Представяне на нови модели DSLR фотоапарати – с. Боженица, 8-9.11.2008

// Техника / Представяне | PhotoSynthesis | Ноември 12, 2008ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВИЯ МОДЕЛ НА МАРКАТА NIKON – NIKON D90
наследник на най-популярния и успешен модел Nikon D80

ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАЙ-НОВИЯ МОДЕЛ НА МАРКАТА CANON - CANON 50D
последен модел от линията XXD на Canon


В последния цветен уикенд от есента, Фотосинтезис отново събра в едно привържениците на двете марки Никон и Канон, за да представи новостите и подобренията в последните им модели.

Благодарим сърдечно на всички, които се отзоваха и не се поколебаха да се обединят и да споделят преживяванията си заедно с нас и останалите.

Надяваме се, че времето не ви е притеснило, а ви е очаровало с уюта на гората и мистиката на мъглата. И въпреки, че поради това не можахме да организираме заплануваните игри за динамични снимки, и че като цяло времето беше кратко, се надяваме, че сте успели да добиете достатъчна представа за представената техника и да я поразцъкате :) .

А ето и какъв беше асортиментът от презентационна техника, предложен на събитието от двете марки:
Фотоапарати Nikon D90, окомплектовани с обективи:

AF-S 18-105 / 3,5 - 5,6 G VR
AF 50 / 1,4 D
AF 16-85 / 3,5 - 5,6 G VR
AF-S 60 / 2,8 D Micro
AF-S 70-300 / 4,5 - 5,6 G VR
AF-S 18-200 / 3,5 - 5,6 G VR
AF-S 14-24 / 2,8 G ED
AF-S 70-200 / 2,8 G ED VR
AF-S 24-70 / 2,8 G ED
TC x 1,7
TC x 2,0
SB 900

Фотоапарати Canon 50D, окомплектовани с обективи:
EF 70-200 / 2,8 L USM
EF 16-35 / 2,8 II USM
EF 24-70 / 2,8 L USM
EF-S 18-200 / 3,5 - 5,6 IS
EF 50 / 1,4 USM
EF 300 / 2,8 IS USM
EF 400 / 2,8 IS USM
EF 500 / 4L IS USM
EF 600 / 4L IS USM
TC x 1.4

Техниката, предоставена за ползване по време на презентацията може да бъде закупена с отстъпка от участниците в магазините на Фотосинтезис до края на месеца. Отстъпката за тяло е 100 лв, а за комплект тяло с обектив – 120 лв.


А за онези, които не бяха сред нас - ето как мина събитието :

След настаняването всички се включиха в двете паралелни презентации. Оказа се, че има един шпионин, записал се в едната група и присламчил се в другата, който невинно се прозяваше,  но беше навременно разконспириран и посочен за назидание да преплува празния басейн три пъти. (Същият беше пуснал и една муха, в случай, че бъде заловен).
Кафето и снимките от демонстрациите оказаха активиращото си влияние и след представянето всички дружно, нарамили пълното фото-снаражение, се запътиха към крепостта по горската пътека, виеща се в сгъстяващата се мъгла. На върха на света сякаш, облечените в облаци скали, се превърнаха в маса за закуска и закачки – освен, че се раздадоха сандвичи, се размениха и много усмивки и всички се наснимаха взаимно – канонци снимаха никонци и обратно...

Някои бяха изморени и още в 18.00 ч седнаха на масите, докато други ентусиасти продължиха да снимат в празния басейн, може би надявайки се, че дъждецът ще го напълни, за да изпробват и новите си бански. Това обаче доказа издържливостта на техниката ;)

В късния надвечер всеки избра своята най-добра снимка от дисплея на фотоапарата, който е тествал през деня и го предаде за печат.

По време на обилната вечеря, докато едни организатори работеха (или по-точно един), копирайки избраните снимки от участниците, другите имаха тежката задача да се приведат в неприличен вид, дегизирайки се с перуки и марково отличителни белези.
Забавата приключи с караоке, в което не всички имаха смелостта да се изявят, но не безизвестният Джеймс изпя песента на James Brown – „I feel food”  - (не)случайно прекръстена от (дез)организаторката Лидия, предусещайки преяждането.

В неделя след закуска някои поснимаха отново, а към обед спретнахме изложба на открито – където показахме избраните от участниците снимки – красиви като чисто и бяло пране. В изложбата се вйкючиха 22 души – по 11 от всеки отбор ;)


В Никонската група имаше един специален участник – филипинецът Валентино Тринидад, който в петък си закупи Nikon D90 и беше много ентусиазиран от новата си придобивка и възможността да я изпита. Същият беше научил и най-важните думички на български – mersi, nugo dobre.

Канонската група пък се отличи с болшинство и яки момчета, които смело се справиха с телеобективите. Людмил Кръстев – Асахи неволно спечели награда с чужда снимка. Ваня Георгиева отпечата своя снимка с неговата квота и спечели наградата на собственика - бутилка червено вино. Изчистихме недоразумението, а Ванчето отнесе шишето.

И едно похвално „Браво” на всички дами, придружаващи своите фото-половинки, чиито снимки бяха равностойни с тези на фотографите.

Отзивите в анкетните карти посочиха следните резултати:
Презентациите и оргазниацията на събитието са с оценка около 4.8 по петобалната система. А наличието на демонстрационна техника изби тавана си и скочи на 6.4   (пак по петобалната система).
 Най-важните технически характеристики от тестваните модели се оказаха съответно:
За Канон – ниските нива на шум при висока чувствителност, по-бързият и точен автофокус, по-голямата матрица и по-качествен процесор. Също така наличието на повече клиентски настройки и калибрацията на 20 обектива. И не на последно място удобствата на дисплея – като качество на изображението и красивите копчета (според гореспоменатия Джеймс)
За Никон – с едно голямо УАУ за негово величество «LCD», последван от висото ISO. Също така бързоследящият фокус на движещи се обекти (може би докато някой е гонил мечката гризли в гората да му върне нагризания сандвич), наличието на повече AF-точки. Както и опциите в менюто и възможността за запис на видео.
И естествено - времето за никого не беше достатъчно. Следващият път обещаваме от сутрин до вечер да ви гоним по баирите – кой да скача с топка и въженце, кой да снима, кой да пее и танцува вечерта...


Ще се радваме да споделите своите впечатления, забележки и (разбира се) похвали :)
Също и ако имате въпроси, на които не сте намерили сами отговора, докато сте тествали моделите,  или не сте задали на лекторите.
Няма да откажем и репортажни снимки от фото-уикенда - както от снимачния ден, така и от купона вечерта и изложбата на сутринта.
Всичко това на вече познатия e-mail:
lkulekova@photosynthesis.bg.

 

Всички доволни:
Техника юнашка в изобилие,
хапване и танци до безсилие.
На всекиго по снимка за разкош -
без да струва и един грош :)

 

До нови срещи!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Canon 50D:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Автор:Митко Момчев

SaveSaveSaveSaveSaveSave
// Техника / Представяне | PhotoSynthesis | Ноември 12, 2008
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии