Стабилизатор за телефон Zhiyun Smooth 4 - ревю от Иван Масларов-Джъмбо

Едни от модерните в момента джаджи са жиростабилизаторите за смартфони. По мое мнение, у нас те са малко подценени, защото потребителите трудно решават да инвестират в подобрения... достатъчно е да се различават на заснетия клип, пък дали картината трепери или камерата се лута бясно... не е драма...

Често присъствам на събития, които трябва да споделя като новина и искам това да се случи в реално време, затова се налага да правя стрийм през смартфона си. За мен, като човек, който се е занимавал професионално с видео, стабилната картина е от огромно значение. Колко от вас биха гледали този стрийм, особено ако събитието продължава доста време, а ръката ми се изморява и все повече започва да трепери?

Когато преди няколко години се появиха стабилизаторите за смартфони, веднага инвестирах в такъв за Photo Cafe и до сега още си го ползвам, а беше доста скъп и с малко опции, в сравнение със сегашните предложения, които са буквално 3 пъти по-евтини и с доста повече екстри. Доста фирми вече произвеждат стабилизатори от всякакъв калибър, като почнем от малки модели за камери GoPro и стигнем до такива за сериозни видеокамери.

Днес на гости ми е един стабилизатор за смартфон - Zhiyun Smooth 4, който имах възможност да пробвам в продължение на почти месец. Стабилизаторът предлага доста функции, в сравнение с някои свои конкуренти, но пък и има липсващи такива за съжаление.

Zhiyun Smooth 4 е класически 3-осов стабилизатор, чиято идея е да елиминира почти изцяло трептенето на камерата независимо, дали снимате от ръка, или от превозно средство, като полученото видео изображение е с изключително гладко и плавно движение.

Моделът е малко обемист и изглежда доста масивен, но пък е като излязъл от космически кораб с оглед на това колко бутони и контроли има по него. Като дизайн е красив и има интегриран показател за заряда на батерията под формата от серия светодиоди, благодарение на който може да се ориентирате до къде сте със заряда, вместо да се чудите кой индикатор за батерия на дисплея на телефона за кое от устройствата се отнася.

Zhiyun Smooth 4 има възможност да снима както хоризонтално (което за мен е нормалната ориентация), така и във вертикална позиция на смартфона (както са свикнали да снимат Facebook потребителите).

Следва видео от типа първи поглед, все пак трябва да поддържам мисленето си, че съм кино звезда. Гледайте, после се връщаме към някои по-съществени възможности.Батерия и заряд
Както казах във видеото, Zhiyun Smooth 4 е с вградена батерия, която издържа около 12 часа (ако не зареждате телефона от нея) и се зарежда със стандартно USB зарядно през USB-C порт. Неслучайно има разделение между двата порта - този за заряд на устройството и този за смартфона (micro USB), защото е изрично забранено да зареждате гимбъла през порта, предназначен да зарежда смартфона.

Признавам, че не засякох за колко време се зареди, а и като се замисля, има значение дали използвате 5, 10 или 15 ватово зарядно. В комплекта има кабел за зареждане USB-A към USB-C, но не и такъв за връзка към смартфон. Такъв трябва да си набавите сами в зависимост с какъв порт разполага смартфона ви. 10-15 сантиметра кабел са достатъчни, а както казах във видеото, рамото на Zhiyun Smooth 4 е достатъчно дълго да компенсира поставянето на кабела, Ах да... задължително гледайте да е от типа “90 градуса” (показах го на видеото).

Скоба
Скобата или щипката е на принципа на пружинно разтягане и е достатъчно голяма и здрава да се постави и задържи “Плюс” версия на смартфон. По спецификации - до Samsung Note 9.
Има средно меки гумени уплътнения които трудно пускат телефона, а когато искате да го свалите от гимбъла, буквално ви трябват 3 ръце. Тоест, поставен добре, смартфонът е надеждно закрепен. Аз предпочитам да използвам тънък полу-калъф за допълнителна защита.

Преминаването от хоризонтално към вертикално снимане става ръчно, при изключен стабилизатор и, както вече казах, е нужно да се нивелира отново цялата система, преди да се включи гимбъла. Не мога да преценя, дали това е недостатък, защото при други модели препозиционирането става с едно натискане на бутона, но пък това се постига с компромис на подвижността на гимбъла.

Бутони и управление
Zhiyun Smooth 4 разполага с множество бутони и контроли по подобие на професионална фотокамера. За може да се използват 100% от възможностите му, е нужна инсталация на приложение, но честно казано няма гимбъл (стабилизатор) който до сега да е работил на 100% без приложение.

- Гривна за фокус / варио
Това безспорно е екстра, която май не съм виждал при други стабилизиращи системи за смартфон. Изпълнява две функции – фокус или управление на вариото и е необходимо да се превключи на желаната функция.
Говорих във видеото, кое как се получава и, честно казано, може би единствено варио функцията би ми била полезна с оглед колко голяма дълбочина на рязкост имат смартфоните...

- Джойстик
Zhiyun Smooth 4 няма джойстик, с който да въртите панорамно или нагоре-надолу гимбъла. На негово място има мулти функционален скролер, с който бързо да избирате и да правите корекции, или да ровите в менютата.

За или против джойстика... Ако за първи път хващате стабилизатор за смартфон, няма да усетите липсата на джойстика за управление. С движение на ръката си ще правите безпроблемни панорами били те вертикални или хоризонтални. От друга страна, ако сте свикнали да има джойстик - да, той ще ви липсва, докато не свикнете да се оправяте без него. От трета страна, използването на джойстик изисква умение, което трябва да тренирате, ако искате да постигнете добри резултати. Казвам го от личен опит.

Накратко... концепцията при Zhiyun Smooth 4 е да няма джойстик, а вместо него потребителя получава ред други полезни функции като например и бързата +/ - корекция или ровене в менюто.

- Бутони
Бутон за избор на фокус, бутони за заключване на панорамата или наклона, за възстановяване на първоначалната настройка, за експозиция, за... както казах, много са и това изисква от бъдещия потребител да седне и да прочете инструкцията за употреба. Не е нужно да откривате топлата вода, експериментирайки кой бутон какво прави, а и в менюто има още опции, които не са изведени на бутон.

Няма да преразказвам инструкцията за употреба, само ми се ще да спомена няколко интересни опции или нека ги нарека техники за снимане, каквито се използват в професионалното кино.

Vertigo shot
Няма превод на български, но е познат още като ефект на долито и вариото. Професионалните кинаджии знаят ефекта, който се постига, като се движи камерата на количка (фарт или доли) към обекта, а едновременно с това се “отваря” вариото и така обекта остава стационарен, но фона около него видимо се разширява. Използва се и обратно движение.

При Zhiyun Smooth 4 се активира цифровото варио и когато изберете режим “Vertigo shot” тръгвате към обекта, а гимбъла се грижи за отварянето на вариото... нужна е и малко тренировка, но повярвайте в про киното този ефект се постига с много добър синхрон между няколко човека.

Покадрово снимане
Да, всеки стабилизатор позволява покадрово снимане, но тук може да усилите ефекта, движейки се със стабилизатора в ръка, а той снима кадри на определена честота и лека-полека завърта смартфона спирално, като се получава ефектно видео, най-вече ако сте в голям град с много сгради около вас.

Има няколко различни варианта за покадрово снимане (time-laps), както и опция за снимане на каданс.

Следене на обекти
Нищо ново, но няма как без тази функция. Избирате обекта като докосвате телефона, а оттам-насетне гимбълът го следи панорамно, или ако се наложи и с накланяне. Скрие ли се обекта, следенето се прекратява. Може да снимате както от ръка и да помагате за следенето, така и от статив.

Финално
Zhiyun Smooth 4 е класически стабилизатор за смартфон, който се опитва да се измъкне от схемата на стандартните модели, предлагани на пазара.

Притежава много възможности за снимане както на фото, така и на видео и улеснява с предлагането на доста ефекти. Притежава много контроли за управление, което си е малко нож с две остриета – хем имате възможност за голям контрол, хем се налага да оглеждате цялата дръжка и да помните кой бутон какво прави, тоест не е много за лежерни потребители, които искат просто да си снимат.

Добрата новина за снимащите видео е съвместимостта му с професионалната видео програма FiLMiC Pro, която позволява видео заснемане със сериозно качество и използва максимално възможностите на камерите на смартфона.

Малко е обемист и липсва калъфка или чантичка за лесно пренасяне. Евентуално трябва да разчитате на фабричната стиропорена опаковка, за която не съм сигурен доколко е удобна.

Бързо се привиква към начина на работа на гимбъла и ми допада възможността за дозареждане на батерията на смартфона. Благодарение на дългото нивелиращо рамо може да се постави кабел от телефона към безкабелен приемник на аудио и така да снимате интервюта с добър звук.

Цената му е повече от бюджетна, но преди да го вземете, проверете дали вашият смартфон е съвместим с тази джаджа:


Марка Модел
Apple iPhone XS Max,iPhone XS,iPhone XR,iPhone X,iPhone SE,iPhone 8 Plus,iPhone 8,iPhone 7 Plus,iPhone 7,iPhone 6s Plus,iPhone 6s,iPhone 6 Plus,iPhone 6
Google Pixel XL, Pixel 2 XL, Pixel 2, Pixel, Nexus 6P, Nexus 6, Nexus 5X
Samsung Galaxy S9 Plus, Galaxy S9, Galaxy S8 Plus, Galaxy S8, Galaxy S7 Edge, Galaxy S7, Galaxy S6 Edge, Galaxy S6, Galaxy Note 8, Galaxy Note 7
Huawei P9, P20 Pro, P10 Plus, P10, Mate 9, Mate 8, Mate 10 Pro, Mate 10
Oneplus 6, 5T, 5, 3T, 3
Xiaomi Redmi Note 4X, Redmi Note 3, MI 6, MI 5s, MI 5, MI 4
LG G6, G5
Smartisan U1 Pro, Nuts Pro 2
Oppo R9s, Find X
Vivo X7, NEX

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии