIES. Останалите три ще бъдат с чуждестранно присъствие в лицето на основателя на BULB Photos колектива - Михаил Москолиос, Йенс Крауер - официален Fujifilm X фотограф, Спирос Папаспиропулос – основател на платформата за стрийт фотография Street Hunters (https://www.streethunters.net/) и родения в Шри Ланка Стан Де Зойса, победител във фото конкурса към предишния PhoS Athens 2018. 

Всяко издание на PhoS има и конкурсна част, като условията за участие може да намерите на страница на фестивала (http://www.phos.site/sofia.html). Финалната селекция снимки ще бъде отпечатана, като благодарим на FAKTOR.BG за подкрепата в това отношение, и изложена във Фотосинтезис, а по време на самият фестивал ще бъдат обявени и победителите от конкурса, които ще получат покана за членство в колектива BULB.
Специално за това издание на PhoS в София, гостува и пътуващата изложба Women Street Photographers (https://www.womenstreetphotographers.com/). Това е една селекция курирана от Гулнара Самоилова (https://www.gulnara.com/) и базирана на създадения от нея едноименен Инстаграм профил https://www.instagram.com/womenstreetphotographers/. Самата Гулнара Самоилова ще бъде гост на фестивала PhoS, като освен откриването на изложбата е и част от журито на фото конкурса, а и ще участва в част от дискусиите по време на събитието. Тя е носител на World Press Photo награда за 2002 г., и е номинирана за Пулицър от Associated Press, където е работила като фотожурналист. Емблематичните ѝ снимки от 11 септември 2001 г. ѝ носят множество национални и международни награди. 

Участието във фестивала за стрийт фотография PhoSofia 2019 е напълно безплатно, но изисква предварителна регистрация, като повече информация относно къде и как да се регистрирате може да намерите на интернет страницата на събитието. Всички регистрирани участници ще могат да се възползват от преференциални цени в кафенето на Фотосинтезис, както и благодарение на партньорството ни с Nikon ще имат възможност да тестват и използват новата безогледална система Nikon Z по време на Walk-The-Talk yъркшопите.


Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии