Представяне на новия Sony DSC-HX20

ревю на Sony CyberShot DSC-HX20 тестови снимки, видео, цена

Отскоро при всички марки производители на фотоапарати се забелязва тенденцията към създаване на един определен тип камери, който ние наричаме компактни зум камери. Характерното при тях е, че запазват популярния размер за компактен фотоапарат - „да можеш да го носиш в джоба“, но в комбинация с всички нови технологии, като най-вече се отделя внимание на голямото оптично увеличение.


Преди година компактен апарат с 10-кратно оптично увеличение беше максималното което можехме да намерим на пазара, след няколко месеца това число се качи на 12 след това 15, 17 и днес вече имаме първия с 20-кратен оптичен зум. Моделът идва от една от големите компании - а именно – Sony. Като продължение на старите модели в този клас HX7 и HX9, Sony HX20 e една доста подобрена версия, без каквито и да е минуси и компромиси.


Този голям апарат в малки размери е събрал в себе си много от последните достижения в техническо отношение плюс невероятния 20х оптичен зум.


Тяло

Тялото е плътно, масивно и добре изработено. Направено е изцяло от рециклирана огнеупорна пластмаса и приляга добре във всяка ръка и всеки джоб. Не е твърде малко, но не е и голямо - добре балансиран корпус с достатъчно контролни бутони и добре премерен дисплей. Интересното тук е, че този компактен корпус с дебелината на цигарена кутия съдържа в себе си обектив с 20 пъти оптично увеличение, за разлика от конкурентни модели с такъв варио-обектив, които са със значително по-големи размери.


Обективът е снабден с оптичен 3-посочен стабилизатор Optical SteadyShot за безпроблемно снимане както на снимки така и на видео. Технологично, обективът е революционна разработка, която не сме виждали до този момент. Със своите 25 мм в широкия край и 500 мм телезум, той ни позволява да снимаме свободно както снимки в затворени пространства, така и обекти на значително разстояние. За любителите на макрото новия Sony G обектив може да фокусира от разстояние 1 см между предмета и челната леща.

ревю на Sony CyberShot DSC-HX20 тестови снимки, видео, цена

 

Сензор

HX20 съдържа в себе си 18 мегапикселов CMOS EXMOR R сензор. В комбинация с най-новия BIONZ процесор от Sony, апаратът ни осигурява безупречни снимки, с ниско ниво на шум - дори и при слаба светлина. С прецизна обработка на изображението и внимание към детайла получаваме добър баланс, дори и в тежки снимачни условия. Максималната светлочуствителност, която можем да използваме е вдигната до невероятните 12800 ISO.


Автофокус

Автоматичният фокус винаги е бил проблемен при компактните камери - и по-точно неговата скорост. В последно време обаче скороста и точноста прогресивно се покачват, а HX20 e на едно от най-горните стъпала в това отношение.


С впечатляващите 0.13 секунди, необходими за фокусиране при нормална светлина, и 0.21 секунди при слаба осветеност, апаратът е перфектен за снимане на динамични сцени, репортажни кадри и др. Допълнителна екстра е следящия автофокус, който ни позволява да „задържим“ обекта на фокус без значение как се променя сцената и какво движение извършва той.


Видео

Невероятно видео! FULL HD 1920 x 1080 при 60 кадъра за секунда плюс запис на стерео звук. Оптично увеличение и възможност да правим снимки с 13 мегапиксела по време на видеозапис. Никакъв компромис в това отношение. Можем да избираме формата на запис между МPEG- 4 или AVCHD както и различни резолюции от FULL HD - 1440 x 1080 (30 к/сек), 1280 x 720 (30 к/сек), 640 x 480 (30 к/сек).

ревю на Sony CyberShot DSC-HX20 тестови снимки, видео, цена

 

Креативност

Sony HX20 не е поредната камера която работи абсолютно автоматично без каквато и да е възможност за творчески решения и желания. Да, тя може да работи изцяло в автоматичен режим, но позволява и доста свободен ръчен контрол.


Имаме възможност за ръчно избиране на скорост и бленда, ISO, режим на автофокуса, серия снимки и цветови настройки. Новото тук е, че апаратът разполага и с така наречените Picture Effects. Имаме избор от няколко ефектни сцени - Toy Camera, Partial Colour, Pop Colour, HDR Painting, Miniature, Illustration, Watercolour, които отварят още една врата към нашето въображение. Най-хубавото тук е, че, каквато и сцена да изберем или каквато и цветна корекция да нанесем, можем видим отражението му върху изображението директно на дисплея - още преди да направим снимката – като по този начин лесно преценяме дали съответната корекция е удачна за конкретния кадър.


Автоматичните режими са 2 - Superior Auto и Intelligent Scene Recognition. Вторият (iSCN) е функция за автоматично разпознаване на сцената, която снимаме. Апаратът автоматично разпознава обекта/сцената която снимаме измежду 33 различни типа снимки и 44 различни видео сцени за постигане на оптимални резултати.


Екстри

Други интересни опции, с които разполага новия HX20 са GPS модул и компас за добавяне на координати към нашите снимки, както и невероятната автоматична панорама, характерна за Sony фотоапаратите, която позволява да направите ефектна панорама само с едно завъртане около себе си.

ревю на Sony CyberShot DSC-HX20 тестови снимки, видео, цена

Очаквайте скоро тестови снимки и видео от Sony DSC-HX20!

вижте още впечатления и примерни снимки с разнообразни модели фотоапарати, обективи и светкавици в нашата секция РЕВЮ

Фотогалерия: Представяне на новия Sony DSC-HX20

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии