Новият фотоапарат Nikon Z8 - "мини Z9" с професионални възможности в компактен корпус

Новият фотоапарат на марката Nikon Z8 наследява много от възможностите на флагмана в системата Nikon Z9 и ги комбинира с около 30% по-компактен корпус, който го прави по-подходящ за ежедневна работа и снимане с гимбал. Това е основно за сметка на вградения вертикален грип на Nikon Z9, който отстъства при новия модел, но от Nikon са предвидили опционален грип Nikon MB-N12 за случаите, в които има нужда от него.

От флагманския модел Nikon Z9, Nikon Z8 наследява изключително много - същия многослоен пълноформатен сензор с 45.7 ефективни мегапиксела и 5-осева стабилизация, процесор EXPEED 7, ISO 64-25600 (32-102400), изцяло електронен затвор с максимална скорост 1/32000 сек, серийно заснемане на повече от 1000 последователни RAW кадъра с 20 к/сек и мн. др.

Същевременно, новият фотоапарат предлага и някои повече или по-малко съществени разлики. Доста по-компактният корпус е с тегло 820 г без карта и батерия и е защитен срещу пръски вода и прах като този на Nikon D850. Оборудван е с Real-Live електронен визьор и с подвижен сензорен дисплей с движение по 4 оси като тези на Z9 и позволява безпрепятственото свързване на различни аксесоари като външен микрофон, рекордер, монитор, грип, слушалки и др. На разположение са два слота за карти памет - по един за карти памет тип CFexpress Type B / XQD и SD (UHS-II). Z8 е първата камера на марката, която предлага Ethernet свързване през USB Type C, като на разположение е и втори USB Type C порт само за захранване. На разположение е и Bluetooth и 5 GHz Wi-Fi връзка.

Nikon Z8 записва до 8K60p и 4K120p RAW видео без кроп. Възможен е 12-bit вътрешен запис в N-RAW и 10-bit ProRes 422 HQ, както и 24-bit linear PCM аудиозапис. На разположение са множество опции и функционалности, които улесняват работния процес при видеозаснемане и постпродукция - специален видео-изглед за мониторинг на различни параметри на видеозаснемането, част от които се визуализират и на горния дисплей, фокус пийкинг, зебра, фин контрол на светлочувствителността, задаване на 2 различни скорости на фокусиране и мн. др.

Новият модел използва автофокусната система с Deep learning и 3D проследяване на Nikon Z9 с диапазон на чувствителност от -8.5 до +20 EV, като в добавка предлага нов режим за детекция и проследяване на самолети, както и детекция и проследяване на лица в кадъра, дори и да заемат малка площ от него (най-малка площ спрямо всички останали камери в свeта в момента, според Nikon). На разположение е и Backlit AF за запазване на фокуса в условията на контражур.

Nikon Z8 предлага освен серийно снимане с до 20 к/сек в RAW формат, също така 30 к/сек в JPEG и до 120 к/сек с 11MP. Функцията Pre-Release Capture осигурява безпроблемно запечатване на важните моменти като започва да записва серия кадри до секунда преди окончателното натискане на спусъка. В добавка към RAW и JPEG новият модел позволява и запис в HEIF. Снимащите могат да различни помощни режими и функции като Motion Blend Retouch който вкарва в един кадър различни фази на движението на обекта, Skin Softening за по-приятно изглеждащи потрети, оптимизиран за снимане на хора автоматичен баланс на бялото и др.

При изработката на корпуса на Nikon Z8 са използвани карбонови влакна и магнезиева сплав, което гарантира здравината му въпреки относително ниското тегло. За максимално удобство при всякакви условия на работа, той е оборудван с бутони с подсветка, OLED визьор с 3.69 млн. точки и яркост 3000 cd/m2, както и с 3.2-инчовия тъчскрийн с 2.1 млн. точки и движение по 4 оси, познат от Nikon Z9. На разположение са HDMI, 10-Pin, два USB Type C порта и 3.5mm жакове за външен микрофон и слушалки.


Фотогалерия: Новият фотоапарат Nikon Z8 - "мини Z9" с професионални възможности в компактен корпус

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии