Светкавиците Nikon - TTL мерене (втора част)

svetkavitsa nikon ttl merene(TTL тук е използвано в значение на iTTL)


От особена важност е да припомним, че TTL (through-the-lens – през обектива, бел.пр.) системата за мерене на светкавиците на Nikon (Nikon TTL Flash metering system) не е свързана с системата за измерване на самата камера. Въпреки че и двете системи използват един и същ сензор, те работят независимо една от друга. Трябва да отбележа, че този факт, за съжаление, трудно се забелязва по чиста интуиция, а и не е добре обяснен в нито един помощен материал, който съм чел до момента. За него е само загатнато в брошурата Nikon CLS, в частта й за употребата на бутона за заключване на интензитета на светкавицата (FV Lock button) за измерване на обект, който е извън центъра на кадъра и фонът е тъмен.

Забележка: Системата за измерване TTL-BL e свързана със системата за измерване на камерата.

За отбелязване обаче е, че и двете системи вземат предвид настройките на камерата (светлочувствителност (ISO), стойност на блендата и др.) при изчисленията.

Кадърът по-горе е направен в почти пълна тъмнина при ръчни настройки на камерата (режим М) при скорост на затвора от 1/8 сек. и бленда f/2.8. Забележете как измерващата система на светкавицата е поела изчисленията за осветяването на главния обект, докато системата за измерване на камерата е отговорна за експонирането на задния план. Можете да забележите това заради разликата в баланса на бялото (White Balance/WB) между главния обект и задния план. Обърнете внимание на това колко засилени са жълтите оттенъци в задния план, за разлика от почти перфектното бяло на главния обект в кадъра. Това е така, защото светкавицата е единственият източник на светлина за обекта, докато задният план е осветен само от електрически крушки.
Светлината на светкавицата е дотолкова отслабнала, когато е достигнала задния план, че не е оказала никакво влияние при осветяването му.

Системата за измерване на камерата не взема предвид факта, че светкавицата ще освети допълнително главния обект на снимката. Бихме могли да докажем това твърдение като направим снимка с изключена светкавица с фиксирана скорост на затвора. Изберете режим с приоритет на затвора (режим S) и скорост на затвора от 1/80 сек., при което камерата автоматично ще избере подходящата стойност на блендата. Забележете, че стойността на блендата, избрана от камерата, е една и съща с включена и с изключена светкавица. Това означава, че, независимо от наличната светлина, светкавицата ще освети обекта и ако наличната светлина е достатъчна за правилното му експониране, светкавицата ще причини прееекспонирането му.

Измерващата система на светкавицата изпраща предварителни светлинни импулси (preflashes) и засича отразената светлина с приоритет на централната зона (center weighted) без значение какви са настройките на камерата. Oтразената светлина от предварителните светлинни импулси плюс наличната светлина определят интензитета на главната светкавица.

Както виждате, наличната светлина, отразена от обекта на снимката в общия случай се взема предвид от измерващата система на светкавицата и от измерващата система на камерата поотделно, което много често води до преекспониране, когато наличната светлина е силна.

Ето един пример за прееекспониран кадър, когато е използвана светкавица и наличната светлина е била силна.

svetkavitsa nikon preeksponirane

Полезен извод от всичко това е, че, при ярка налична светлина, обикновено е добре да компенсирате силата на светкавицата до ок. – 1.7 като за начало. В общия случай, това ще предотврати преосветяването на лицето на главния обект.

Именно затова Nikon изобретиха измерващата система TTL-BL.

Тази статия е написана от Russ Macdonald и е използвана със съгласието на нейния автор. Оригиналния текст можете да намерите на http://nikonclspracticalguide.blogspot.com/2008/01/ttl-flash-metering-system-not-ttl-bl.html

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии