Водната фея

// Други / Тема | PhotoSynthesis | Май 09, 2008

от Десислава Грамадникова - Desiti:

Винаги, когато трябва да пиша за себе си, се препъвам в думите. Някъде бях чела за един писател, за когото казвали, че може да хвърли една шепа думи във въздуха и още там, във въздуха, те да се подредят в красиви изречения. Е, аз определено не приличам на него.

Но сега така или иначе ми се налага да опиша накратко какъв човек съм. Ще ми се да имаше правила, по които да можех да определя дали съм от добрите хора. Но, както всички знаем, в живота няма само черно и бяло. Най-често ние живеем някъде в сивото, по средата. Та и аз така…Понякога съм слънчева и мила, а друг път апатията и лошотията ми ме обсебват. Такава съм. Зодия Везни.

Родена съм в едни топъл есенен ден в Пловдив. С фотография се занимавам от три години. Но всъщност сега си давам сметка, че любовта ми към тази магия се е зародила още в детството ми.

Баща ми имаше любителска фотолаборатория на таванската стая в блока ни и аз много обичах да гледам как на хартията се появяват различни образи. За мен това си беше чисто вълшебство. Тогава и представа си нямах, че някой ден това вълшебство ще изпълва дните ми.

Преминах през различни етапи в живота си - някои добри, други не толкова…Но сега като погледна назад разбирам, че всичко това ме е водило бавно, но сигурно към деня, в който ще започна да снимам. В началото не знаех какво правя. Борих се с непонятни за мен параметри и настройки. И тъй като никога не съм била силна в техниката, започнах да обръщам повече внимание на творческата страна. Научих се да правя композиции понякога дори без да имам апарат в ръце. В макро фотографията се влюбих, когато веднъж се загледах в тревата след дъжд. Видях блясъка на слънцето, отразен в капките и никога няма да забравя това великолепие. Така водата стана моята фотографска страст. Сега навсякъде виждам капки, мехурчета и всякакви балончести нещица.

За мен това не е просто заснета красота, а е начин на живот. Обичам късно вечер, когато къщата притихне, да се оттегля в малката стаичка на мислите си (която всъщност се намира на голямата ми кухненска маса:-), да си взема фотоапарата и да дам свобода на въображението си. Тогава, ако погледнете през прозореца, вероятно ще решите, че съм една от онези побъркани жени, които се мислят за магьосници. И предполагам няма да сте далеч от истината:-). Всъщност обожавам да смесвам разни течности и да експериментирам с всевъзможни цветове и форми. За мен това е невероятно забавление.

 

Благодарна съм много на семейството ми, за това, което са направили за мен. Майка ми и сестра ми, които винаги застават зад идеите ми;баща ми, който вече не е сред нас, но съм сигурна, че ме гледа от небето и се гордее с мен; прекрасният ми съпруг, който не ми дава да се отказвам от мечтите си; двете ми слънчеви деца, които са радостта и тревогата на живота ми. И многото близки и приятели, без които просто не мога …
Казват, че фотографията е изкуство за двама - единият създава снимката, а другият гледа резултата. Аз искам да добавя, че ако и двамата го правят със сърцето си, тогава всичко става любов.

 

(На 15 и 16 март, в студиото на ФотоСинтезис в SkyCity център в София, се проведе двудневен практически семинар "Водни текстури или макро експерименти с вода". Лекторите на семинара Десислава Грамадникова - desiti и Данаил Маринов - rubens разкриха пред многобройните участници как вълнуващият свят на макрофотографията позволява създаването на впечатляващи абстракции от цветове и форми с фотоапарат в ръка.


// Други / Тема | PhotoSynthesis | Май 09, 2008
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии