Новият Sony A1 – над милиард и половина пиксели в секунда

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Януари 27, 2021

Sony обявиха пускането на пазара на нов професионален флагман – Sony α1 – който буквално са натъпкали с впечатляващи технологии и параметри:

- Нов 50.1-мегапикселов стакнат пълноформатен Exmor RS CMOS сензор, комбиниран с ъпгрейднат процесор BIONZ XR с 8 пъти повече мощност (в сравнение с BIONZ X)

- Серийно снимане с до 30 кадъра в секунда без блекаут

- До 120 AF/AE калкулации в секунда, (два пъти повече от А9 II)

- 0.64-инчов OLED Quad-XGA електронен визьор с 9.44 млн. точки – първият в момента в света с честота на опресняване от 240 кадъра в секунда

- Първият в света фулфрейм фотоапарат с anti-flicker снимане с механичен и електронен затвор

- Синхронизация на електронния затвор със светкавицата при скорости до 1/200 сек. (за пръв път във фотоапаратите от серията Sony Alpha)

- Най-бързата в света синхронизация на механичния затвор със светкавицата – до 1/400 сек.

- 8K 30p 10-bit 4:2:0 XAVC HS видео с 8.6K oversampling; 4K 120p 10-bit 4:2:2 видео

- Широк динамичен обхват от 15 стъпки за фото и над 15 за видео

- Подобрен Real-time Eye AF за хора и животни и добавен такъв за птици

- 5-осева стабилизация с до 5.5 стъпки компенсация

- S-Cinetone като в топ камерите Sony FX9 и FX6

- Два слота за карти памет CFexpress Type A или SDXC (UHS-II)
- Най бързата Wi-Fi (5GHz 2x2 MIMO) свързаност сред фотоапаратите със сменяема оптика, SuperSpeed USB 10Gbps, 1000BASE-T Ethernet

Фотоапарат Sony A1

Sony A1 като че ли събира всички топ модели на марката в един – и дори надскача много от техните предимства. Изключително висока разделителна способност близка до тази на A7R IV, но с много висока чувствителност до ISO 102400. Висококачествено 4K видео с кадрова честота и дълбочина на цвета като на A7S III, но и с 8K 30p видеозапис. Впечатляваща бързина на серийното снимане, фокуса и процесорната обработка като цяло – по-висока дори от тази на A9 II.

С новия 50.1-мегапикселов сензор, Sony Alpha 1 е един от фотоапаратите на марката с най-висока разделителна способност (след Sony A7R IV). С възможността на Alpha 1 да снима с 30 кадъра в секунда, това означава обработка на информацията от над 1.5 млрд. пиксела в секунда, възможна благодарение на конструкцията на стакнатия сензор с вградена памет и на новия процесор BIONZ XR.
 

Когато става дума за разделителна способност, е задължително да се спомене режима Multi Shot Pixel Shift, при който A1 създава изображения с разделителна способност до 199 мегапиксела. А когато става дума за 30 кадъра в секунда с автофокус (за до 200 последователни кадъра), е полезно да се отбележи, че това ще бъде възможно само с обективите от серията Sony G Master. С останалите обективи на Sony, максималната скорост при серийното снимане ще бъде ограничена до 20 кадъра в секунда.
 

Автофокусната система е наистина впечатляваща със 120-те изчисления в секунда и 759-те точки, покриващи 92% от кадъра. Тя поддържа continuous focus дори при f/22 – нещо невиждано до момента. Специално за „птичарите“ е добавена и функционалността за фокус по очи за птици.
 

По отношение на видеото, Sony A1 позволява изваждането на 33.2-мегапикселови снимки от 8K видеозапис директно в камерата. От компанията твърдят, че няма прегряване и ограничения във времетраенето на записа.
 

Цветовата гама S-Cinetone пък дава възможност за безпроблемно включване на Sony A1 в многокамерна продукция със Sony FX9 и FX6. Със съвместими рекордери на Atomos е възможен енкодинга на 4.3K 16-bit linear RAW видео сигнал с до 60 кадъра в секунда в 12-bit log RAW файл с големи възможности при постпроцесинга.
 

Интересна екстра е възможността да се използва смартфон Sony Xperia PRO като HDMI монитор или USB система за стрийминг и прехвърляне на файлове.

Първите доставки в магазини ФотоСинтезис се очакват през март 2021 г.

 // Техника / Техника | PhotoSynthesis | Януари 27, 2021

Фотогалерия: Новият Sony A1 – над милиард и половина пиксели в секунда

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии