Sigma SD 14 - дългоочакваният наследник

Новата SIGMA SD 14, оборудвана с 14 мегапикселовия сензор Foveon X3® direct image sensor, осигурява цифрови изображения с висока разделителна способност и внушителен триизмерен детайл. SIGMA SD 14 разполага с 4 режима на запис в JPEG формат, голям и светъл пентапризмен визьор с 98% покритие на кадъра, вградена светкавица с водещо число 11, 5-точкова система за фокусиране, голям 2,5 инчов дисплей с разделителна способност 150 000 пиксела и с изключително удобен за работа и ергономичен дизайн. Механизмът на затвора е с гарантиран живот 100 000 цикъла и е изключително подходящ за целите на цифровата огледално рефлексна фотография.
 

Разработването
Sigma представи на пазара първата си цифрова SLR камера, SD9, през октомври 2002 год. Вторият модел, SD10, излезе на пазара през ноември 2003 и продължи набирането на лоялни към системата фотографи. Въпреки всичко основното изискване на фотографите работещи с моделите SD9 и SD10 беше поддържането на JPEG формат, и за да бъде удовлетворено това изискване, новата SD 14 може да записва както в RAW–X3F формат, така и в JPEG формат.


Kакви са основните компоненти и параметри на новата SIGMA SD 14?

14 мегапикселов Foveon X3® direct image sensor
Сензорът на Foveon може да улови всички първични RGB цветове във всеки свой пиксел, който се състои се от три слоя, осигуряващи приемането на пълната цветна информация, която постъпва през оптиката. Трите силициеви слоя от пиксел сензори и свойството на силиция да абсорбира червената, зелената и синята светлина в съответна различна дълбочина позволява на този сензор да пресъздава цвета много по-вярно и да постига много по-добра детайлност от всеки конвенционален сензор.

Досега всички матрици използваха единичен слой пиксели като всеки пиксел улавяше един цвят, филтриран от цветен филтър пред пиксела. Тъй като т. нар. мозаечни матрици улавят само една трета от цветовете, то при тях се налага интерполация в цвят, за да се получат цветовете, които матрицата пропуска. Но интерполацията води до грешки в цвета, цветни артефакти и до загуба на детайлност. За намаляване на получаването на цветни артефакти се използват Low Pass филтри, което също намалява остротата на финалното изображение.
 

Вграден в камерата RAW – JPEG конвертор
Sigma SD14 може да запише заснетия файл в RAW и в JPEG формат и по този начин дава възможност на фотографа да разполага с най-високото възможно качество на изображението и с по-малки по размер файлове. Записът на JPEG формат включва следните възможности:
Super High – 14.15 милиона пиксела: 4608 х 3072 пиксела – може да се използва за А3 и по-големи разпечатки.
High – 4.64 милиона пиксела: 2640 х 1760 пиксела –за разпечатки А4
Medium – 2.1 милиона пиксела: 1776 х 1184 пиксела – за разпечатване на нормални копия
Low – 1.03 милиона пиксела: 1296 х 864 пиксела – за уеб приложения и изпращане по е-mail.
Може да избирате и между 3 настройки на степента на компресия на JPEG файла – Fine, Normal и Basic.
 

Sigma Photo Pro 3.0 - многофункционален и лесен за използване софтуер в комплекта на Sigma SD 14
Sigma SD 14 се продава в комплект със Sigma Photo Pro 3.0 – софтуер за обработка и конвертиране на RAW файловете бързо и лесно. В три режима на обработка могат да се правят различни настройки. Режимът X3F запазва оригиналните настройки на изображението, както е било заснето. В автоматичен режим на обработка /Auto/ софтуерът анализира и автоматично прави настройки на Raw данните. Режимът Custom позволява на фотографа да прави индивидуални настройки - експонация, контраст, сенки и тъмни места от изображението, сатурация, острота и др. Промените могат да бъдат направени изключително лесно с движение на плъзгачите в контролния панел на софтуера. Файлът може да бъде запазен след индивидуалните настройки в RAW формат-X3F за бъдеща употреба. Sigma Photo Pro 3.0 поддържа и следните формати: 8 битов TIFF, 16 битов TIFF и JPEG, както и изходящи цветни профили като sRGB и Apple RGB. Възможно е разделителната способност на изображението да бъде намалена наполовина /за изпращане по електронна поща/ или да бъде удвоена /за висококачествени увеличения/ до максимум 18,58 мегапиксела, докато конвертираме изображението на компютъра.
 

Защита на сензора от прах
Повечето цифрови фотокамери имат проблеми с попадането на прах върху сензора, по време на смяна на обективите например. Предпазният филтър на Sigma SD 14 ограничава възможността за попадане на прах върху сензора. От друга страна, напрашаването на филтъра не влияе на изображението, тъй като той е разположен далеч от матрицата и прашинките, попаднали върху него попадат в безфокус.
 

Голям и светъл пентапризмен визьор
Sigma SD 14 e оборудвана с нов визьор, покриващ 98% /вертикално и хоризонтално/ от кадъра, с увеличение 0,9х, 18 мм eye point и диоптрична настройка от -3 до +1,5 диоптъра.
 

Голям 2,5 инчов LCD монитор
Sigma SD 14 разполага с 2,5 инчов LCD дисплей с разделителна способност 150 000 пиксела. Възможностите за преглеждане на заснетите кадри включват показване на единичен кадър, индекс – 9 кадъра и три типа на увеличение с помощта на четирипосочния бутон на гърба на камерата. Данни за стойностите на експонация, диафрагма и други настройки могат да се преглеждат посредством бутона “info”.
 

Надежден и здрав механизъм на затвора
Фокалният затвор е с гарантиран живот повече от 100 000 цикъла. Той е идеално подбран за изискванията на цифровите SLR фотокамери. Новата конструкция намалява драстично количествата прах и замърсяванията, които се събират по механизма на ламелите.
 

Бърза и прецизна система за фокусиране
Системата за фокусиране включва 5-точков автофокус /център, ляво, дясно, горе и долу/ и осигурява бързо и прецизно фокусиране. AF измерването включва и крос сензор в центъра на кадъра. Изборът на точка на фокусиране може да бъде направен автоматично или ръчно от фотографа.
 

Серийни снимки
Sigma SD 14 разполага с режим серийни снимки, в който камерата снима с каданс 3 кадъра в секунда. Този режим може да се използва в комбинация с режима на следящо фокусиране с предварителен фокус контрол за заснемане на бързо движещи се обекти. Централният процесор на камерата е в състояние бързо да обработва кадрите, генерирани от 14 мегапикселовата матрица. Броят кадри, които могат да се заснемат в една серия, зависи от резолюцията,  в която се снима: при настройка High – 6 кадъра, при настройка Medium  – 12 кадъра и настройка Low – 24 кадъра. Тези цифри са валидни при снимане както в JPEG, така и в RAW формат.
 

Вградена светкавица
Вградената светкавица покрива зрителния ъгъл на обектив с фокусно разстояние 17 мм  /35 мм екв. – 28 мм/ и е с водещо число 11 /при ISO 100/.  Тя синхронизира със затвора при експонационни времена до 1/180 сек. Позволява използване на S-TTL светлоизмерване, което осигурява лесен контрол на светлината на светкавицата при снимане. 

Лесен за използване многофункционален интерфейс
Разполагането на контролните бутони на гърба на камерата позволява бързо и лесно използване на многобройните й функции. Ясно обозначените бутони правят лесен избора на най–важните настройки като чувствителност, разделителна способност, компресия и формат на файла и баланс на белия цвят посредством един бутон. Горният LCD дисплей е с вътрешно осветяване, което позволява лесен контрол на настройките дори и при снимане на тъмно.
 

Заключване на огледалото в горна позиция
Тази функция предотвратява вибрациите при дълги експонации. Това е особено полезно при макрофотография и използване на дългофокусни обективи, и при научната фотография. Използването на дистанционно управление или дистанционен кабелен спусък също помага за намаляването на риска от разклащане на камерата по време на снимането.
 

Три типа на светлоизмерване
Sigma SD 14 разполага с три режима на светлоизмерване: 8 сегметно, интегрално с приоритет на центъра и точково светлоизмерване. Това дава възможност на фотографа да избира  режима на светлоизмерване в зависимост от желания кадър и ситуацията по време на снимане. Възможността за компенсация на експонацията ви позволява да промените данните за експонация, определени от светлоизмерването на камерата.
Функцията „Автоматичен експонационен Клин” /Auto Bracketing Function/ позволява получаването на серия от снимки с промяна в експонационните стойности от 1/3 EV до ±3 EV стойности. Така се получава серия от три кадъра в следния ред: точно експониран, недоекспониран и преекспониран.
 

Захранване
С литиево–йонният акумулатор BP-21 /в комплекта на камерата/ могат да бъдат направени до 500 кадъра с едно зареждане със зарядното устройство, което е включено в комплекта и е с продължителност 120 минути. Допълнителната приставка за батерии PG-21 е с вграден спусък за вертикални снимки и побира две батерии, което удвоява времето за снимане. AC адаптера SAC-21 /продава се отделно/ позволява включването на камерата към захранване 220 V.
 

Горен LCD дисплей
С помощта на горния LCD дисплей може бързо и лесно да проверите настройки като разделителна способност, режим на светлоизмерване, състояние на батерията и брой снимки, които могат да бъдат записани на картата. Той може да бъде осветен в оранжево, за по-лесен контрол на настройките при лоши светлинни условия.
 

Допълнителни аксесоари
Sigma SD 14 може да бъде използвана с повече от 40 обектива Sigma, като суперширокоъгълни, супертелеобективи, макро и тип рибешко око. Светкавиците на Sigma ЕF 500 DG Super и ЕF 500 DG ST и EM-140 DG позволяват напълно автоматичен S-TTL контрол на експонацията. Други аксесоари увеличаващи възможностите на системата на SD 14, са приставката за батерии PG-21, дистанционния спусък /CR-21/, дистанционното управление /RS-31/ и токовия адаптер /SAC-21/.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии