Нов компактен обектив за системата Nikon Z - NIKKOR Z 40mm f/2

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Септември 13, 2021
С мисъл най-вече за компактните камери от системата Nikon Z, от компанията обявиха дебюта на пазара на NIKKOR Z 40mm f/2 - вторият особено компактен обектив с фиксирано фокусно разстояние тип “палачинка” след NIKKOR Z 20mm f/2.8 (който обаче засега е само в специалната версия (SE), създадена, за да пасне визуално на новия Nikon Z fc).

За момента, това са най-малките твърди обективи Z, като при тях Nikon се възползва максимално от конструктивните предимства на широкия и плитък байонет, за да създаде “обърната” оптична схема с по-малък преден и по-голям заден елемент, разположен по-близо до сензора, която осигурява отличен контрол на аберациите дори в периферията, въпреки компактните размери.

Предвиден за универсална ежедневна употреба, новият модел предлага естествен зрителен ъгъл, а при използване с APS-C камера, се превръща и в добър избор за портретен обектив. Заоблената диафрагма с 9 елемента осигурява меко и приятно боке, а сравнително големият за “палачинка” максимален отвор позволява работа и в условията на слаба осветеност.

Автофокусният двигател е бърз и тих, което, съчетано с минимално “дишане” при фокусиране, го прави подходящ за видеозаснемане. Минималното разстояние за фокусиране е едва 29 см, което дава възможност за интересни близки планове. Контролният пръстен на корпуса е с избираеми функции за максимално удобство - фокус, диафрагма, компенсация на експонацията или настройка на светлочувствителността.

Насочен основно към загрижените за рaзмерите и теглото на системата ползватели на Nikon Z50 и Z fc (и може би Z5), NIKKOR Z 40mm f/2 е допълнително олекотен чрез използването на пластмасов байонет.
// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Септември 13, 2021

Фотогалерия: Нов компактен обектив за системата Nikon Z - NIKKOR Z 40mm f/2

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии