Най-компактният фулфрейм със стабилизация в света - новият фотоапарат за влогинг Sony ZV-E1

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Март 29, 2023
Sony попълва серията камери, разработени с мисъл за влогърите с най-компактния модел с пълноформатен стабилизиран сензор и със сменяеми обективи в света за момента - Sony ZV-E1.

Новият модел фотоапарат за влогинг е оборудван с 12.1-мегапикселов 35-милиметров сензор CMOS Exmor R с подсветка и процесор BIONZ XR, който е до 8 пъти по-мощен от процесора на Sony ZV-E10. Тази комбинация осигурява по-ниски нива на шума при висока светлочувствителност, по-добро цветопредаване и градиране, по-бърз и по-прецизен автоматичен фокус и по-висока производителност.

Основни параметри:

- 12MP 35mm сензор със задно осветяване и 15+ стъпки динамичен диапазон
- Процесор BIONZ XR™
- Базиран на AI автоматичен фокус с разпознаване на обекти - хора, животни и птици, насекоми, автомобили и влакове, самолети - и прецизното им проследяване в реално време
- 4K 60p видео (4K 120p с ъпдейт; предстоящо пускане юни 2023 г. или по-късно)
- Светлочувствителност ISO 80 - 102400 (40 - 409600)
- Cinematic Vlog настройки, включително S-Cinetone
- 5-осева стабилизация и режим за динамична стабилизация
- Автоматично кадриране при видео на база AI Auto Framing
- S-Gamut3.Cine/S-Log3 и S-Gamut3/S-Log3
- Focus Breathing Compensation
- Настройка за продуктово представяне Product Showcase Setting и бутон за бързо превключване на фокуса
- Интелигентен микрофон с 3 капсули с възможност за променлива насоченост
- Подвижен сензорен LCD екран за лесно управление по време на запис
- Лесно и стабилно свързване към смартфон

Разработен специално за влогъри, Sony ZV-E1 предлага изключителни възможности за видеозапис и редакция:

Sony ZV-E1 заснема QFHD 4K 10-bit 4:2:2 видео с до 60 фрейма в секунда без обединяване на пиксели, а с очакваната през втората половина на тази година актуализация, кадровата честота ще се повиши до 120 фрейма. Камерата предлага Long GOP или All Intra компресия, поддържа вътрекадрово кодиране и XAVC HS формат с кодек MPEG-H HEVC/H.265. Влог камерата предлага и функцията Flexible ISO, която може да настроите на AUTO или да настроите ръчно от 640 до 102400 (160 и 409600 в режим разширено ISO и Picture profile с персонализирани LUT таблици за създаване на специфични стилове, когато снимате в режими, различни от предварително настроените Log режими).

С настройките Cinematic Vlog Settings (само в Movie и S&Q режим), камерата позволява лесно създаване на впечатляващи филми с кинематографско излъчване Cinematic Vlog настройките включват различни опции Looks, които възпроизвеждат цветове, засилващи кинематографската визия и Moods, които подчертават определени цветове, и управление на скоростта на превключване на AF (HIGH / MID / LOW) за регулиране на скоростта на префокусиране между отделните обекти. Цялостното кино усещане се допълва от кадрова честота 24 fps и широкоекранен Cinemascope формат 2.35:1 (съотношението на цялото записано изображение е 16:9 с черни ленти над и под изображението). За истински кинематографски изглед ZV-E1 предлага и S-Cinetone - наследство от серията камери Sony Cinema Line, функцията S-Cinetone осигурява естествени тонове в центъра на спектъра za постигане на кинематографско качество. С ZV-E1 тоновете на кожата се оптимизират отделно за снимки и за видео, за да може кожата да изглежда естествено и красиво, независимо дали си правите селфи или снимате влог. Камерата разполага и с бутон Bokeh Switch за по-добро фоново боке с едно докосване.

Базираното на AI автоматично кадриране (Auto Framing) при снимане на видео автоматично извършва кроп от 4K, за да запази обекта на най-видимата позиция, докато снимате. Дори и без да движите камерата, тя извършва непрекъснати автоматични корекции по кадрирането за гладко проследяване на обекта, което е полезна функция, когато снимате сами музикални изпълнения, готварски сесии и др. Лесно избирате обекта, който желаете да проследите, от сензорния екран на камерата или от вашия смартфон през приложението Creator’s App. ZV-E1 предлага и функцията Framing Stabiliser, с която позицията на обекта в кадъра се поддържа автоматично. Усъвършенстваната базирана на AI технология за разпознаване на обектите, заедно с режима Dynamic Active Mode на стабилизацията на изображението, държат обекта гладко и стабилно вътре в кадъра, докато вие се движите свободно, снимайки от ръка. Така можете да създавате гладки експресивни видео клипове, като например проследяващи кадри или завъртане около обекта. Sony ZV-E1 предлага и режим Product Showcase за клипове, в които се представят продукти, за плавно и прецизно префокусиране от лицето на презентатора към продукта и обратно. Камерата предлага и функцията Multiple Face Recognition, която автоматично променя настройките на бокето, когато фокусирате върху повече от едно лице, като например при групови селфита или портрети, като по този начин избягвате проблеми като липса на фокус върху лицата на заден план.

Функцията Breathing Compensation коригира промяната на зрителния ъгъл при промяна на фокуса за плавно и ефектно фокусиране (само със съвместими обективи, изрязва се част от изображението). Новата камера предлага бърз хибриден Hybrid AF за прецизно проследяване и фини AF настойки за пълен контрол на автоматичното фокусиране. ZV-E1 използва базирано на AI проследяване на обекти в реално време Real-time Tracking.

Sony ZV-E1 дава възможност за изключително плавно и фино приближение с различни скорости, както и с дистанционен контрол през Creator’s App или от дистанционно управление. Може да се настрои постоянна или променлива скорост на приближение в зависимост от нуждите. Камерата може да контролира съвместими моторизирани варио обективи, а можете да използвате и Clear Image Zoom със стандартни варио и твърди обективи с по-малко изкривяване на изображението. Това може значително да намали броя обективи, необходим за вашите проекти.

Прецизната 5-осева стабилизация с оптимизирани алгоритми осигурява до 5 стъпки компенсация. Режимът Dynamic Active Mode е приблизително 30% по-ефективна в сравнение с Active Mode на предходните модели и позволява заснемане на стабилни кипове в движение.

ZV-E1 може да работи и като 4K (2160p) USB уебкамера за онлайн срещи, събития на живо или разговори.

Фотоапаратът лесно се свързва със смартфон, а платформата Creator’s Cloud позволява бързо качване на клипове на смартфона, с ползване на Shot Marks за обозначаване на отделни части от записания материал за използване в социалните медии. Приложението Creator’s App дава възможност за управление на камерата през смартфон, прехвърляне на клипове, следене на статуса на батерията и на влога, лесно ъпдейтване и др.

Компактният корпус на фотоапарата за влогинг е защитен срещу прах и влага. Новата батерия осигурява повече енергия, а процесорът, сензорът и захранващите вериги са оптимизирани за по-нисък разход на енергия. Някои от аксесоарите в комплекта и опаковката са изработени с щадящи природата технологии и материали.

Първите доставки на новия фотоапарат за влогинг Sony ZV-E1 се очакват в магазини ФотоСинтезис през април 2023 г.

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Март 29, 2023

Фотогалерия: Най-компактният фулфрейм със стабилизация в света - новият фотоапарат за влогинг Sony ZV-E1

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии