Canon EOS R6 Mark II - нова версия с доста подобрения

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Ноември 02, 2022
Две години след дебюта на Canon EOS R6 се появява втората версия на модела EOS R6 Mark II. Нека накратко отбележим основните разлики между двете версии.

Нов сензор, live streaming, подобрено видео, автофокус и свързаност, повече снимки в секунда и няколко нови автоматични режима на снимане.

Докато Canon EOS R6 използва 20-мегапикселов сeнзор, подобен на този в EOS 1D X Mark III, новият Canon EOS R6 Mark II е оборудван с нов 24.2-мегапикселов сензор, като въпреки увеличената разделителна способност, запазва същия диапазон на светлочувствителност от 100-102400.

Новият модел заснема H.265 4:2:2 10-Bit UHD 4K (3840 x 2160) с 60 фрейма в секунда с презапасяване от 6К (5.1К при първата версия), а на разположение вече е и възможността за запис на 6K/60p ProRes RAW запис на външен носител през HDMI. Canon EOS R6 II предлага също 1080p slow motion с AF, но вече със 180 fps срещу 120 fps при предшественика му.

Премахнато е ограничението за запис на видео от 30 минути и е подобрена работата на автоматичното фокусиране по лице. Добавени са някои нови функционалности като корекция на "дишането" при фокусиране (focus breathing), C-Log3, 3 и 5 сек предварителен запис и др.

Автофокусната система на Canon EOS R6 Mark II е много близка до тази на EOS R3 и разчита на подобрено проследяване на обекти с изкуствен интелект, което вече разпознава допълнително влакове, самолети и коне. Следенето на очи вече работи във всички AF режими  е добавена функция за автоматично избиране на обекти.

Новият фотоапарат отново предлага серийно снимане с 12 к/сек с механичния затвор, но с електрониия затвор серията вече е двойно по-бърза - до 40 к/сек - като и в двата варианта се поддържа AE и AF проследяване. Добавен е нов RAW Burst режим за 30 RAW к/сек. Два пъти по-висока е и максималната скорост на електронния затвор - 1/16000 сек.

Canon EOS R6 II вече може да се ползва за лайв стрийм и като уеб камера през UVC/UAC. Подобрена е и безжичната свързаност - 2.4GHz и 5GHz Wi-Fi + Bluetooth 5.0. Удължен е животът на батерията - от около 500 до около 750 кадъра без визьор. Добавени са и някои нови автоматични режими за улесняване на снимащите като панорама, многократна експонация и фокус стакинг във фотоапарата.

Корпусът, дисплеят и визьорът на двете версии на модела са идентични, с минимални разлики - добавени са два нови бутона, послена версия на чехъла за аксесоари, HDR режим на визьора. Освен новия фотоапарат, Canon обяви също нов портретен обектив за системата EOS R - Canon RF 135mm f/1.8L IS USM, както и нова светкавица - Canon Speedlite EL-5.


Обективът Canon RF 135mm f/1.8L IS USM е наследник на Canon EF 135mm f/2L USM. Новият модел комбинира голям максимален отвор на диафрагмата с 9 заоблени ламели да отличен контрол над дълбочината на фокуса и плавно, приятно боке.

Стабилизацията на изображението осигурява компенсация до 5.5 стъпки (до 8 в комбинация със стабилизацията на съвместими фотоапарати). Оптичната схема е подобрена и включва три UD елемента, които в комбинация с покритията ASC и Super Spectra коригират аберациите и минимизират отблясъците за чисти и резки изображения с отлично цветопредаване.

Автоматичното фокусиране се осигурява от бърз и прецизен Af мотор тип Nano USM. Корпусът на Canon RF 135mm f/1.8L IS USM е оборудван с два Fn бутона, които обичайно са запазени за типичните супертеле обективи от системата. Контролният пръстен също може да управлява различни настройки.

Новата светкавица Canon Speedlite EL-5 е първият модел, който е с многофункционално краче, напълно съвместимо с многофункционалния чехъл за аксесоари на най-новите фотоапарати Canon. Тя предлага безжичен 2.4 GHZ радио контрол на до 15 допълнителни светкавици и задействане на спусъка на фотоапарати чрез Camera Link, LED фокус асистент / пилотна светкавица, подобрено охлаждане на корпуса и защита от прах и влага.

Батерията на Canon Speedlite EL-5 осигурява до 350 импулса с пълна мощност (до 85 в серия). Мощността може да бъде настроена ръчно от 1/1 до 1/1024.


 

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Ноември 02, 2022

Фотогалерия: Canon EOS R6 Mark II - нова версия с доста подобрения

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии