ЯНКА Е С НАС

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Август 19, 2008

Фотографска Академия Ви кани на 22 август - петък от 19:00 ч, в "Клуб на фоторепортера" в София (подлеза на Президентството), където ще бъде открита възпоменателна фотоизложба на Янка Кюркчиева.

Изложбата може да бъде видяна до 29 август 2008.


Янка Кюркчиева е родена в гр. Велико Търново на 24.04.1929 г.

Името й е широко известно в цялата страна. Знаят го стотиците ученици , завършили фотографския отдел на Техникума по полиграфия и фотография…” – така започва творческият портрет от Борис Юскеселиев, публикуван в сп. “Българско фото” през 1981 г. Тези думи са актуални и днес, но трябва да добавим и студентите от НБУ, където преподава от 1996 до 2006 г., както и фотолюбителите и всички професионални фотографи в България, които са черпили и продължават да черпят знания от нейните учебници.  

Янка Кюркчиева завършва френска филология през 1955 г., но животът я отвежда в друга посока – започва работа в рентгеновия институт на ИСУЛ. Една от задачите й там е да разкрие фотолаборатория. Това определя целия й по-нататъшен жизнен път. Започва с научна фотография – първата ядрена фотография и първата авторадиография в България са направери от нея в периода 1959 – 1962 г. По това време тя е завеждащ Контролно-изследователска лаборатория за ядрена фотография към Института по радиобиология. 

1962 г. е началото на дългия път като преподавател по фотография, който продължава до края на живота й. Признание за големия й принос са орденът “Кирил и Методий” І степен, диплом-звание “Преподавател-специалист” на ФИАП, званието Преподавател на годината 2000/2001 в НБУ. Като член на лекторската група към ФИАП изнася  множество доклади на международни семинари, някои от които са отпечатани в сборниците на Международната федерация за фотоизкуство. Паралелно с преподавателската си дейност, Я. Кюркчиева работи и в областта на просветата, като издава и четири учебника по фотография, които и до днес са най-сериозните трудове по фотография  от български автор, които са уникален принос за специфичното образование в тази област:

Обща фотография І част – претърпял  четири издания в периода 1969 – 1991 г. (в подготовка е и пето преработено и допълнено издание);
Обща фотография ІІ част  - три издания от 1970 г. до 1991 г.;
Научна фотография – две издания – 1975 г. и 1983 г.;
Цветна фотография – издания 1975 г. и 1983 г.

Контактите с Янка Кюркчиева не приключват със завършване на фотографското образование – тогава те едва започват. Продължават през целия творчески и професионален път на фотографите. За тях тя е не само преподавател, но и приятел, човек на който винаги може да се разчита както за професионален съвет, така и за помощ или просто човешко разбиране.

Значимостта й за българската фотография, обаче, не се изчерпва само с обучените от нея фотографски кадри. Тя самата е и изявен творец, участвал в множество наши и международни изложби, получил и международно признание  - АФИАП (Артист на Международната федерация за фотоизкуство) от 1974 г., фотограф-художник от 1970 г., с множество дипломи, грамоти и отличия.

Първата самостоятелна цветна художествена изложба в България е нейно дело. През далечната вече 1977 г. тя е приета с огромен интерес не само в София,  но и във Варшава. “Това бе една от първите и тогава редки срещи на ценителите на фотоизкуството с цветната фотография, която остави силни впечатления и увереността, че изкуството може да се твори и със средствата на цветната фотография” – Б.Ю.

Говорейки за Я. Кюркчиева не могат да се подминат и множеството статии в областта на  фотографското майсторство,  фотопедагогиката, научната фотография, историята на фотографията. Участието й като член на жури е гаранция за безкомпромисна оценка на творбите и престижност за всеки фотоконкурс.

И все пак може би една от най-големите й заслуги за българската фотография е създаването на Българско национално сдружение Фотографска академия през 1999 г., чийто основател и почетен председател е. То е звеното, обединяващо фотографите от всички браншове на професията, както и изявените фотолюбители от цялата страна. Участието в ежегодните прегледи на фотоизкуството, организирани от ФА, е престижно за всеки български фотограф, а получената в тези прегледи награда е израз за признание на творческите постижения на автора. Най-високото отличие, на което може да се надява един фотограф у нас е получаването на статуетката “Фотоакадемика”.

През 2006 г. статуетката беше присъдина на Янка Кюркчиева.

Благодарение на личния авторитет и контактите на Я. Кюркчиева БНСФА вече трета година е член на Международната федерация за фотоизкуство (ФИАП). Това дава възможност на българските фототворци да бъдат своевременно информирани и подпомогнати за участие в редица международни изложби и конкурси.

В навечерието на празника на Търново – 20 март 2008 г. в изложбени зали “Рафаел Михайлов”, на 79 години, тя направи поредната си и последна самостоятелна изложба.
Художествено-документалната изложба включва фотоси, изпълнени с класическа фотографска апаратура на ръчно цветно копиране. В тях са разкрити богатството на цветове и форми, получени при творческата интерпретация на графичните фотографски техники (изохелия, соларизация, фотобарелеф и др.). Уникални художествени и документални кадри са запечатали много паметници на културата, хора и събития, случили се за първи път в страната като първата ядрена фотография, първата сърдечна операция в България. Показаните фотоси са предоставени като дарение във фондовете на Археологическия музей.

На 19 април 2008 г. Янка Кюркчиева ни напусна.
Нейното дело и личност ще оставят дълбоки следи в живота и професионалната кариера на няколко поколения български фотографи. Целият й живот беше белязан с работа за развитието и утвърждаването на хората, отдадени на фотографското изкуство.

Поклон пред паметта й!

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Август 19, 2008
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии