Светлина отвътре - представяне и среща с Даниеле Виласана / 29.05.2018, 19:00 ч. / София

Фотосинтезис Арт Център, кафе-галерия | 29 Май 2018 от 19:00 до 21:00 ч.
Начало: 29 май 2018 от 19:00 ч. 
във ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия,
София, бул. "Васил Левски" 57


СВЕТЛИНА ОТВЪТРЕ е документален проект на фотожурналистката Даниеле Виласана, изследващ житейските предизвикателства на транссексуални жени в Латинска Америка. На 29 май от 19.00 часа ви каним на среща с автора и представяне на проекта в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център.
 
Повечето транссексуални жени в Латинска Америка умират или биват убивани преди да достигнат 35 годишна възраст. Латинска Америка води класациите по убийства на транссексуални хора (80% от убийствата на транссексуални в света се случват в региона) и разпространението на ХИВ сред тях е близо 50 пъти по-високо от това сред световното население. 
Системното нарушаване на човешките права на транссексуалните жени в този регион е резултат на токсични обществени нагласи. Високият регионален мачизъм, консерватизъм, религиозната и трансфобска култура  ги осквернява и стигматизира, създавайки сериозна заплаха за тяхното здраве, социална сигурност, житейски очаквания и професионален просперитет. С ограничени възможности и без икономическа помощ, мнозинството попадат в проституцията. Като транссексуални труженички те са обект на болести, сексуално насилие и наркотични зависимости. Без законова защита, много от случаите на насилие и убийства дори не се документират. 
 
За разлика от медиите в Латинска Америка, които представят транссексуалните в негативна светлина, Виласана се фокусира върху личния им живот и персоналност, приятели, семейство и партньори. Когато снима по улиците, тя се стреми да предаде здравите връзки между жените, злоупотребите на правораздаващите органи и неудобството от сексуалната работа. Медийният фокус върху сензациите притъмнява хуманността  на транс-жените и подхранва неразбирането и преценката на обществото. "Светлина отвътре" се стреми да се противопостави на това. 
 
ДАНИЕЛЕ ВИЛАСАНА е независим фотожурналист, чиято документална работа се фокусира върху човешките права, жените, идентичността, неравенството и здравето в света. Тя живее и работи в Истанбул и снима за Redux. Даниеле е носител на наградата 2015 Magnum Foundation's Inge Morath Award, завършила е Eddie Adams Workshop, участник в  New York Times Portfolio Review, финалист на  2018 FotoEvidence with World Press Photo Award, селектирана за 2015-2016 Emerging Talent Roster at Getty Images Reportage и е сътрудник на IWMF(International Women's Media Foundation). Нейни работи участват в самостоятелни и групови изложби  и са публикувани в The New York Times, Тhe Washington Post, National Geographic, PRI's The World, PBS News, ABC News, News Deeply, Al Jazeera и други. Даниеле е член на  The Everyday Project Community Team, където пише често за Re-Picture и където работи по изграждането на  The Native and Everyday Projects mentorship program, която се стреми да открива и поддържа новоизгряващи фотографи от по-слабо представени региони по света.  

Изложбата "Светлина отвътре" ще бъде открита в присъствието на автора на 28 май в 18.00ч. в зала „Гъливер" - Червената къща – Център за култура и дебат, ул. „Любен Каравелов" 15 и ще продължи до 8 юни 2018г.

Входът е свободен.
 


Фотогалерия: Светлина отвътре - представяне и среща с Даниеле Виласана / 29.05.2018, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии