Система безжични микрофони Hollyland LARK M2

Текст и фотографии от Иван Масларов - Джъмбо

През годините съм изгледал доста филми от една популярна поредица, в която мъж на средна възраст пиеше раздрусано, а не разбъркано мартини, бройкаше мадами и от време на време се представяше: Бонд, Джеймс Бонд. Май нещо шпионин го раздаваше, защото от време на време използваше някакви хитри дребни джаджи.

Аз също съм джаджоман и харесвам разни дребни хитрички нещица. Така че, днешният ми гост може да се представи със стил: LARK, Hollyland LARK. Е, всъщност е Hollyland LARK M2, но да не разваляме веднага закачката.

Какво представлява Hollyland LARK M2? Това е безжична система от два радио микрофона и приемник, насочена към така актуалните блогъри, подкастъри, или любители видеографи. Казвам любители, не защото системата има лоши технически показатели, а по-скоро защото не покрива определено ниво на сигурност, каквото обикновено професионалистите търсят. Но за това ще стане дума по-надолу.

Уникалното за системата е нейният миниатюрен вид и по-точно размерът на микрофоните. Пробвал съм такъв вид системи от различни марки, а самият аз имам в студиото две такива, с които върша почти всичките си видео задачи. До този момент обаче не бях попадал на толкова компактна система, която буквално може да се носи в джоба на дънките и е с размер малко по-голям от съвременните Bluetooth слушалки тип “тапи”.

Микрофоните (всеки един от двата микрофона в системата) имат невероятното тегло от само 9 грама. Да, девет грама! Брутално... Размерът е... колкото на копче от шинел. В този размер и тегло са побрани батерия, микрофонна капсула, управляваща електроника, радио предавател, бутон за управление и светлинен индикатор!

Извинявам се, ако звуча прекалено въодушевено, но аз за първи път попадам на толкова лека система микрофони.

Колегите от PhotoSynthesis ми предоставиха един току-що пристигнал “комбо” комплект Hollyland LARK M2 - направо още пареше, толкова е нов продуктът. За да компенсирам студа в студиото, веднага се захванах с тази гореща джаджа.

Система безжични микрофони за смартфон Hollyland LARK M2

Дизайн


Hollyland LARK M2 се предлага в няколко варианта: като система за камера, както система за смартфон или таблет, съответно с USB-C или Apple Lightning конектор и комбиниран вариант, събиращ в себе си приемниците за видео камера и за смартфон на различен порт.

При варианта за камера (който е основен и в комбото) приемникът и двата микрофона са разположени в кутия, която, освен за съхранение служи и за зарядна станция. Този кейс-зарядно, като дизайн, както споменах по-горе, е идентичен с кутиите за слушалки, с които вече сме свикнали в ежедневието. Микрофоните и приемникът си имат съответните гнезда с контакти и в момента, в който се поставят (лек магнит ги стабилизира добре в гнездата) започват да се зареждат, ако има нужда. Комплектът за мобилни устройства е с малко по-различна кутия (още по-малка) в която влиза приемник за мобилното устройство и двата микрофона.

Когато имате комбо вариант, може да се възползвате от меката платнена кесия, която е включена в комплекта и има две вътрешни отделения. В едното да държите кутията с приемника за камера и микрофоните, а в другото отделение  - кабели, допълнителни аксесоари и двата приемника за мобилните устройства... макар че надали някой подържа две различни мобилни системи едновременно...

Приемниците за мобилно устройства са малки, горе-долу колкото адаптер за 3.5 mm слушалки с добавен захранващ порт. Този порт позволява да подавате енергия към мобилното си устройство (телефон или таблет), в случай, че снимането е продължително. Теглото на приемника е 6 грама, тоест няма да усетите, че сте го закачили на смартфона.

Единственият, може би, недостатък на приемниците ще изпитат потребителите, които залагат на здрави удароустойчиви калъфи за телефоните или таблетите, защото конекторът на приемника е сметнат да се поставя на устройство без кейс или с доста тънък такъв. Приемникът се захранва от мобилното устройство. Кутията, в която се съхранява заедно с микрофоните се грижи единствено да зареди микрофоните.

Безжичен микрофон Hollyland LARK M2 с кейс зарядно

Приемникът за камерата, бих казал, си е със стандартен познат размер. Има щипка, която е с такъв размер, че позволява поставянето на устройството на гнездото за светкавица на фотокамера (в момента, в който я ползвате като видео камера) или на така наречения “студено гнездо” каквото имат видео камерите, или клетките, в които понякога са сложени. Може да се слага и на колана на панталоните, да речем, за случай, който ще спомена по-долу. По приемника може да открием индикатори за връзка с микрофоните, голям потенциометър за управление на звука, бутони за управление, 3,5 mm стерео изход и USB-C порт. Тежи около 15 грама – тоест, практически няма да окаже влияние, ако използвате камерата на стабилизиращо устройство.

Микрофоните могат да работят както с мобилните приемници, така и с този за камерата... логично. Вече споменах малкия им размер и тегло. Имат един бутон за управление, свето-индикатор и се вижда решетка пред микрофонната капсула. Защо са кръгли? Логичният отговор е, че така се “камуфлират” по-добре, защото по-често сме свикнали да виждаме кръгли копчета по дрехите и това би ги направило по-малко забележими в сравнение с квадрат или правоъгълник.

Микрофоните имат магнитен гръб, на който може да закачите магнитна плочка, щипка или нарочна връзка за врат. СУПЕР! Защо СУПЕР? Харесва ми системата на прикрепване, защото обичайно това е нещо от което аз много страдам, когато снимам моите “лайфове” и имам гости. Аз използвам брошки, които се закачат с метална щипка за дрехата. Аз самият съобразявам това и винаги излизам в ефир с риза, на която лесно се закача брошката. Гостите обаче не винаги са съобразителни и идват с удобни за тях дрехи - често тениски - на които тази брошка с щипка е кошмар да се закачи. Микрофоните на Hollyland LARK M2 с тяхната магнитна система позволяват да поставите устройството върху дрехата, а зад дрехата да сложите малка магнитна плочка и така да го закрепите. С тениска и ватиран пуловер се държат стабилно, не съм пробвал дали ще се случи с дебело зимно яке, но по-скоро не. Ако пък съм с риза, мога да използвам, класическата щипка която също е на магнитната система.

По отношение на закрепването на микрофоните, особено интересна е “връвчицата”, която има гнездо за магнитно прилепяне на микрофона и така може да го поставите на врата си, респективно на врата на друг човек във вид на колие.  Е, едва ли това ще е някоя дама с хубава поизрязана рокля, на която няма как да поставите микрофона... по-скоро някой спортист, който тренира и може да е само по спортни шорти, да речем.

Та, общо-взето, магнитното залепване е много приятна екстра, защото освобождава от мисленето как да се прикрепи микрофона, а при положение, че е едва 9 грама, то няма и да натежи на дрехата така, че да виси грозно. 

Микрофон LARK M2 с магнитно закрепване

Защо невинаги е СУПЕР? Магнитното закрепване има един недостатък. Прикрепен по този начин, микрофонът не е фиксиран и има склонност да се завърта около оста си при ходене или при неволно подръпване на дрехата, за която е “залепен”, например. Това измества положението на капсулата и, макар тя да е тип “омнидирекшън”, води до промяна на качеството на звука, което никога не е добра идея. Ако прикрепим микрофона с щипката или на връвчицата, шансът за разместване е по-малък, но поставен директно на тениска с магнита, шансът за завъртане е доста голям. Това, всъщност, е една от причините, за които казах, че биха предизвикали у професионалистите резервираност към системата.

Сега, още малко СУПЕР! На микрофоните има логото на Hollyland. Нормално е, всяка фирма се стреми да го прави - къде от гордост, къде като продуктово позициониране. Забелязвам, че дори и по националните медии, някои по-свободни репортери използват такъв тип безжични микрофони, вместо професионалния ръчен такъв. Заради продуктово позиционирания дизайн, често виждам опити да бъде закачен така, че да се крие максимално и да не се виждат рекламните надписи. Както казах, размерът и формата на микрофоните Hollyland LARK M2 осигуряват достатъчно добър зрителен камуфлаж, но голямото бяло лого се набива здраво в очи, затова от фирмата са направили един хубав жест към хората, които трябва да крият лога, поради ред причини и изисквания. В комплекта има набор от стикери: черни, бели и дори с емотикони, които да залепите върху логото на микрофона и така да го направите абсолютно неутрален. Остава да се вижда единствено светлинния индикатор, но, ако е наистина важно, може и него да покриете с малко парче черно тиксо. Идеално.

Микрофон Hollyland LARK M2 със стикери

Батерия


Литиево-полимерна батерия, както в микрофоните, така и в приемника (мобилните казах, че използват захранване от самото устройство). По спецификации микрофоните имат живот около 10 часа, а приемника за камерата - около 9. Вземайки по-малкото число, това означава, че може да снимате цял работен ден, включая обедната почивка.

Помня първите си радио микрофони преди 5 или 6 години, които хем бяха обемисти, хем батерията караше около 3 часа и нещо. А сега искат да ме убедят, че тези нюню микрофончета могат да изкарат 10 часа?! Ок. Пробвах. Дори аз няма как да говоря толкова много, затова ги позиционирах пред телевизора, включих едни слушалки към приемника и засякох време. Не се усетих да го направя по-рано през деня и към един след полунощ след като бяха минали 7 часа, а системата още работеше, предавайки звук, се отказах и ги изключих. 7 часа са много време, поне за моите мащаби на работа, а щом изкараха толкова, значи производителят ще да е прав за 10-те часа.

Принципно, ако искате приемника на камерата да работи по-дълго време, може да му включите външно захранване през USB-C порта, но, честно казано, не бих препоръчал тази гимнастика.
При пълно разреждане и поставяне в кутията би трябвало за около 2 часа да имате напълно възстановена и готова за работа система.
Интересното е, че в момента, в който извадите микрофоните и приемника те стартират и се свързват автоматично един към друг, без да се налага специално да ги включвате.
Микрофоните нямат USB-C порт, затова може да ги зареждате или в кутията, с която идват, или да си купите отделно специално зарядно, което работи с 3-те пина на микрофона.

Обхват


Това, което изпробвах като обхват, тотално се разминава с това, което казва производителя. Може би той ги пробва в някоя необятна морава далеч от градове и далекопроводи, щом дава 300 метра обхват. Сградата, в която се помещава студиото ми, е с около 100 помещения, къде други студия, къде офиси и почти всяко помещение има рутер за интернет. Отделно сградата е модерна с желязо и стъкло, та... 25 метра! Толкова е обхватът. Принципно, на мен ми стига, с оглед, че най-често се намирам на 2-3 метра от камерата. За да съм честен, ще кажа, че и други системи на други марки ми дават горе-долу същия обхват, така, че причината може да е в сградата и цялото замърсяване на ефира.

Микрофон


Няма да преписвам тук техническите характеристики на микрофоните. Аудиото, признавам, не е силната ми страна, затова изпробвам системата на принципа “звукът става за моите цели или звукът не става за моите цели”. В 99% от случаите записвам звука на външен рекордер “Zoom”, който ми дава възможност да запиша некомпресиран звук с максимално високо качество, който после да използвам при видео монтажа. Смятам, че повечето съвременни хибридни фотокамери, които могат да снимат професионално видео, правят компромис със звука и той не е на нивото на един аудио рекордер. Чистата видео камера не прави компромис със звука.

Записах няколко теста: стоейки мирно, разхождайки се из студиото, повтаряйки “ССССссмок СССсвири на върба”. Нямам идея защо, но го чух от един звукар докато тестваше на едно събитие и си го свих за своя употреба. Hollyland LARK M2 предлага опция за корекция на шума в реално време. Усеща се разлика, но да припомня, че съм в студиото, където все пак няма много излишен шум. Аз съм консервативен и в повечето случаи не рискувам със съвременни филтри за звука в реално време, от страх да не прецакам целия запис. После на компютъра смятам, че по-лесно бих изчистил шума. Все пак има опцията може да се възползвате и да направите тестове и да прецените от своята си камбанария. За да я активирате, натиснете малкото жълто копче на микрофона, индикаторът ще светне в зелено вместо в синьо и сте готови.

Към микрофоните има ветробрани, които, на фона на миниатюрния микрофон, са направо огромни. Нахлузват се малко със зор и също така се свалят малко със зор, което, всъщност, е добре. Лесното сваляне, означава лесно губене. Имам чуството, че ветробранът реже част от високите и гласът ми е по-глух някак. Навън обаче си е наложително да се пробва с ветробран, защото рядко има дни с пълно безветрие, а вятър, поне за мен, е адски трудно да изчистя.

Микрофонът няма опция да се включи кабелна брошка с, да речем, по-добри звукови характеристики. Hollyland LARK M2 е замислен да се използва така както е, а и нямаше да е толкова миниатюрен и лек, ако имаше 3.5 mm гнездо.

Приемник


Приемникът за камера лесно се поставя на гнездото за светкавица и се свързва с помощта на 3.5 mm стерео жак кабел към входа на камерата. Има опция да подава стерео или моно сигнал, като изборът става с натискане на бутона за режим и индикаторите от синьо светват в зелено. Няма опция обаче да разделя двата микрофона на различни канали, което някои други микрофони системи имат като възможност.

Може да се регулира звука с потенциометър, но диапазонът е много малък, наистина много малък. Отбелязвам недостатъка, че може много лесно неволно да завъртите потенциометъра и така да разместите настройките. Може би е трябвало да е по-малък и по-защитен, а не толкова лесен за употреба, още нещо, което резервираните профита ще погледнат строго.

Може да използвате приемника с някой от микрофоните при конферентни разговори през компютър. Просто го включете през USB порта.
Друга възможност е да използвате системата приемник-микрофон, както аз например тествах колко време ще издържи батерията. Пример: малка видео продукция, режисьорът се намира на разстояние от оператора и през микрофона може а дава инструкции на оператора, или пък някой скрит създател на специални ефекти, който е включил в приемника слушалки и слуша.

Приложение за смартфон


Не се сещам за съвременна джаджа, която да няма опция да се върже към вездесъщият вече смартфон. Изтеглете LarkSound, активирайте (слава Богу не иска регистрация), поставете точния мобилен приемник и вече може да правите настройки и контрол на звука. Щеше ми се в приложението да има интегрирана опция за запис на звук, може би за в бъдеще да помислят за тази опция.

В заключение


Употребата на всеки един от комплектите е много добра. Устройствата TX (микрофони) и RX (приемник) са сдвоени, така че след изваждането им от кутията е необходимо просто да включите камерата и можете да започнете работа веднага. Извършването на настройки е сравнително лесно - Hollyland е проектирала системата така, че да е лесна за използване и работа, дори за хора, които не познават безжичните аудио системи. Все пак е хубаво да се запознаете с пълната инструкция за употреба, за да не мислите за дребни неща по време на снимки. Най-голямото предимство на системата Hollyland LARK M2 е малкият размер на микрофоните, които лесно могат да се прикрепят към разнообразен вид дрехи, както и техният естествен зрителен камуфлаж.

Фотогалерия: Система безжични микрофони Hollyland LARK M2

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии