Nikon обяви второ поколение безогледални фотоапарати - Nikon Z 6II и Z 7II

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Октомври 14, 2020
Nikon обяви пускането на пазара на наследници на своите първи камери със Z байонет - Nikon Z 6II и Nikon Z 7II.

Новите модели са "тунинговани" версии на Nikon Z6 и Z7, като от компанията твърдят, че са се вслушали внимателно в основните искания и забележки на фото и видеографите. Добре познатата и толкова харесвана ергономия на телата е запазена, като са добавени по няколко важни подобрения и в двата модела.

Nikon Z6 II и Z7 II са оборудвани с два слота за карти памет, единият от които приема XQD и CFexpress Type B карти, а другият - по-достъпните SD (UHS-II) карти.

И двата модела разчитат на по два процесора EXPEED 6, което подобрява сериозно скоростта на автоматичното фокусиране, както и тази на цялостната работа на камерите. Самата автофокусна система също е подобрена съществено по отношение на скоростта и прецизността, като вече предлага и фокус по лице, очи и животни при заснемане на фотография и видео с широка зона. Подобрено е и представянето при ниска осветеност - до -4.5 EV.

Опциите за захранване също са подобрени, като вече има възможност за зареждане на батерията и постоянно захранване по време на работа, както и опция за използване на нов грип за батерии - Nikon MB-N11, който позволява hot-swap смяна на батерии, и зареждане на две батерии (последователно), когато не е включен към камерата. Грипът е оборудван с контроли за вертикално заснемане.

Освен допълненията към автофокуса при снимане на видео, за видеографите вече има на разположение HLG извод за HDR, както и възможност за заснемане на 4K видео с 60 к/сек с кроп (за Nikon Z6 II това ще бъде достъпно след ъпдейт за фърмуера, очакван през февруари 2021 г.).

И при двата модела има подобрение при серийното снимане и буфера, а добавянето на допълнителен процесор осигурява и по-плавно рендване и намалява значително blackout-а на бездруго отличните електронни визьори.Nikon Z6 II е позициониран като универсалната мултифукционална мултимедийна камера за фотографи и видеографи с отличното съотношение между разделителна способност и скорост, с вече 3.3 пъти по-голям буфер от предшественика Z6 за запис на до 124 последователни кадъра в серия с до 14 кадъра в секунда (12 при използване на всички AF точки).

Към момента Z 6 II поддържа UHD 4K видеозапис с до 30 к/сек с пълно изчитане на пикселите, като за запис с 60 к/сек се очаква ъпдейт на фърмуера през 2021 г. На разположение е 10-bit извод за външен запис, както и N-Log iи HLG (HDR) режими. Чрез опционален ъпдейт на фърмуера в бъдеще ще бъде възможно извеждането и на 12-bit RAW сигнал за запис с рекордер на Atomos.

Nikon Z7 II е по-специализираният от двата модела, с по-високата разделителна способност на сензора от 45.7 мегапиксела и премахнатия AA филтър за по-добра детайлност и острота на изображенията.

Буферът тук е 2.2 пъти по-голям от този на предшественика Z7, а скоростта на серийно заснемане е достигнала 10 к/сек.

Nikon Z 7 II дава възможност за заснемане на 4K видео с 60 к/сек, макар и с кроп, 10-bit външен запис, като поддържа N-Log и HLG, а с опционален ъпгрейд на фърмуера в сервизен център на марката, ще може да извежда 12-bit RAW сигнал към рекордер на Atomos, който ще се записва като ProRes RAW за максимален креативен контрол.

Nikon Z6 II   Nikon Z7 II
24.5MP FX Сензор 45.7MP FX (без AA филтър)
2х EXPEED 6 Процесор 2х EXPEED 6
До 14 к/сек Серийно снимане До 10 к/сек
До 124 кадъра Буфер До 50 кадъра
100-51200 ISO 64-25600
UHD 4K 30p (60p след очакван ъпдейт)
FHD 120p
Видео
UHD 4K 60p (с кроп)
FHD 120p
273 фазови т., 90% покритие на кадъра AF 493 фазови т., 90% покритие на кадъра
5 оси (5 стъпки) Стабилизация 5 оси (5 стъпки)
1x CFexpress Type B / XQD, 1x SD UHS-II Памет 1x CFexpress Type B / XQD, 1x SD UHS-II
OLED EVF с 3.6 млн. т. Визьор OLED EVF с 3.6 млн. т.


// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Октомври 14, 2020

Фотогалерия: Nikon обяви второ поколение безогледални фотоапарати - Nikon Z 6II и Z 7II

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии