Нов full-frame фотоапарат Nikon Z5, ултракомпактен варио-обектив и уеб камера софтуер.

Nikon обявиха пускането на пазара на нови попълнения на серията Nikon Z - това са full-frame фотоапаратът Nikon Z5, обективът Nikkor Z 24-50mm f/4-6.3 и два телеконвертора.

В добавка от компанията представят и бета версия на софтуера Webcam Utility, който ще позволи използването на безогледалните фотоапарати Nikon Z и на някои модели DSLR като уеб камери за живо предаване в Интернет.

Новият Nikon Z5 е насочен към тези, които тепърва ще навлизат в сегмента на фотоапаратите с пълнокадров сензор. Позициониран по-ниско от предшествениците си Nikon Z6 и Z7, Z5 все пак предлага отлични възможности за заснемане както на фотографии, така и на 4К видео.

Засега Nikon Z5 се предлага само в комплект с новия обектив 24-50mm f/4-6.3, а при предварителна поръчка получавате подарък: адаптер Nikon FTZ, който позволява използването на обективи Nikon F с фотоапаратите от серията Z. Първите доставки на комплекта се очакват в началото на септември.

Сензорът, с който е оборудван новия модел, е 24.3-мегапикселов, с IS0 от 100 до 51 200 и 5-осна система за намаляване на вибрациите.

За фокусирането се разчита на хибридна автофокусна система с 273 точки, която предлага детекция на очи и животни.

Електронният визьор на Nikon Z5 е с висока разделителна способност от 3 690 000 точки и визуализира в реално време промените в основни настройки като експозиционни параметри, ISO и баланс на бялото.

Моделът разполага с два слота за карти памет тип SD UHS-II.

Лекият корпус от магнезиева сплав е защитен от атмосферни влияния, прах и влага, и е оборудван с подвижен сензорен екран.

На разположение е и вече станалата стандартна Wi-Fi и Bluetooth безжична връзка. Чрез USB-C кабел фотоапаратът може да бъде захранван и батерията да бъде зареждана (при изключено устройство).Новият Nikkor Z 24-50mm f/4-6.3 е най-късият и лек варио-обектив за full-frame фотоапарати в момента и е конструиран така, че да може да бъде прибиран чрез завъртане на пръстена за вариото, когато не се използва.

Той покрива универсален 24 – 50 мм широкоъгълен до стандартен диапазон на фокусното разстояние и позволява фокусиране от едва 35 см.

Оптичната схема на обектива включва ED и асферични елементи, които минимизират геометричните аберации.

Nikkor Z 24-50mm f/4-6.3 е подходящ и за заснемане на видео, тъй като фокусирането е е тихо, а focus breathing дефектът е сведен до минимум.

Обективът предлага и контролен пръстен, чрез който може да се променят основни настройки - ISO, компенсация на експонацията и др.Двата нови телеконвертора за системата Nikon Z са TC-1.4x и TC-2.0x, които увеличават фокусното разстояние с 40 и със 100%. За момента те са съвместими единствено с обектив NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S.

Софтуерът Webcam Utility, който ще позволи използването на безогледалните фотоапарати Nikon Z и на някои модели DSLR като уеб камери, е съместим с безогледалните фотоапарати Nikon Z7, Z6, Z5 и Z50, както и с DSLR фотоапаратите Nikon D850, D780, D500, D7500, D5600, като от компанията обещават, че всички нови модели огледални и безогледални фотоапарати със сменяема оптика на марката ще бъдат съвместими с Webcam Utility.

Засега единствената поддържана ОС е Windows 10 (64-bit). Очаква се софтуерът да е достъпен за изтегляне в началото на август 2020 г.
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии