Sony A7R V - съчетание от A7R IV, A1 и нововъведения

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Октомври 26, 2022Sony обяви нова камера от серията A7R. Новият фотоапарат Sony A7R V наследява най-доброто от Sony A7R IV и го съчетава както с подобрения, взети назаем от флагмана Sony A1, така и с някои нововъведения, насочени основно към подобряване и ускоряване на работния процес и удобството при работа с модела.

Някои оптимистични слухове през годината очакваха изцяло нов сензор с над 100 мегапиксела, но вместо това Sony A7R V е оборудван с вече познатия и утвърден пълноформатен 61-мегапикселов Exmor R BSI CMOS сензор със задно осветяване. Този път той е комбиниран с мощния процесор на Sony A1 BIONZ XR, който повишава скоростта на обработка на сигнала до 8 пъти в сравнение с BIONZ X, използван в Sony A7R IV.

Сред нововъведенията впечатление прави безпрецедентната до момента за серията Alpha стабилизация на изображението с компенсация до 8 стъпки, автофокусът от ново поколение с AI процесор и новият дисплей със завъртане по четири оси.

Новата система за стабилизация на изображението разчита на усъвършенствани жироскопи и алгоритми, които осигуряват засичане и управление до ниво единичен пиксел. Обновена и подобрена е функцията Pixel Shift Multi Shooting, която позволява комбинирането чрез софтуера Edge Desktop Ver.3.5 на 16 отделни изображения с изместване на пикселите за единично изображение с разделителна способност от около 240 мегапиксела (19008 x 12672).

Новият процесор на автофокусната система с AI и Deep Learning осигурява автоматичен фокус от ново поколение с подобрено и разширено разпознаване на обектите, което вече включва няколко нови вида, включително насекоми. Базираната на AI обработка използва подробна информация за приблизителната поза на човешкото тяло, за да осигури максимално прецизността на разпознаването. За първи път в камера от серията A7R са на разположение някои утвърдени функции и възможности като Real-time Tracking, буфер за компресиран RAW до над 580 снимки, серийно снимане с AF/AE проследяване с до 10 к/сек, тих режим на серийно снимане с до 7 к/сек, по-широка и прецизна фокусна зона и др.

Sony A7R V е първият фотоапарат след флагмана Sony A1, който записва 8K 24/25p видео. Камерата осигурява също 4K запис с презапасяване от 6.2К без binning, кодек MPEG-H HEVC/H.265, 10-bit 4:2:2 запис и др. В постпродукцията може да се използват метаданните. Подобрено е разпознаването и проследяването на обектите и е компенсирано нежеланото изместване на фокуса.

Разработена с мисъл за професионалистите, в Sony A7R V са добавени и други полезни възможности като Lossless RAW, разширени възможности на фокусния и експонационен клин, HEIF и др. Новият дисплей с движение по 4 оси значително подобрява удобството при снимане от по-нестандартни ъгли, а визьорът е вече с 9.44 млн. точки като този на Sony A1. От флагмана са наследени и двата слота за карти памет тип CFexpress Type A / SD (UHS-II). Подобрено е охлаждането на магнезиевия корпус, както и неговата устойчивост на влага и прах. Трансферът на данни е ускорен благодарение на Wi-Fi (802.11ac) 2x2 MIMO безжична връзка и SuperSpeed USB 10Gbps кабелна връзка през USB Type-C порта.

Sony A7R V е направен и с мисъл за природата - за части корпуса на фотоапарата е използвана напълно рециклируема пластмаса, а за опаковъчните материали не е използвана пластмаса. Моделът се изработва в завод, който използва само енергия от възобновяеми източници.

Първите доставки в магазини ФотоСинтезис се очакват още през ноември на цена 8999 лв.

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Октомври 26, 2022

Фотогалерия: Sony A7R V - съчетание от A7R IV, A1 и нововъведения

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии