Представяне на "Библиотека Фо" и "Фотоуниверситет - при изворите на модерната фотография" - 29 септември, Център ФотоСинтезис

// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Септември 26, 2011

На 29 септември ФотоСинтезис дава старт на две нови културно - образователни прояви:
"Библиотека Фо" и "Фотоуниверситет - при изворите на модерната фотография"

библиотека за фотографска литература "Библиотека Фо"18.30 ч.  Представяне на "Библиотека Фо"

"Библиотека Фо" е поредица от книги, посветени на теория, естетика и критика на фотографията. Да разкажат за начинанието и новоизлязлата книга първа "Теория на фотографията" на Питър Гаймър сме поканили: Л. Козарев - директор на издателство "Изток - Запад", проф. Ц. Бояджиев - философ, д.и.н. К. Гаджева - изкуствовед и Н. Трейман - фотограф.

Поредицата от книги, посветени на теорията на фотографията започва да излиза в момент, в който във визуалната сфера цари хаос, отвсякъде ни заливат фотографски образи, лъха на празнота от всекидневната им употреба. Фотографията днес е много популярна. В големи тиражи се издават наръчници, практични ръководства, книги изцяло посветени на въпроса „как”. Но тази литература може да задоволи само първоначалния интерес на повърхностния читател.

Всеки, който съвестно „обработва нивата си”, който усърдно задълбочава познанията си, рано или късно стига до въпроса „що е то”. Този въпрос крие тайна, култура и истина. Размислите върху него могат да се проследят в цялата история на фотографията.

Книгите от поредицата ще помогнат на читателя да осмисли личния свой отговор на въпроса „защо“ – въпрос, който предхожда всяко „как“ и който определя значимостта на всяко човешко начинание.

Изтеглете откъс от книгата "Теории на фотографията" от тук (.pdf)

 

фотоуниверситет - серия лекции с Николай Трейман

20.00 ч.  Представяне на "Фотоуниверситет - при изворите на модерната фотография" 

"Фотоуниверситет"-ът е цикъл от 12 лекции, посветени на големи имена в световната фотография като А. Картие-Бресон, А. Адамс, Р. Аведон, Й. Судек и др.

Николай Трейман - известен фотограф, преподавател и ценител на фотографията, ще разкаже за смисъла и вдъхновението, което един автор може да получи, опознавайки в подробности творчеството на значими личности от историята на фотографията. Разговорът ще бъде илюстриран с изложба и прожекция на кадри, показващи не само образните, но и мирогледни влияния, почерпани от света на фотографската култура.

Фотоуниверситетът ще отвори врати през октомври и ще се провежда в Арт-Център ФотоСинтезис в София на бул. «Васил Левски» 57

Вижте пълната програма и съдържанието на лекциите ►

// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Септември 26, 2011
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии