Oще по-отблизо - Sony CyberShot T10, Nikon Coolpix P4, Olympus SP-510Всички компактни дигитални апарати имат режим, означен като «макро», а някои от тях са снабдени и с режим «супер макро». Този режим ви показва най-близкото разстояние, на което може да фокусирате. Той ви дава възможност да снимате неголеми обекти от 10 до 20 см разстояние, което е напълно достатъчно, за да влезете в графата «макро». При режимът «супер макро», може да снимате от още по-близко разстояние – от 1 до 4см.
Ако детайлите са ви слабост, ще учудите сами себе си колко впечатляващи кадри може да направите с компактен апарат.
Една от причините за това е ограничената дълбочина на рязкост при макрофотографията. Какво означава това? Когато разглеждаме снимки, може лесно да забележим, че не всичко в кадъра е еднакво ясно и фокусирано. Дълбочината на рязкост е зоната, в която обектите са добре фокусирани. Колкото по-малка е тази зона, толкова по-малка е дълбочината на рязкост.  При макро снимките, колкото по-близо е фотоапаратът до обекта на снимане, толкова по-малка част от него е на фокус. Предимството на компактните апарати е, че ви дават по-голяма дълбочина на рязкост. т.е. по-голяма част от обекта да е на фокус и може да направите чудесен кадър на малко по-едричка муха, която да е изцяло фокусирана.
Макро кадрите, заснети с компактен апарат, а не със специален макро обектив, имат един недостатък - заснетите обекти изглеждат по-малко или повече “изкривени”. Това обаче може да се превърне във впечатляващ ефект, който придава интересен характер на вашите снимки.
Какво друго трябва да имаме предвид?
Когато е в режим супер макро (т.е. разстояния по-малки от 20см), фотоапаратът автоматично изключва светкавицата, защото тя е прекалено близо до обекта и не може да го освети. Не може да използвате и вариото на фотоапарата, тъй като в този режим оптималното положение на оптичната система ( обектива) е определено от програмата “супер макро”. Имайте това предвид, докато снимате, а също и след като приключите със снимките – не забравяйте да излезете от режим “макро”.
Ако искате да използвате светкавицата, а също и вариото, трябва  да преминете в стандартното “макро”, което е от 20 см нагоре. В този случай, когато използвате вариото, личният опит показва, че за да получите максималнo добри резултати от вашите макро опити е добре да го нагласите по-близо до позиция W (wide) или по средата на W и Т(tele).

Sony CyberShot T10
Стилният свръхкомпактен метален корпус на Sony CyberShot T10 крие в себе си учудващо много приятни изненади. Апаратът предлага 7.2 ефективни мегапиксела и висока светлочувствителност от 80 до 1000 ISO, комбинирани с двойна система за оптична стабилизация Sony Double Anti-Blur. Тя ще ви бъде от полза и при макро снимките,  тъй като при тях  увеличението на обекта увеличава и видимата скорост на неговото движение т.е  едва доловимото трептене на листо или стрък трева може да изглежда като силно люлеене.
Обективът е Carl Zeiss Vario-Tessar с 3x оптично увеличение ( 38-114 мм ). Той  се движи изцяло в тялото на апарата и е максимално защитен от неблагоприятни външни влияния. Фронталното капаче на T10 предпазва отлично обектива и позволява удобно и бързо включване и изключване на фотоапарата, спестявайки досадното понякога търсене на традиционно малкия бутон за старт. Режимът за макроснимки “Увеличително стъкло” ви позволява успешно да фокусирате върху обекти, разположени на едва 1 см от обектива. Освен него имате още 10  режима на снимане за отлични резултати във всякакви ситуации, независимо дали искате да направите портрет, пейзаж или да уловите безупречно красотата на избухващи фойерверки.
За постигане на по-добри и креативни кадри T10 позволява ръчно регулиране на остротата, цветовата наситеност и контраста, както и предварително задаване на фокус от 0.5 до 7 м. Може да избирате и между 5 различни режими на белия баланс.
Другото удобство е големият ултра ярък 2.5” хибриден TFT LCD дисплей със 100% обзорно поле и 230 000 точки.
В допълнение, T10 прибавя и няколко свежи идеи като опцията Slideshow+music, с която да подредите снимките си в динамично слайд-шоу с музикален съпровод.

Nikon Coolpix P4
Освен 8.1 ефективни мегапиксела, Nikon Coolpix P4 предлага комбинация от технологии и удобство, която има единствената цел да направи снимането истинско удоволствие.  Той е оборудван с обектив Nikkor с 3.5х оптично увеличение (36-126 мм), който позволява фокусиране от разстояние едва 4 см с отлично качество на макроснимките. Системата за оптична стабилизация с два режима – нормален и активен – ефикасно премахва размазването при снимане от ръка в лоши светлинни условия или макроснимки, като дава смайващо добри резултати дори при снимане от движещо се превозно средство. Добрата новина е, че тя е ефективна и при снимане на видеоклипове.
Голямо улеснение са 16 готови снимачни програми  и 7 режима на белия баланс. Разполагате и с режим Face Priority, в който фотоапаратът сам следи разположението на лицата в кадъра и фокусира върху тях.
За разлика от повечето компактни апарати в този клас, Coolpix P4 предлага по-голямо разнообразие от избор на настройки за снимане. Имате избор за   снимане с приоритет на блендата, която определяте сами, а  апаратът автоматично подбира подходящата скорост на затвора. По този начин може да влияете върху дълбочината на рязкост ( зоната, в която обектите са на фокус) и да изберете най-добрия вариант в зависимост от желания кадър. По-големият размер на блендата ви осигурява по-малка зона фокус и е подходящ за случаите, когато искате да акцентирате силно вниманието върху конкретния обект– когато снимате портрет или човек в тълпата. Ако снимате с по-малка бленда, тогава почти цялата част от кадъра ще бъде на фокус, което е идеално за снимки на пейзажи или архитектура. Coolpix P4 предлага различни режими за пейзажна фотография, включително и за композиране на панорамни снимки чрез наслагване един до друг на поредица от кадри.
Coolpix P4 предлага оптималното решение и когато нещата край вас се случват бързо. С него може да уловите действието във всеки един от неговите етапи, правейки последователни снимки със скорост до 1.8 кадъра в секунда или видеоклип със звук.

Olympus SP-510
Olympus SP-510 влиза в категорията на компактните дигитални камери, предназначени за хора с по-изявен интерес към творческата страна на фотографията.  Творческата свобода, която този апарат ви дава го доближават до огледално-рефлексните камери със сменяема оптика Пълният контрол върху процеса на снимане е водещ – имате пълни ръчни настройки, заедно със снимачните режими Приоритет на скорост, Приоритет на диафрагма и Програмен, при който избирате комбинация между двете. Имате и 21 предварително дефинирани сценария за широк обхват от снимачни ситуации и обстановки. При фокусиращата система, наред със стандартните режими на работа,  също имате избор за ръчен фокус, разполагате и със супер макро от 3см. Olympus SP-510 е част от ултра зумовете с мощния си приближаващ обектив 10х (еквив. на 38-380 mm), така че може да направите чудесни снимки дори на много далечни обекти (включително Луната). 7,1 мегапиксела ще ви осигурят детайлни и резки изображения. Светлочувствителността е автоматична, може да я изберете и ръчно между 50 до 1600 ISO, а при специалните режими на работа да достигнете до впечатляващите 4000 ISO. Технологията Bright Capture на Olympus е налична и тук за по-ярки изображения на дисплея и добри резултати дори при недостатъчна осветеност. За взискателните фотографи, SP-510 UZ дава възможност да запишете снимките си в RAW формат. Tова означава, че имате предимството да коригирате много параметри на изображението, които не сте взели предвид по време на снимането по една или друга причина – експозицията, белия баланс и т.н. Функции за редактиране има и в самия фотоапарат -  корекция на яркост и наситеност, може да направите снимката черно-бяло или сепия, да преоразмерявате и да “кропвате” кадъра . Разполагате със 7 режима на белия баланс + ръчен и 8 режима за работа на светкавицата. В допълнение SP-510 е икономичен откъм разход на енергия и само един комплект AA батерии е достатъчен за 630 снимки, така удоволствието от снимането продължава почти безкрайно дори при ниски температури, които обикновено причиняват неприятно бързо разреждане на батериите.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии