Nikon пуска на пазара олекотен NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Април 06, 2022
Няколко месеца след като обяви разработката на модела, сега Nikon заяви, че NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S реално излиза на пазара. Обективът е плод на търсенето на баланс между голямото фокусно разстояние, добрата светлосила и ниското тегло.

Използвайки френелова леща (Phase Fresnel Element), Nikon успява сериозно да редуцира теглото на този супертеле прайм без да жертва оптичните му качества. Резултатът е тегло от 2385 гр. при размери 140 x 385 мм - за сравнение Nikon AF-S Nikkor 800mm F/5.6E FL ED VR е с тегло 4590 гр. и размери 160 x 461 мм.

Благодарение на ок. 50% по-ниското тегло и ок. 15% по-малката си дължина спрямо модела с F байонет, NIKKOR Z 800m f/6.3 VR S се вписва отлично в безогледалната система Nikon Z и може да бъде използван за снимане от ръка. Стабилизацията на обектива компенсира до 5 стъпки, а в комбинация с фотоапарати, които поддържат Synchro VR - до 5.5 стъпки.

Оптичната схема на обектива включва още 3 ED (extra-low dispersion) и един SR (short-wavelength refractive) елемент, които практически елиминират хроматичните и несиметричните аберации (кома) за реалистично цветопредаване и отлична чистота на изображенията. Нанокристалното покритие на Nikon минимизира отблясъците и подобрява контраста при работа в неблагоприятни светлинни условия и контражур.

NIKKOR Z 800m f/6.3 е оборудван с multi-focus AF система със стъпкови двигатели за бързо и прецизно фокусиране и проследяване на обекти с възможност за ръчна корекция по всяко време.

Корпусът на обектива е изработен от здрава магнезиева сплав и е защитен от проникване на прах и влага, а челната и задната леща са с покритие, което отблъсква замърсители. Той е оборудван със слот за drop-in филтър (46 mm) и с удобно и интуитивно разположени контролери, сред коит Memory Set бутон за запаметяване на позиция на фокуса, Fn пръстен и два L-Fn бутона, на които могат да бъдат зададени функции като следене на обект, заключване на фокуса и др.

Центърът на тежестта е разположен в зоната на яката за статив и позволява максимално плавно панорамиране. Яката лесно се завърта за преминаване от пейзажна към портретна ориентация и обратно. Голямото фокусно разстояние от 800mm може да бъде допълнено с телеконверторите Nikon Z TC-14 и TC-20. 

Благодарение на прецизния контрол на диафрагмата и липсата на "дишане" при фокусиране, NIKKOR Z 800m f/6.3 е подходящ и за качествено видеозаснемане.
 


// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Април 06, 2022

Фотогалерия: Nikon пуска на пазара олекотен NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии