NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S - първият супер телеобектив за системата Nikon Z излиза на сцената

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Януари 19, 2022
След като от компанията официално обявиха преди няколко месеца разработката на модела, Nikon пуска на пазара най-новото попълнение на гамата обективи за байонет Z и първи супер телеобектив с фиксирано фокусно разстояние от системата - NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S.

Новият Z обектив е от серията висококачествени модели S, с голям максимален отвор на диафрагмата f/2.8 и вграден 1.4x телеконвертор, който го превръща в 560mm f/4 с натискането на един превключвател. Стабилизацията компенсира до 5.5 стъпки дори и при използване на телеконвертора, а при употреба с Nikon Z9, се синхронизира със стабилизиращата система на тялото (Synchro VR).

Същинските новости обаче са в системата за фокусиране и покритието на оптиката - NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S е първият обектив от системата, при който е приложено покритие Meso Amorphous и първият обектив от системата, който използва новата система за фокусиране на Nikon Silky Swift Voice Coil Motor (VCM) с оптичен ABS енкодер, която има за задача да осигури по-тих и по-бърз автофокус с точно намиране и прецизно проследяване на обектите

Според самия производител, новото покритие на Nikon Meso Amorphous е с най-доброто противоотразяващо действие в цялата история на обективите NIKKOR. То е базирано на частици с размер дори по-малък от този на нано-частиците, за да осигури отличен контрол над нежеланите отблясъци и "призраци", с които се славят супер телеобективите при наличие на директни насрещни източници на светлина. За отличното качество на изображението допринасят оптичните ED, Super ED и SR елементи, които контролират аберациите, както и закръглената диафрагма, която осигурява приятен и плавен дефокус.

Корпусът на NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S е олекотен, но здрав, защитен от прах и влага, и е добре балансиран, с изнесен назад център на тежестта. За по-удобната и сигурна работа допринася и подвижната яка за статив със слот за защита Kensington, както и опциите за персонализиране на пръстена за фокусиране, пръстена за безшумно управление, Fn пръстена и Fn бутона, както и запазване на разстоянията на фокусиране в бутона за запаметяване.

За максимална гъвкавост, новият модел поддържа телеконверторите Nikon Z TC-1.4x и TC-2.0x и разполага със слот за филтри.

Nikon препоръчва обектива да не бъде използван в близост до пейсмейкър или друго електронно медицинско изделие за сърдечно болни, тъй като електромагнитното му поле може да причини смущения и неизправности на тези устройства.

По традиция, не разполагаме с информация от Nikon относно очакваната цена и дата на първите доставки в магазини ФотоСинтезис.
// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Януари 19, 2022

Фотогалерия: NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S - първият супер телеобектив за системата Nikon Z излиза на сцената

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии