Два нови фотоапарата и два нови обектива от системата Canon EOS R

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Февруари 08, 2023
Canon продължава да разширява безогледалната си система със сменяема оптика EOS R. Нoвите попълнения са фотоапаратите Canon EOS R8, Canon EOS R50 и обективите Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM и Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM.

Canon EOS R8 е лек и компактен фулфрейм модел с 24.2-мегапикселовия сензор на Canon EOS R6 Mark II и процесор DIGIC X. Фотоапаратът предлага светлочувствителност от ISO 100-102400 (204800), UHD 4K 60p видео с презапасяване от 6K, както и възможност за 4:2:2 10-bit запис и 4K 30p видеозапис с продължителност до 2 часа. Камерата поддържа и висока кадрова честота до 180p в FullHD. Canon EOS R8 може да заснема фотографии с до 40 кадъра в секунда.

На разположение на снимащите видео са опциите HDR PQ 10-bit и Canon Log 3 10-bit, UVC/UAC съвместимост за използване като уеб камера и FHD лайв стрийм без допълнителен софтуер към Zoom, Microsoft Teams, Skype и др. под. Системата Movie Digital IS се грижи за по-плавно видео от ръка. Тя комбинира действието си с оптичната стабилизация на обективи Canon RF, ако се използват такива.

При заснемане на видео, визуални маркери указват различните съотношения за различните социални медии, за да може снимащият да кадрира максимално точно.  

Новият фулфрейм модел е оборудван с Dual Pixel CMOS AF II с 1053 автоматични AF точки с фазова детекция, покриващи цялата площ на сензора. Автофокусната система осигурява подобрено засичане и проследяване на обекти и разпознава хора, животни и превозни средства, както и работа в неблагоприятни светлинни условия до -6.5 EV.

Canon EOS R8 е оборудван с ярък и ясен OLED електронен дисплей с 2.36 млн. точки и опресняване със 120 кадъра в секунда. 3-инчовият основен дисплей на камерата разполага с 1.62 млн. точки и позволява лесно кадриране и снимане от всеки ъгъл, както и touch-and-drag избор на фокусна точка.

Новият модел предлага различни опции за свързване - както чрез кабел, така и безжично - на разположение е USB-C, micro-HDMI, вход за външен микрофон, жак за слушалки и порт за дистанционно, което осигурява безпроблемен дистанционен контрол, трансфер на файлове, мониторинг и стрийминг на съдържание чрез кабел. Bluetooth и Wi-Fi дават възможност за безжично свързване с други устройства и пренос на GPS данни от смартфон към камерата за геотагинг.Canon EOS R50 е насочен повече към начинаещите и е опит на Canon да ги откъсне от снимането със смартфон. Това е компактна и лека камера (тегло под 400 г с батерия и карта) с 24-мегапикселов APS-C сензор и процесор DIGIC X.

Моделът е насочен основно към създателите на видео съдържание и може да се използва лесно като уеб камера и за лайв стрийминг на видео до FHD 30p, както и за непрекъснат видеозапис на влогове и подкасти до около 30 минути.

Canon EOS R50 снима 4K 30p видео с презапасяване от 6K и Full HD с кадрови честоти до 120 фрейма в секунда.

Камерата предлага автоматичен режим Close-Up Demos Mode, който е особено подходящ за заснемане на разопаковане и представяне на продукти, готварски рецепти и др. под. Също като EOS R8, EOS R50 разполага с маркери, указващи различните съотношения за различните социални медии, за да може снимащият да кадрира максимално точно.

Моделът разполага с асистент Advanced A+ Assist, който допълнително улеснява работата в автоматичен режим на снимане, а фокусната система Dual Pixel CMOS II с 651 зони, покриващи целия сензор, се грижи за бързо и прецизно фокусиране и също разпознава и проследява обекти като хора, животни и превозни средства.

Canon EOS R50 лесно се свързва с различни устройства чрез кабел или безчижно за трансфер на файлове, дистанционен контрол, стрийминг и др. На разположение е Bluetooth връзка с трансфер на геолокация от смартфон към фотоапарата, Wi-Fi, USB-C, micro-HDMI и вход за външен микрофон.

Също като Canon EOS R8, Canon EOS R50 е оборудван с най-новата версия на мултифункционалния чехъл за аксесоари на Canon, но, за разлика от него, разполага и с вградена светкавица.Двата нови обектива от системата EOS R са компактни зум модели. Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM е разработен като леко ежедневно стандартно варио за фулфрейм камери (9.5 см дължина, 135 г). Корпусът на обектива е оборудван с фокусен пръстен, който може да контролира и различни други функции.

Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM е леко и компактно телеварио за фотоапарати с кроп сензор (13.5 см максимална дължина, 270 г), подходящо за репортажни цели.

И при двата обектива STM мотор осигурява бърз и точен фокус, а стабилизацията компенсира до 4.5 стъпки (до 7 стъпки в комбинация със съвместима стабилизация на фотоапарат).
// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Февруари 08, 2023

Фотогалерия: Два нови фотоапарата и два нови обектива от системата Canon EOS R

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии