Nikon Z fc - реверанс към класиката

След като през далечната вече 2013 г. на пазара се появи DSLR моделът Nikon Df с отличителен ретро дизайн, от компанията отново обръщат поглед към своето наследство - този път с Nikon Z fc - безогледален фотоапарат от серията Nikon Z, вдъхновен от легендарния модел на марката Nikon FM2. В допълнение, от компанията обявяват и два обектива, с които новият фотоапарат ще се предлага в комплект - с Nikon NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE и със сребрист вариант на NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR - и които да допълнят класическата му естетика.

Най-вероятно, както при Df, в наименованието fc "f" идва от "fusion" между дизайна и "истинското" усещане за фотография от миналото, и съвременните технологии, докато за "c" можем само да гадаем дали е за "compact" или за "classic". И двата варианта биха били удачни, тъй като корпусът на новия модел определено е компактен, лек (395 гр.) и класически, като дори логото на компанията, гравирано на предния панел, е това, което е било използвано от 1970 до 1980 г. За FM2 напомнят още силуетът на пентапризмата, оформлението на контролерите върху горния панел, кръглата чашка на визьора и комбинацията от черни и сребристи елементи.

Трите дискови контролера на горния панел управляват настройките за ISO, скорост на затвора и компенсация на експонацията, а мини дисплей-прозорче показва избраната стойност на диафрагмата. Налице е директен бутон за старт на видеозапис непосредствено до спусъка.

фотоапарат Nikon Z fc

На задния панел освен общо-взето стандартния джойстик, дисков контролер за палеца и бутоните, е разположен i-бутон, чрез който може бързо да се достигне до основни настройки през менюто с опции за персонализиране. Дисплеят е с променлив ъгъл (за пръв път в серията Nikon Z) и може да бъде обърнат изцяло напред, като в този случай фотоапаратът автоматично превключва в селфи режим за лесно заснемане с едно докосване. Електронният визьор е с органичен EL панел и минимална аберация.

Под ретро-корпуса, изработен от надеждна магнезиева сплав, Nikon Z fc е оборудван с DX сензор (APS-C, 1.5x кроп) с диапазон на чувствителността от ISO 100-51200 (204800) и 21 мегапиксела, и предлага 4K UHD видео от целия сензор, както и серийно заснемане на единични кадри със скорост до 11 к/сек.

Автофокусната система на модела поддържа засичането на очи и животни както при заснемането на статични изображения, така и при видео. Налице е и режим, който позволява непрекъснато фокусиране по очите на един от множество обекти, както и проследяването на очите на домашен любимец в движение.

Nikon Z fc поддържа софтуера Webcam Utility, който позволява популярното напоследък използване на фотоапарати като уеб-камери. Възможно е постоянно захранване на фотоапарата през USB порта.

Улеснено е и прехвърлянето на снимки и видео към мобилни устройства чрез приложението SnapBridge 2.8, което вече поддържа два режима на свързване - енергоспестяващ, който се свързва с фотоапарата само при активирано приложение и фонов, при който връзката се поддържа постоянно за автоматичен трансфер на файловете.

За тези, които искат бързо и лесно да редактират снимките си, Nikon Z fc предлага 20 опции за креативен контрол на тониране, наситеност, нюанс и др.

Първите доставки на Nikon Z fc в магазини ФотоСинтезис се очакват в края на юли, а при предварителна поръчка получавате 200 лв. отстъпка, директно начислена в обявената крайна цена.Фотогалерия: Nikon Z fc - реверанс към класиката

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии