С Olympus на Олимп - фотопленер за фенове / 09.10 - 11.10.2015

Олимп | 09 Октомври 2015 - 11 Октомври 2015

 

Каним ви на фотографско пътешествие, с което ще сложим началото на Седмицата на Феновете на Olympus 2015. 
 
Ще се настаним в планинското селце Палеос Пантелеймонас (Palaios Panteleimonas) със стари каменни къщи. To e разположено на височина от 700 м. и разкрива поразителна гледка към морето. За три дни ще обиколим наоколо, за да снимаме всичко, което може да ни предложи съчетанието от море и планина. 
  
Какво ще видим в района?
Разбира се, започваме от Олимп. Няма да изкачим първенеца Митикас, но ще направим пешеходен тур от местността Prionia до останалия от древността манастир St. Dionysus, ще прекосим каньона Enipeas и ще снимаме водопадите. 
  
Ще използваме близостта до морето, за да снимаме на брега и отвисоко като отскочим до Платамона (Platamonas), замъкът на кръстоносците.
  
На финала, защото все пак сме в Гърция, ще посетим и древния град Дион или градът на Зевс, из който се е разхождал и Александър Македонски. http://www.ancientdion.org/ 
  
Към списъка ще добавим и посещението на няколко проверени таверни, в които след заснемането на пейзаж и архитектура, можем да се упражним в портретна фотография.
  
На разположението на участниците в пленера ще бъде фотографска техника Olympus.
 
 
Програма:
 
9 октомври (петък): 
Отпътуване от София - 08:00, от паркинга пред Националния стадион "Васил Левски"; пристигане и настаняване в хотела. 
Следобедни снимки в  крепостта Платамона и селото Палеос Пантелеймонас (Palaios Panteleimonas)
 
10 октомври ( събота):
След закуската се отправяме с автобус към местността Приония/ Prionia. 
Очаква ни пешеходен преход от около 3 часа от Приония/ Prionia до манастира Св.Дионисий, по време на който ще снимаме водопадите и каньона Enipeas. Ще се качим на височина от 1100м, и ще успеем да видим едни от най-хубавите природни местности в Олимп и запазени следи от древната история на планината. (Prionia – Aghio Spilleo – Monastery of St. Dionysus)
  
11 октомври ( неделя):
След късна закуска и разходка, се отправяме към древния град Дион или градът на Зевс, който се намира в подножието на планината Олимп. 
Отпътуване за България в ранния следобед и около 21.00 часа пристигаме обратно в София. 
 
Цена и записване:
Цена за участие - 190лв. / цената включва:
- Транспорт с лицензиран автобус Mercedes
- 2 нощувки със закуска 
- Планински водач
 
Цената не включва всички останали разходи на място.
 
Записване: За да се включите, изпратете своята заявка за участие на e-mail photo@photosynthesis.bg до 01.10.2015г. включително. В полето subject напишете „Olympus”.
 
Заявката за участие трябва да съдържа следната информация: трите имена на участниците, телефон за обратна връзка
 
Всеки изпратил заявка за участие ще получи потвърждение за записване на посочения от него e-mail.
 
Плащане:
След като получите от нас потвърждение, че сте записан за участие, следва да заплатите цената за участие на място във ФотоСинтезис Арт Център на бул. "Васил Левски" 57 в София или по банков път до 3 работни дни след потвърждението, но не по-късно от 03.10.2015г. Ако изберете плащане по банков път, впишете това в заявката за участие, за да Ви изпратим фактура с данни за плащане.
 
Организаторите си запазват правото за промяна в програмата.
 
Забележка: Настаняването в хотела е в двойни и тройни стаи.
 
Древният град Дион или градът на Зевс
Останките от древния град се намират в подножието на планината Олимп, на 22 км южно от Катерини. В продължение на няколко века след 5 в.пр.н.е. това бил свещеният град на македонските царе, обитаван от близо 15 000 души. По времето на Филип II Македонски там се намирал сборният пункт на македонските войски. В края на походите си воините отново се връщали в Дион, за да отпразнуват победите си. Почитали Зевс Олимпийски и подобно на други значими древногръцки градове, тук също се провеждали олимпийски игри в чест на Гръмовержеца и музите. Преди да тръгне на големия си поход към Азия, отново на това място Александър Македонски направил зрелищни жертвоприношения и своеобразно освещаване на войските си. Няколко века по-късно, през римската, градът се радвал на истински възход. От това време са почти всички останки, които могат да бъдат видяни и днес, включително изящните мозайки и добре запазените римски бани. През 5-10 век настъпва упадък и до голяма степен заради природни стихии, като земетресения, жителите на града го изоставили и се заселили в планината. Днес Дион отново се радва на човешко присъствие, макар и не така масово, както на други места. 
 
Замъкът на кръстоносците
The Platamon Castle (на гръцки: το κάστρο του Πλαταμώνα) е замък от времето на Кръстоносните походи и е построен между 1204 и 1222 в северната част на Гърция. Той се намира на югоизток от планината Олимп, на стратегическа позиция, която контролира изхода на долината Темпи, през която се спуска главния път, свързващ Македония с Тесалия и Южна Гърция.
 
Палеос Пантелеймонас (Palaios Panteleimonas) е изключително атрактивно старинно село с красиви каменни къщи с чардаци и дървени капаци на прозорците, които силно напомнят на къщите в нашата Ковачевица. Разположено е на височина от 700 м. и разкрива поразителна гледка към морето.// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Септември 15, 2015

Фотогалерия: С Olympus на Олимп - фотопленер за фенове / 09.10 - 11.10.2015

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии