Canon EOS R3 - най-добрата безогледална камера досега?

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Септември 14, 2021
Изминаха точно 5 месеца от официалното съобщение на Canon за разработката на техния безогледален "флагман" Canon EOS R3 и най-накрая от компанията обявиха неговата премиера.

Новият модел се позиционира между топ DSLR-а Canon EOS 1D X Mark III и безогледалния Canon EOS R5, като комбинира скоростта, здравината и надеждността на първия с технологичните предимства и мултимедийна ориентация на втория. Новият модел е насочен към професионалистите, за които скоростта е от изключително значение - както при заснемане, така и при трансфер на файловете.

Canon EOS R3 е оборудван с изцяло нов стакнат сензор и автофокус-контрол с око. Една от най-големите промени, които той внася в системата EOS R обаче е корпусът. Моделът е първият фотоапарат EOS R с вграден грип за вертикално снимане, който подобрява ергономията и удобството при работа, но и позволява използването на батерии с голям капацитет Canon LP-E19, каквито използва и Canon EOS-1D X Mark III. Корпусът е магнезиев със същото ниво на прахо- и влагоустойчивост, предлага LAN свързаност чрез Ethernet порт, 5 GHz Wi-Fi и Bluetooth 5.0 връзка, и разполага с вграден GPS модул.Обувката за аксесоари на Canon EOS R3 е изцяло нова и разполага с допълнителен ред контакти за присъединяване на повече и по-функционални аксесоари, като например новите Canon ST-10 (трансмитер за светкавици), DM-E1D (стерео микрофон), AD-P1 (адаптер, позволяващ трансфер на файлове през мобилната интернет връзка на смартфона приложението Canon Mobile File Transfer, когато не е налична Wi-Fi мрежа). Приложението Canon Camera Connect дава възможност за дистанционен контрол на фотоапарата, кето е възможно и чрез Browser Remote при Ethernet връзка.

На разположение са електронен визьор с 5.76 млн. точки и 3.2-инчов подвижен сензорен дисплей с 4.15 млн. точки. Визьорът е същият висококачествен модел като в Canon EOS R5, подкрепен от високоскоростното прочитане на стакнатия сензор и обновяване със 120 fps.

Стандартният вече за камерите от професионалния клас двоен слот за памет приема една карта CFexpress Type B и една SD UHS-II, като CF слотът се препоръчва за основен при запис на видео и високоскоростни серии от статични изображения, а SD слотът - за бекъп или снимане в по-малко критични ситуации.

Изцяло новият 24.1-мегапикселов стакнат CMOS сензор със задно осветяване е комбиниран с ъпдейтнат процесор DIGIC X. Сензорът позволява по-високи скорости на изчитане на информацията, което минимизира "желе-ефекта" при заснемане на бързо движещи се обекти, а технологията със задно осветяване осигурява по-ниски нива на шум в изображенията при високи стойности на ISO. Сензорът е оптимизиран за работа с електронен затвор и постига 30 кадъра в секунда с буфер от 150 кадъра и максимална скорост на затвора от 1/64000 сек. При използване на механичния затвор, скоростта на серийно заснемане е до 12 к/сек. с буфер от над 1000 последователни кадъра. Електронният затвор може да се използва както със светкавици Canon, така и със светкавици на трети производители, а максималната синхронна скорост е 1/180 сек. 

Създавайки своя собствена лига в света на видеото с безогледални фотоапарати, Canon EOS R3 предлага до 6K 60p RAW 12-bit запис, 4K 120p запис без кроп, както и избор от HDR PQ и Canon Log 3 настройки. Възможен е запис без ограничение във времетраенето до 6 часа с нормални настройки и до 1.5 часа при висока кадрова честота от 119.88/100p. 4K видеото до 60p се предискретизира от 6К. CRM light или MP4 видео може да бъде записвано във формат All-I, IPB или по-компактния IPB light, което позволява повече различни опции според нуждите на потребителите и изисквания за размер на файловете.

На разположение са конектори за микрофон и слушалки и micro HDMI изход за видео. Стабилизацията на сензора и същата 5-осева система като при Canon EOS R5 и R6, която в комбинация със стабилизацията на съвместимите обективи Canon, може да компенсира до 8 стъпки за безпроблемно снимане от ръка.

Автофокусната система на Canon EOS R3 Dual Pixel CMOS AF II разполага с 1053 избираеми точки с фазова детекция, автоматични AF зони и подобрени алгоритми за засичане и следене на обекти. Тя засича лица, очи, глави, животни и превозни средства. Възможността за контрол на автоматичния фокус с око не е новост за Canon и става особено популярна покрай филмовия модел Canon EOS-3, но с R3 за пръв път се появява в цифровите камери EOS.


// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Септември 14, 2021

Фотогалерия: Canon EOS R3 - най-добрата безогледална камера досега?

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии