Вечна вяра: Православието в Светите земи - Дафна Тал / 22.11.2016, 18:00 ч. / София

Крипта на Храм-паметник "Св. Александър Невски" | 22 Ноември 2016 от 18:00 до 18:09 ч.
Откриване: 22 ноември (вторник), 18:00 ч.
Крипта на
Храм-паметник "Св. Александър Невски"

Християнството, зародило се в Светите земи – люлката на монотеистичните религии, запазва присъствието си в тези райони от първия ден на своето зачатие. Двадесет века по-късно различни черкви, манастири и църковни събори са все още част от естествения пейзаж на градове, възвишения и пустинни райони. Православната църква е основна част от това присъствие по тези свещени земи, където християнството се е зародило. Църковните институции, монасите, свещениците, монахините и поклонниците са неразделна част от човешкия пейзаж на днешния Израел и на Палестинските територии. Безусловната вяра и традиционни ритуали се явяват продължение на вековната православна традиция. 
 
Очарована от това, израелският фотограф Дафна Тал, е привлечена към идеята да направи документален проект, който продължава три години. В поредицата от изключителни фотографии тя улавя с прецизна точност не само лицата на членовете на православната общност, но благодарение на дълбокото си разбиране на есенцията на православието, и духа на тези откъснати и недостъпни за обществото места. 
Благодарение на своя отворен и харизматичен характер, тя успява в процеса на работа да спечели доверието на Православната патриаршия и получава безпрецедентен прием от всички общности, черкви и свети обители, което й позволява да проникне в техния свещен и таен свят не само визуално, но и емоционално, за да улови изключителна яснота и красота. Видимо безусловното съдействие на заснетите хора е съпроводено с тяхното дълбоко разбиране.

Майстор на светлината и композицията, Тал успява във фотографиите си, били те индивидуални, на групи хора или изображения на атмосфера, да улови квинтесенцията на красотата зад две хилядна непроменена традиция и нейния блясък във вдъхновяващи снимки, изразяващи дълбочината на православната вяра и емоция.
По този начин уникалният фотографски документ на Дафна Тал хвърля нова, съвременна светлина върху трудно достъпния свят на православието. Фотографиите не само отварят прозорец към този плътно затворен свят, но и отдават заслуженото на силата на вечната вяра на православието в неговата естествена среда: Йерусалим и Светите земи – вечният дом на християнството, където започва всичко.

Д-р Нисан Н. Перез
Куратор
Йерусалим, ИзраелФотограф: Дафна Тал

Дафна Тал е родена в Израел. Живее и работи в Йерусалим като професионален фотограф, специализирайки в артистични и документални проекти. Започва професионалната си кариера след като се дипломира от Училището към Международния център по фотография в Ню Йорк през 2006 г. След дипломирането си тя получава и eвропейска диплома за културен проектен мениджмънт от Асоциацията Марсел Хиктер във Финландия, Кипър и Гърция (2009 г.)
Представеният проект „Вечна вяра: Православието в светите земи“ е осъществен между 2013 г. и 2015 г. в резултат на тясно сътрудничество на автора с Руската и Гръцката православни църкви. Куратор: Д-р Нисан Н. Перез

Исторически фотограф, консултант и куратор. Роден e в Истанбул, Турция, през 1967 г. имигрира в Израел. Учи психология, философия и история на изкуството в Университета Хибру в Йерусалим и специализира в университета в Брайтън, Великобритания.
В момента е вицепрезидент на Института по фотография „Шпилман“ в Тел Авив. Освен това работи като независим съветник и куратор. Преди това заема позицията на старши куратор в Музея на Израел в Йерусалим за период от 37 години, където създава и развива отдела по фотография, където днес се съхраняват повече от 120 000 фотографии. Ръководител е на повече от 180 изложби в Израел и по света. Публикува голям брой книги, каталози и статии.
Преподава и води семинари на бъдещите магистри в Академията по изкуство и дизайн „Безалел“ в Йерусалим, както и в Университета в Йерусалим, Уиверситета „Бен Гурион“ в Негев, Беер Шева и в Политехническия университет във Валенсия, Испания.  
Преди работата си в музея дълги години е професионален фотограф, специализиращ в рекламата и връзките с обществеността, като отделя време и на личните си фотографски проекти.

 
// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Ноември 16, 2016
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии