4K кино камера за One-Man Band кинематографи - Sony Cinema Line FX3

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Февруари 23, 2021
Sony представи най-новото и най-компактно попълнение в своята серия Cinema Line – Sony FX3. Новата камера се присъединява към вече добре известните кино камери Sony Venice, FX9 и FX6.

От известно време около новата камера витаеха най-различни слухове - от очаквания за 8K видео по подобие на Canon EOS R5, през версии, че ще бъде практически пълно копие на Sony A7S III в друг корпус, та дори до предположенията, че ще бъде директен отговор на бокс камерата на Panasonic BGH1.

В крайна сметка, от компанията пуснаха на пазара компактна кино камера с някои от характеристиките и технологиите, използвани в техните фото камери Sony Alpha - стабилизиран сензор, хибриден автофокус с 627 точки с фазова детекция, Touch Tracking (следене на обекта в реално време), фокус по очи в реално време, както и вече познатите от Sony A7S III настройване на скоростта на префокусиране при преход от един обект към друг и на чувствителността при следене на обект и евентуалното прихващане на друг обект.

Новата Sony FX3 е с тегло от само 715 грама (с батерия и карти памет), а размерите на корпуса са 77.8 х 129.7 х 84.5 mm и явно е насочена най-вече към "one-man band" видеографи, подходяща за използване с по-любителски гимбали и вероятно с мисъл за обявения по-рано тази година дрон на марката Sony Airpeak.

Sony FX3 използва 12.1-мегапикселовия CMOS сензор Exmor R със задно осветяване, който също вече познаваме от Sony Alpha 7S III, като за видеозапис се използват около 10.2 мегапиксела. Сензорът е съчетан със същия процесор BIONZ XR за динамичен обхват от над 15 стъпки при видеозаснемане и ISO 80-102400 (409600). Съответно, както и в A7S III тук също е минимизиран “желе” ефекта.

Sony FX3 заснема 4К видео с 60 кадъра в секунда при използване на full-frame зоната на сензора, както и 4K видео със 120 кадъра в секунда с 10-процентов кроп. При запис на FHD видео може да се достигнат 240 к/сек при Super35 кроп. Вътрешният запис е 10-bit 4:2:2, а през HDMI извежда и 16-bit RAW. За по-малък размер на файловете може да се разчита на XAVC HS с H.265 енкодинг, а XAVC S-I ALL-I H.264 поддържа запис с до 600 Mb/s.

Новата кино камера също предлага S-Cinetone за кинематографска визия и безпроблемно съчетаване с по-солидните представители на серията Cinema Line и дори със Sony A7S III при многокамерни продукции. Поддържа и S-Log 3/2 и 10-bit HLG за опростени HDR продукции.

Корпусът предлага 15 удобно разположени програмируеми бутони, за които могат да бъдат зададени над 140 различни функции, ергономичен грип за снимане с една ръка и възможност за използване на модул с дръжка и XLR/TRS аудио входове, както и три стандартни резби за прикрепване на различни аксесоари. Той е оборудван и с активна система за охлаждане с вентилатор, която позволява продължително заснемане на 4K видео с 60 к/сек без прегряване.

Като цяло, контролите по корпуса на модела са решени по подобие на другите камери от серията Cinema Line - на разположение са контрол на ISO, ирис, настройка на затвора, удобен zoom контролер и tally индикатори, а формата му е предвидена за удобно използване с клетки. В същото време, системата на менюто е взета назаем от Sony Alpha за по-опростена и интуитивна работа.

При използване на модула-дръжка, който се прикрепя директно към hotshoe гнездото за аксесоари на камерата, на разположение е 4-канален 24-bit цифров аудио интерфейс за запис на звук.

На разположение, разбира се, е и безжична свързаност - 2.4 GHz / 5 GHz и 2x2 MIMO Wi-Fi, а е възможно и използването на опционален USB-C - Ethernet адаптер.

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Февруари 23, 2021

Фотогалерия: 4K кино камера за One-Man Band кинематографи - Sony Cinema Line FX3

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии